Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powstaje Rosahumus?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powstaje Rosahumus?

22.07.2022

Firma Agrosimex zaprosiła przedstawicieli polskich mediów do odwiedzenia fabryki Humintech GmbH w Grevenbroich w Niemczech. Głównym celem spotkania było poznanie cyklu produkcyjnego nawozu Rosahumus.

Kilka słów o Agrosimexie

Firma Agrosimex wprowadza na polski rynek innowacyjne rozwiązania z zakresu środków ochrony roślin, nawozów, nasion, nawodnienia, dzięki którym polscy plantatorzy mają szeroki dostęp do nowych technologii. W 2021 r. obchodziła 30-lecie działalności. Aktualnie zatrudnia ok. 280 pracowników. W ciągłej sprzedaży ma ok. 7000 produktów. Można je nabyć w 27 sklepach detalicznych i 8 oddziałach hurtowych. Są 3 zespoły doradcze, które tworzą specjaliści ds. sadownictwa, warzywnictwa i upraw rolnych. Przychody ze sprzedaży dynamicznie rosną – w 2021 r. wyniosły ok. 1159 mln zł. Grono klientów firmy stale się powiększa, a to za sprawą wielu działań. W tym roku firma uruchomiła Projekt Truskawka, którego głównym celem jest pokazanie wpływu rozwiązań proponowanych przez Agrosimex na uzyskanie owoców wysokiej jakości. Doświadczenia prowadzone są w gospodarstwie w okolicy Grójca na plantacji z odmianą Marmolada. W najbliższej przyszłości Agrosimex jako cele strategiczne działalności wskazuje m.in. wzmacnianie pozycji w sektorach upraw rolnych, warzywniczych i ziemniaka, a także rozwój rozwiązań ekologicznych i proekologicznych we wszystkich obszarach swej działalności.

r e k l a m a

Niezastąpiony Rosahumus

Firma Agrosimex od 2005 r. oferuje polskim ogrodnikom Rosahumus, produkowany przez Humintech.

 – Decyzję o wprowadzeniu tego nawozu podjąłem w momencie rozpoczęcia jego badań rejestracyjnych – powiedział Krzysztof Zachaj, dyrektor działu nawozów. – Został on przebadany i sprawdzony w wielu uprawach. Potwierdzają to wyniki doświadczeń. Kwasy humusowe swoją bioaktywnością przewyższają pięciokrotnie kwasy humusowe z innych źródeł materii organicznej. Wpływają na:

  • żyzność gleb poprzez zwiększenie sorpcji;
  • zawartości tlenu i dużej pojemności wodnej;
  • a dodatkowo poprawiają strukturę gleb i stosunki wodno-powietrzne.
  • Na glebach ciężkich i zlewnych zapewniają lepsze ich przewietrzanie i retencję wody.


Rosahumus
jest nawozem organiczno-mineralnym, zawierającym 85% kwasów humusowych, potas i żelazo. Otrzymuje się go w procesie alkalicznej ekstrakcji leonardytów – kopaliny, będącej formą pośrednią między torfem a węglem brunatnym. Złoża leonardytów powstały w piątym okresie ery paleozoicznej w karbonie z rozkładu resztek roślinnych obumarłych bez dostępu powietrza.


Jak powstaje Rosahumus?

Rosahumus produkowany jest w Niemczech przez firmę Humintech. Zakład produkcyjny o powierzchni 40 tys. m2 położony jest w Grevenbroich pod Düsseldorfem w pobliżu kopalni odkrywkowej Garzweiler. Dawniej eksploatowano tam węgiel (była to największa kopalnia odkrywkowa), obecnie w jednej z warstw znajdują się duże złoża leonardytu.


Nowości wiążące azot atmosferyczny

Podczas konferencji prasowej Krzysztof Zachaj znaczną część swojego wystąpienia poświęcił preparatowi Rhizosum N plus. Służy on do poprawy właściwości gleby w uprawach rolnych, warzywniczych, sadowniczych. Zawiera bakterie Azotobacter salinestris. Mają one wyjątkową zdolność wiązania azotu atmosferycznego N2 , niedostępnego dla roślin i przekształcenia go w amoniak NH3 , który służy im do budowy aminokwasów i białek. Bakterie te zasiedlają ryzosferę oraz liście, co sprawia, że asymilowany azot jest bardzo szybko i łatwo dostępny. Skuteczność produktu opiera się na bardzo szybkim działaniu bakterii od momentu aplikacji. Mają wysoką tolerancję na węglan wapnia i szeroki zakres działania – pH od 5 do 9. Bakterie zawarte w preparacie są aktywne w szerokim zakresie temperatury od 4 do 35ºC. Stymulują rozwój roślin poprzez syntezę hormonów wzrostu. Produkt zapewnia dobre zaopatrzenie roślin w azot, nawet w niekorzystnych warunkach (susza, zimno). Zalecana dawka 25–50 kg/ha aplikowana 1–2 razy w sezonie. Nadaje się do rolnictwa ekologicznego.



Marta Szyperek fot. Szyperek

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

W „fabryce” kwasów humusowych

Zapewne wielu z naszych Czytelników doskonale zna możliwości zastosowania produktów powstałych na bazie kwasów humusowych. Redakcja „Sadu Nowoczesnego” miała okazję zwiedzić jeden z niemieckich zakładów, w którym produkuje się tego typu nawozy.

czytaj więcej

Uprawa ziół w Polsce – rośnie zainteresowanie

Uprawa ziół jest opłacalna, ale wymaga ogromnych pokładów cierpliwości i zaangażowania.

czytaj więcej

Węgiel brunatny w uprawach ogrodniczych

To stwierdzenie od dawna towarzyszy krajowej energetyce. Niemniej jednak dobrze odzwierciedla zastosowanie węgla brunatnego w uprawach ogrodniczych jako podłoża, ponieważ od kilku lat przechodzi prawdziwy renesans.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)