Sezon na polskie pomidory – ponadprzeciętny smak i jakość
Polskie pomidory szklarniowe możemy już jeść na przełomie marca i kwietnie. Jednak ze względu na ilość światła najsmaczniejsze będą te zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidory od zawsze wyróżniają się jakością i wyjątkowym smakiem.
Sezon na polskie pomidory trwa już od dobrego miesiąca z upraw szklarniowych. Jednak wszyscy czekamy na te zbierane od maja do później jesieni. Ze względu na znacznie większą ilość światła wyróżniają się jakością i wyjątkowym smakiem.
Wartości odżywcze
Co znajdziemy w pomidorach? Wiele cennych składników takich jak potas, wapń, magnez, żelazo. Są bogate w likopen, który jest odpowiedzialny za czerwoną barwę pomidorów. Znacznie ilości witaminy C, witaminy E i B oraz beta-karoteny.
Pomidory to również produkt dietetyczny. Przeciętny pomidor o masie 100 gramów zawiera około 15 kcal, dodatkowo dostarczamy błonnik i niewielkie ilości cukrów.
Polskie pomidory – pamiętajmy o pochodzeniu
Zawsze starajmy się wybierać nasze rodzime produkty. Jest to gwarancja smaku, jakości.
w sklepie-mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska – czołowy producent pomidorów
Roczne zbiory pomidorów w Polsce to wartość około 1 miliona ton. 75% produkcji pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularny w Polsce jest pomidor malinowy.
Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw.
Statystyki:
- w 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale;
- ponad połowa badanych (51%) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24% - codziennie lub prawie codziennie.
Źródło: Biuro Prasowe - Moc Polskich Warzyw
Fot: Biuro Prasowe - Moc Polskich Warzyw / envatoelements
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy