ONZ: rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw
r e k l a m a
Partnerzy portalu

ONZ: rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw

02.01.2021autor: Kamila Szałaj

ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to wyjątkowa okazja do podniesienia świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

ONZ w ramach obchodów Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw planuje szereg działań. Są to m.in. 

  • Podnoszenie świadomości i kierowanie uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne spożywania owoców i warzyw
  • Promowanie zróżnicowanej, zbilansowanej i zdrowej diety i stylu życia poprzez spożycie owoców i warzyw
  • Zmniejszenie strat i odpadów owoców i warzyw w systemach żywnościowych
  • Dzielenie się najlepszymi praktykami w zakresie m.in. promocji konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz integracji drobnych gospodarstw z lokalną, regionalną i globalną produkcją
Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz korzystnych fitochemikaliów. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów.

Wraz z pandemią COVID-19 jeszcze bardziej potrzeba zmian i przywrócenia równowagi w sposobie produkcji i konsumpcji naszej żywności.

- W obecnym kryzysie zdrowotnym, z którym borykamy się na całym świecie, promowanie zdrowej diety wzmacniającej nasz układ odpornościowy jest szczególnie właściwe” - powiedział Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) QU Dongyu.

oprac. ksz na podst. FAO
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Polskie owoce wygrały z COVID-19

Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt na owoce jagodowe. Produkcja wzrosła o 10%, wzrosła również sprzedaż soków NFC i mrożonek. Plantatorzy pokazali, że umieją dostosować się do warunków i wykorzystywać nowe okazje do promocji. Pomagali w czasie najdramatyczniejszych zachorowań, wspierali gastronomię i zapraszali na plantacje  w momencie, kiedy ludzie bardzo tego potrzebowali. Swoją ofertę pokazali jagodowi przetwórcy.

czytaj więcej

Prezydent Duda powołał Radę ds. Rolnictwa. Przewodniczącym Ardanowski

Prezydent Andrzej Duda powołał dziś Radę do spraw Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. Jej przewodniczącym został były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. – Romantycznie uznałem jego osobę za przejaw pewnej ciągłości. Chciałbym, abyśmy kontynuowali to, co zostało podjęte kiedyś przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego – powiedział prezydent.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)