Polskie wina zdobywają uznanie na świecie. Wracamy do swojej dawnej pozycji
Sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane zarówno do Francji jak i na rynek amerykański. Powoli zbliżamy się do pozycji zajmowanej przed wojną. Rynek polskich win owocowych zyskuje na znaczeniu!
Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański. A największa w Polsce Kujawska Wytwórnia Win w Kruszwicy produkowała w najlepszych latach 1 mln litrów wina rocznie. Do tego należy liczyć kilkadziesiąt mniejszych zakładów.
Polskie wina szlachetne z roku na rok zyskują na znaczeniu. Producenci sięgają po najlepszej jakości owoce i powiększają swoje pole działania. Przykładowo wykorzystują wartości aronii, aby stworzyć cenny napitek.
Jak cenny? Możemy się o tym dowiedzieć z pracy współredagowanej przez prof. Iwonę Wawer, kierownika Zakładu Chemii Fizycznej Akademii Medycznej:
- Zaskakująco dobrze wypadły na tle win gronowych wina owocowe firmy „Vin-Kon” z wiśni i aronii, co potwierdza, że oba rodzaje owoców są porównywalne z ciemnymi winogronami. Zarówno owoce wiśni, jak i aronii charakteryzują się bowiem dużą zawartością polifenoli, w tym antocyjanin. Wyniki testu potwierdzają opinię, że ciemno zabarwione owoce i przetwory z nich ( np. wina) są świetnym źródłem antyoksydantów, powinny być częstą pozycją w jadłospisie.
Polskie wino z aronii zaraz za francuskim, typu Point Noir
W raporcie zawierającym porównanie właściwości wymiatania rodników DPPH - wino z aronii półsłodkie zajmuje pozycję tuż za czerwonym francuskim, typu Pinot Noir.
„Aronia superowoc” to książka autorstwa prof. Iwony Wawer, mgra inż. Piotra Eggerta i redaktorki Barbary Hołub widnieje wiele opisów badań, a nawet wskazówek agrotechnicznych. W Finlandii, gdzie sprawdzano właściwości antyoksydacyjne win owocowych i likierów. Okazało się, że największą aktywność antyoksydacyjną miały wina zrobione z czarnych porzeczek i czarnych jagód. Zaraz za nimi były wina z czerwonych i czarnych porzeczek.
- Warto zauważyć, że 60% dodatek alkoholu powoduje podwojenie zawartości antocyjanów w ekstrakcie, a całkowita ilość polifenoli rośnie trzykrotnie.
„Potęga tradycji” rodzinnej firmy Vin-Kon, która istnieje od 1991 roku. Jest to kontynuacja wielkopolskiego winiarstwa, a sama firma należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia.
- Pamiętając o tym, że wino owocowe jest tradycją naszej kuchni zadbaliśmy o jego powrót na nasze stoły. Już od ponad 30 lat firma „Vin-Kon” zapewnia swoim konsumentom wina najwyższej jakości. „Potęga Tradycji” to marka łącząca w sobie tylko naturalne produkty z nowoczesnym opakowaniem. Wiemy dobrze, że spożywanie wina zapewnia dłuższe i zdrowsze życie. Stąd właśnie pomysł na produkcję win owocowych, opartych na tradycyjnych recepturach. Wysokiej jakości surowiec, zrównoważony proces technologiczny w połączeniu z tradycyjnymi recepturami, dają w efekcie najwyższą jakość oraz niezwykłe walory smakowo – zapachowe naszych win. Najlepsze owoce od regionalnych dostawców to gwarancja wyjątkowych produktów. Tak właśnie powstają naturalne wina pod marką „Potęga Tradycji” - Dyrektor Handlowy Artur Szal - Pod tą marką wprowadziliśmy na rynek grupę win z polskich owoców: aronii, wiśni, czarnej porzeczki, śliwki, jarzębiny, dzikiej róży, truskawki, gruszki, czarnego bzu, czereśni czy jagody leśnej. Dbając o różnorodne gusta naszych konsumentów oferujemy wina od wytrawnych po słodkie i od spokojnych przez musujące aż do grzanych. Analizując dane rynkowe dostrzegamy bardzo szybko rozwijający się trend eko. Odpowiedzią na to jest nasza grupa win ekologicznych z owoców aronii, czarnej porzeczki, dzikiej róży czy jarzębiny. W ostatnim czasie dołączyły do nich „Grzaniec” ekologiczny i cydr ekologiczny oraz dwa asortymenty win ZŁOTEJ EDYCJI BIO. Sięgamy tylko po najlepsze owoce od certyfikowanych dostawców, owoce gwarantujące najwyższą jakość produktów marki „Potęga Tradycji” – potwierdzoną znakiem eco.
Przegląd winiarski
Tej jesieni odbędą się imprezy targowe, poświęcone tematyce winiarskiej. Najwieksza z nich to Winobranie w Zielonej Górze, które trwać będzie od 3 do 11 września 2022 roku, tam ten będzie można próbować oraz zaopatrzyć się w wina firmy Vin-Kon.
Ogromny, dotychczas niewykorzystany w pełni kapitał polskiego rolnictwa, jakim są owoce, znajduje uznanie w w winiarskim świecie.
opr. Bernat Patrycja
fot. envatoelements
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy