Przyszłość należy do produkcji szklarniowej
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przyszłość należy do produkcji szklarniowej

31.03.2022autor: Patrycja Bernat

- Koszty gwałtownie rosną, podczas gdy ceny sprzedaży pozostają takie same – mówi Seischab, dyrektor zarządzający Gemüsebau z Norymbergi.

Popyt na rabarbar

Zbiory rabarbaru zwykle rozpoczynają się w kwietniu, ale już teraz sprzedaje się bardzo dobrze.
- Sprzedajemy hurtowniom 200 kg dziennie. Ceny pozostały takie same w porównaniu z ubiegłym rokiem. Ale jakość jest lepsza niż w zeszłym roku, ponieważ rabarbar dostał dużo słońca – mówi Seischab.

Jakość pietruszki

Dyrektor zarządzający Gemüsebau może oferować pietruszkę cały rok. Jednak obecnie pozyskiwana jest z Włoch. Jakość niestety jest mieszana.
- Jak tylko ponownie rozpocznę własną produkcję, to się zmieni. Zwłaszcza że zmieniłem metodę uprawy. W naszym regionie jest bardzo dużo gospodarstw zajmujących się uprawa warzyw, przez co ryzyko zakażenia np. bakteriozą i innymi chorobami wzrasta – mówi Seischab.
Aby zaoszczędzić na kosztach pracy przy produkcji pietruszki, Stefan Seischab pod koniec roku 2021, kupił kombajn Hortech. Początkowo okres oczekiwania na sprzęt miał wynosić sześć miesięcy, został on jednak ponownie wydłużony przez trudności firmy Hortech z produkcją maszyny.
- To oczywiście opóźnia działania. Kupiłem również kolejną maszynę pakującą, ponieważ wymagał tego rynek. Nasi klienci przeszli na towary flowpack w sektorze ziół, czyli są one sprzedawane w folii po 25g- powiedział Seischab.

Produkcja szklarniowa to przyszłość

Według Stefana Seischaba to czy w przyszłości będzie więcej produktów szklarniowych, zależy to przede wszystkim od zachowania konsumenta końcowego. Przykładowo Seischab zna już trzy gospodarstwa, które sałatę z uprawy hydroponicznej sprzedają już teraz, można je już spotkać na półkach w supermarketach.
- Latem zobaczymy, czy konsumenci są gotowi zapłacić adekwatne ceny. Myślę, że trend ten będzie zmierzał w kierunku upraw szklarniowych. Rolnictwo
hydroponiczne i wertykalne są obecnie nadal bardzo drogie. Jeśli jednak w przyszłości stanie się to bardziej opłacalne, na mniejszym obszarze będzie można znacznie więcej uprawiać – podsumowuje.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: freshplaza
Fot: envatoelements

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak polskie ministerstwo planuje pomóc producentom warzyw szklarniowych?

Coraz głośniej robi się o trudnej sytuacji producentów warzyw szklarniowych. Jest to grupa producentów, która niewątpliwie odczuwa wzrosty kosztów energii najmocniej. Jak ministerstwo planuje im pomóc?

czytaj więcej

Dzień otwarty ogórka szklarniowego

Szklarniowy sezon ogórkowy 2022 r., już 13 maja w Szczecinie. Co się będzie działo podczas spotkania?

czytaj więcej

Rosjanie okupowali gospodarstwo i eksportują warzywa

Wojska rosyjskie zaczęły przejmować gospodarstwa w obwodzie zaporoskim. Jak poinformował na swoim Facebook’u właściciel firmy „Agricoin” Andriy Chorny, Rosjanie zajęły szklarnię w Enerhodarze.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)