Ogłoszono przetarg na inkubator przemysłowy na terenie dawnej cukrowni
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ogłoszono przetarg na inkubator przemysłowy na terenie dawnej cukrowni

28.03.2022autor: Patrycja Bernat

Jak poinformował w środę 23 marca 2022 roku starosta opatowski Tomasz Staniek w planach, na terenie byłej cukrowni jest Manufaktura Spożywcza oraz centrum logistyczne obrotu polską żywnością. 

W ramach projektu powstanie hala produkcyjno – magazynowa, która zajmować będzie powierzchnie ponad 4 tysięcy metrów kwadratowych wraz z pomieszczeniami socjalnymi. Całość inwestycji zostanie zrealizowana w systemie „projektuj i buduj”.

- Halę przeznaczonymi na wynajem dla rolników na przykład na magazyny lub dla firmy, która będzie mogła tam prowadzić produkcję. Już teraz zainteresowanie potencjalnych najemców jest spore – poinformował Tomasz Staniek.

Manufaktura Spożywcza i centrum logistyczne obrotu polską żywnością

Z założeń wynika, że inkubator powstać ma w ciągu 19 miesięcy od dnia podpisania umowy. Powiat opatowski otrzymał ponad 15 milionów złotych z dofinansowania Programu inwestycji Strategicznych.

- W planach, na terenie po byłej cukrowni we Włostowie, mamy Manufakturę Spożywczą i centrum logistyczne obrotu polską żywnością i stworzenie takiego systemu, jakiego nie ma jeszcze w Polsce - zaznaczył starosta.
Docelowym zadaniem inkubatora we Włostowie jest pomoc rolnikom w sprzedaży, przetwórstwie i promocji produktów. Mają się tam również znaleźć instalacje przetwórcze do produkcji dżemów, soków, urządzenia do mielenia kaszy, mąki i tłoczenia olejów.
W przyszłości w planach jest również utworzenie motelu, restauracji i sklepu ze zdrową żywnością.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: portalspozywczy.pl
Fot: kielce.tvp.p

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Działanie inkubatora ma sprzyjać dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ważna inwestycja rusza tej wiosny

Ważna inwestycja w gminie Stopnica jest już na ukończeniu. To inkubator przetwórstwa rolnego w Strzałkowie. Działanie inkubatora ma sprzyjać dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Założeniem projektu jest ograniczenie roli pośredników w sprzedaży płodów rolnych takich jak owoce i warzywa, a tym samym promocja „krótkiego łańcucha dostaw”.

czytaj więcej

Ważna inwestycja w gminie Stopnica jest już na ukończeniu. To inkubator przetwórstwa rolnego w Strzałkowie.

Działanie inkubatora ma sprzyjać dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Założeniem projektu jest ograniczenie roli pośredników w sprzedaży płodów rolnych takich jak owoce i warzywa, a tym samym promocja „krótkiego łańcucha dostaw”.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)