Wszystko zaczyna się od rolnika - wpływ na środowisko
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wszystko zaczyna się od rolnika - wpływ na środowisko

14.04.2022autor: Patrycja Bernat

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” razem z EKO-PUNKT Organizacją Odzysku Opakowań S.A. przygotowało kampanię informacyjną na temat wpływu łańcucha odpowiedzialności za żywność na środowisko i klimat.

12 kwietnia 2022 r. została przygotowana kampania informacyjna na temat wpływu łańcucha odpowiedzialności za żywność na środowisko i klimat.

Jak codziennymi wyborami wspierać środowisko i klimat?

- Każdy z nas swoimi codziennymi wyborami może wspierać ochronę zasobów naturalnych i pomagać środowisku. Wspólna kampania „ASAP” i EKO-PUNKT opisuje zamknięty cykl „3 kroków dbałości o środowisko i klimat”, którego uczestnikami są rolnicy, przetwórcy, dostawcy, sprzedawcy, konsumenci, firmy zajmujące się zbieraniem i sortowaniem odpadów oraz recyklerzy. Każda z tych grup, na każdym z etapów powstawania, przetwarzania, sprzedaży i recyclingu dba o to, aby żywność powstawała w sposób maksymalnie przyjazny dla środowiska a odpady w tym odpady opakowaniowe powstające podczas całego procesu były jak najmniej szkodliwe dla środowiska – mówi Anna Szymańska, Członek Zarządu EKO-PUNKT Organizacja Odzysku Opakowań S.A.

Wszystko zaczyna się od rolnika

- Cykl życia produktu żywnościowego zaczyna się od rolnika, który stosując odpowiednie metody upraw i hodowli dba o to, aby żywność powstawała w sposób zrównoważony. Producenci rolni ograniczają do niezbędnego minimum stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, dbają o bioróżnorodność czy o dobrostan zwierząt gospodarskich. Aby wysiłek rolników nie został zmarnowany, odbiorcy i przetwórcy płodów rolnych również muszą zachować zasady zrównoważenia w kolejnym kroku na drodze żywności od pola do stołu – uzupełnia Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

r e k l a m a
Standardy zrównoważenia, jakie są stosowane przez sektor rolno-spożywczy to m.in.

  • zielone pochodzenie energii;
  • odpowiednie zarządzanie odpadami;
  • stosowanie surowców, które można łatwo poddać recyclingowi;
  • dużą rolę w zapewnieniu zrównoważenia odgrywa transport i logistyka, gdzie lokalne pochodzenie produktów rolnych pozwala na skracanie łańcuchów dostaw, co w istotny sposób organiczna emisje CO2.

Segregacja?

Rolą konsumenta jest zadbanie o recykling opakowań. Segregacja i dbanie o to, by trafiły do odpowiednich pojemników. Te kroki sprawiają, że trafiają one na odpowiednie linie sortownicze w firmach zajmujących się gospodarką odpadami, a następnie kierowane są do np. hut szkła, hut aluminium, papierni, zakładów przetwórstwa tworzyw sztucznych.

Drugie życie

Używanie kolejny raz tych samych surowców w procesach produkcyjnych ma bezpośredni wpływ na środowisko, ale również ogranicza zużycie energii, wody czy surowców naturalnych.
 
Inf. Pras. Polskie Stowarzyszenie
Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”
Fot. envatoelemnets

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Konsumenci najbardziej ufają rolnikom, a najmniej władzy

Badanie EIT Food Trust Report, przeprowadzone w 18 krajach europejskich, wykazało, że zaufanie Polaków do producentów żywności i władz plasuje się poniżej średniej europejskiej. Jako konsumenci, Polacy najbardziej ufają rolnikom. Jakich jeszcze danych dostarczyło to badanie?

czytaj więcej

Nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko

12 kwietnia 2022 r. została przygotowana kampania informacyjna na temat wpływu łańcucha odpowiedzialności za żywność na środowisko i klimat.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)