Włochy: przymrozki dziesiątkują uprawy warzyw i owoców
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Włochy: przymrozki dziesiątkują uprawy warzyw i owoców

13.04.2021autor: Kamila Szałaj

Niskie temperatury wyrządziły duże szkody we włoskich sadach, winnicach i na plantacjach warzyw. Niektóre regiony już zaapelowały o wprowadzenie stanu klęski żywiołowej.

W minionym tygodniu mróz szczególnie dotkliwie dał się we znaki w okolicach Piemontu, Lombardii, Trydentu, Wenecji, Toskanii i Molise. Szkody odnotowano również na Sardynii i Apulii. Dla kwitnących sadów i winnic, a także warzyw, temperatury na poziomie -8, -9 st. C okazały się zabójcze. Starty w plonach, zwłaszcza owoców, mogą sięgnąć nawet 75 proc. 

Jeśli chodzi o warzywa uszkodzone zostały głównie cukinie, ziemniaki, bakłażany, pomidory, szparagi, a także melony, arbuzy i truskawki. 

- Straszliwa fala mrozów stwarza poważne zagrożenie dla kolejnych zbiorów i po ostatnich powodziach. Organizujemy inspekcje, aby zweryfikować skalę szkód - mówi dla la Repubblica Marco Protopapa, regionalny radny ds. rolnictwa i żywności.

Włoscy rolnicy bronili swoje uprawy przed mrozem, jak mogli. Np. w Montalcino i Val di Cornia, wśród najbardziej cenionych winnic w Toskanii, ich właściciele spędzili kilka nocy na paleniu bel siana i drewna między rzędami winorośli, by podnieść temperaturę.
Zdaniem organizacji handlowej CIA - Agricoltori Italiani, rolnicy dotknięci skutkami mrozu wymagają natychmiastowej pomocy i nowych strategii przeciwko zmianom klimatu. Według rolniczych stowarzyszeń konieczna będzie nadzwyczajna interwencja instytucji publicznych. Piemont już zaapelował o wprowadzenie stanu klęski żywiołowej.

Przymrozki pojawiły się także w innych krajach, m.in. Francji, Hiszpanii i Szwajcarii. Wystąpiły też w Belgii i Słowenii. 


Kamila Szałaj, na podst. repubblica.it, www.cia.it, diariodelweb.it,


fot. Cukinia na polu w Castelnuovo Don Bosco - zdjęcie zrobione 8 kwietnia
- źródło: lavocediasti.it/2021/04/09/leggi-notizia/argomenti/agricoltura-7/articolo/apprensione-anche-nellastigiano-per-i-danni-alle-colture-causati-dalle-gelate-notturne.html
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bronisze: mocno wzrosła cena papryki, przybywa warzyw spod osłon

- W ostatnim tygodniu mocno zdrożała importowana papryka, natomiast pozostałe zagraniczne warzywa wyraźnie staniały. Pojawiły się już krajowe ogórki małosolne - mówi w rozmowie z nami Maciej Kmera, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Odmiany marchwi dla przetwórstwa – zapraszamy na spotkanie

Na pokaz plonowania, jakości surowca i wartości przetwórczej odmian marchwi jadalnej hodowli zapraszają PNOS Ożarów Mazowiecki i Masfrost Ziębice.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)