r e k l a m a
Partnerzy portalu
Bydło mięsne i opasy – co w numerze 1/2020?
13.02.2020autor: Marcin Jajor Dorota Kolasińska
Nasz kwartalnik „Bydło mięsne i opasy” dedykujemy wszystkim zainteresowanym hodowlą i chowem bydła mięsnego oraz opasów. Piszemy w nim o aktualnych wyzwaniach, szansach na rozwój w sektorze produkcji wołowiny i prognozach rynkowych. Doradzamy, jak utrzymywać i efektywnie żywić zwierzęta, a także organizować bazę paszową.
Tych wszystkich bardzo ważnych w zakresie ekonomiki produkcji wołowiny aspektów nie zabrakło również w najnowszej, trzeciej już odsłonie „Bydła mięsnego i opasów”. Wśród najciekawszych tematów naszego kwartalnika każdy hodowca bydła znajdzie m.in. informacje o:
Jeśli jesteś hodowcą bydła mięsnego, prowadzisz opas krzyżówek międzyrasowych lub opasów hf i chcesz zwiększyć opłacalność produkcji wołowiny – zadeklaruj chęć otrzymywania bieżącego i kolejnych wydań dodatku „Bydło mięsne i opasy”, bo znajdziesz w nich ciekawe reportaże i warte uwagi porady.
Jak zamówić dodatek do prenumeraty? Sprawdź TUTAJ lub kliknij w okładkę najnowszego wydania!
- umowie handlowej z krajami Mercosur. W ramach Forum Sektora Wołowiny eksperci dyskutowali, na ile po jej zatwierdzeniu kontyngent mięsa sprowadzonego z Brazylii może wpłynąć na ceny skupu w Polsce i innych krajach Wspólnoty. Czy będzie podlegało tym samym standardom;
- propozycjach i zmianach przepisów po tzw. aferze leżakowej oraz w zakresie organizacji uboju zwierząt, tj. utworzenia małych rzeźni czy wprowadzenia bardziej wiarygodnej klasyfikacji tusz – w rozmowie z Jackiem Zarzeckim, prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;
- żywieniu bydła opasowego tzw. kompaktowym TMR-em. Przedstawiamy konkretny przykład rozwiązania, który polega na dodaniu do mieszanki dodatkowej ilości wody, tak by zawierała ona ostatecznie ok. 37–38% suchej masy. Po co się to robi i jakie można uzyskać efekty;
- opasie wolców i jałówek. Czy warto postawić na tucz tych zwierząt i jakie należy spełnić warunki, by można było mówić o opłacalności? Przedstawiamy za i przeciw, konkretne parametry i rynek na tego rodzaju mięso w UE;
- możliwości wykorzystania pastwiska w chowie i hodowli bydła ras mięsnych. Podpowiadamy, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę, decydując się na konkretne mieszanki. Opisujemy konkretne gatunki traw, których nie powinno zabraknąć na pastwiskach, wyjaśniamy, jak dbać o ruń oraz opisujemy, jakimi potencjalnymi walorami charakteryzuje się wołowina uzyskiwana od zwierząt żywionych zielonką pastwiskową;
- organizacji hodowli bydła w Nowej Zelandii, gdzie jak okiem sięgnąć rozpościerają się zielone pastwiska. Zwierzęta są na nich utrzymywane przez cały rok. Jakie rasy są w stanie sprostać tym wymaganiom, co robią rolnicy, by efektywnie wykorzystać ruń;
- hodowli zwierząt w kolebce bydła ras mięsnych, a więc we Francji. Opisujemy rodzinne gospodarstwo, które od kilku pokoleń utrzymuje bydło rasy salers i zajmuje się sprzedażą jałówek hodowlanych oraz bezpośrednią sprzedażą wołowiny do pobliskich szkół i restauracji;
- mało wymagającej pod kątem warunków utrzymania i żywienia rasie bydła mięsnego highland. Piszemy o głównych założeniach programu hodowlanego, specyfice rasy, pogłowiu w Polsce oraz cenach zakupu zwierząt.
r e k l a m a
Jak zamówić dodatek do prenumeraty? Sprawdź TUTAJ lub kliknij w okładkę najnowszego wydania!
Marcin Jajor
<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a