Ubyło 30 proc. rolników ekologicznych. Jak zrealizujemy strategię "Od pola do stołu"?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ubyło 30 proc. rolników ekologicznych. Jak zrealizujemy strategię "Od pola do stołu"?

28.12.2021autor: Kamila Szałaj

Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. W ciągu ostatnich siedmiu lat ubyło 30 proc. ekologicznych rolników! Jak więc uda nam się spełnić wymogi unijnej strategii „Od pola do stołu”?

Dane dotyczące liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce nie napawają optymizmem, zwłaszcza w przededniu obowiązywania strategii „Od pola do stołu”, która zakłada, że 25 proc. powierzchni użytków rolnych w Unii Europejskiej powinno stanowić rolnictwo ekologiczne. Obecnie w Polsce wskaźnik ten wynosi 3 proc. Jak widać nie pomagają zapowiedzi, że rolnictwo ekologiczne będzie mocno wspierane.

r e k l a m a

Coraz mniej rolników chce zajmować się ekologiczną produkcją

Z najnowszego raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce opublikowanego w połowie grudnia przez IJHARS wynika, że w 2020 r., w porównaniu do 2018 r. i 2019 r., odnotowano spadek liczby ekologicznych producentów rolnych (odpowiednio o 3,3 proc. i 0,3 proc.). Wzrosła natomiast delikatnie liczba producentów ekologicznych ogółem (poza gospodarstwami rolnymi zalicza się tu producentów przygotowujących i wprowadzających produktów ekologicznych na rynek czy dostawców kwalifikowanego materiału siewnego).

Tak więc w 2020 roku działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 20 274 producentów ekologicznych. Z tego 18 575 osób to ekologiczni producenci rolni. Dla porównania ekologicznych rolników w 2019 roku było 18 637, a w 2018 – 19 207. Najwięcej, bo aż 26 598 ekologicznych gospodarstw rolnych mieliśmy w 2013 roku. Z analizy tych danych wynika więc, że przez siedem lat liczba ekologicznych rolników spadła o ponad 30 proc.!

Najwięcej ekologicznych gospodarstw było w woj. warmińsko‐mazurskim - 3241, podlaskim – 2906 i mazowieckim – 2179. Liczba ekologicznych gospodarstw rolnych w tych trzech województwach stanowiła niemal połowę (44,8%) wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2020 r. Najmniejszą liczbę ekologicznych gospodarstw rolnych, podobnie jak w 2019 r., odnotowano w województwie opolskim – 62.

Co najczęściej produkują gospodarstwa ekologiczne?

Jeśli chodzi o uprawy, w 2020 r. największą powierzchnię ekologicznych użytków zajmowały zboża - 148 393,7 ha (29,2 proc.). Na drugim miejscu znajdowały się rośliny na paszę, które obejmowały powierzchnię 116 540,5 ha (23,1 proc.). Z kolei łąki i pastwiska o powierzchni 85 741,3 ha, stanowiły 16,9 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych. Udział tych trzech kategorii upraw stanowił 69,2 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych, a  więc o  4,7 punktu procentowego mniej niż w 2019 r. 

Z kolei uprawy sadownicze i jagodowe, warzywa, rośliny strączkowe na suche nasiona, rośliny przemysłowe i ziemniaki obejmowały łącznie 27,2 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych. 

W przypadku zwierząt, najczęściej hodowane jest bydło, krowy mleczne i drób. W 2020 roku w porównaniu do 2019 r. zwiększyła się liczba drobiu (o 43,8 proc.), krów mlecznych (o 9,8 proc.), owiec (o 4,7 proc.) i bydła na mięso o 0,3 proc. W okresie tym zmniejszyła się natomiast liczba świń (o 22,3 proc.) i kóz (o 30,8 proc.). 

W 2020 r. w Polsce na 100 ha ekologicznych użytków rolnych, przypadało 136,7 sztuk drobiu, 3,1 sztuk owiec, 2,4 sztuk krów mlecznych, 1,6 sztuk bydła mięsnego oraz mniej niż 1 koza i mniej niż 1 świnia.

Ile jest Polsce gospodarstw produkujących ekologiczne mleko?

Znamienne jest to, że w 2020 r. liczba gospodarstw produkujących mleko ekologiczne w porównaniu do roku poprzedniego zmniejszyła się. W 2019 r. było ich 550 i wyprodukowały łącznie 25 946 194 l mleka. W 2020 r. gospodarstw było 499, ale mleka wyprodukowano 28 806 115 l. 

– Z danych wynika, że liczba gospodarstw, które posiadały mleko krowie wykazane na certyfikacie spadła o 51, niemniej jednak zwiększyła się produkcja ekologicznego mleka krowiego w gospodarstwach – dodaje IJHARS. 

Kurczy się powierzchnia upraw ekologicznych

W Polsce od kilku lat maleje powierzchnia upraw ekologicznych. W 2020 było to 509 291,27 ha. Dla porównania – w 2013 roku odnotowano największą powierzchnię zajmowaną przez uprawy ekologiczne – aż 669 969,37 ha. Należy tu jednak zaznaczyć, że w 2019 i 2020 r. zmieniła się tendencja malejąca. Nastąpił delikatny wzrost o odpowiednio 4,7% i o 5,1% w porównaniu do 2018 r. Niemniej jednak, areał ten jest nadal bardzo mały.

Jak wygląda rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej? 

Według danych Eurostat w 2019 r. w Unii Europejskiej działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło ponad 283,7 tys. producentów rolnych. Najwięcej zarejestrowanych było we Włoszech - 70 tys., w Hiszpanii – 41,8 tys., w Niemczech – 34,1 tys., w Grecji – 30,1 tys. i Austrii – 26,0 tys. 

Natomiast największy areał upraw ekologicznych w hektarach znajdował się w Hiszpanii (2,3 mln ha), Francji (2,2 mln ha),we Włoszech (1,9 mln ha) i Niemczech (1,2 mln ha). Polska, na tle innych krajów UE, pod względem wielkości powierzchni użytków rolnych w 2019 r. zajmowała dziewiąte miejsce (0,5 mln ha).

Łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w UE w 2019 r. wynosiła ponad 14,2 mln ha. 

Jak rozwinąć rolnictwo ekologiczne w Polsce?

Wśród barier w rozwoju rolnictwa ekologicznego eksperci wskazują przede wszystkim zbyt małe wsparcie dla gospodarstw produkujących w zgodzie z naturą oraz biurokrację. 

Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, która tym problemem zajmowała się kilka miesięcy temu, zarekomendowała premierowi Mateuszowi Morawickiemu konieczność kierowania wsparcia do gospodarstw ekologicznych na etapie przestawiania i później.

- Konsumenci oczekują nie tylko surowych warzyw i owoców, ale również półproduktów i produktów finalnych. Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, wiele gospodyń już nie poświęca tyle czasu na przygotowywanie posiłków. Cała gama produktów, które są w żywności konwencjonalnej, musi również dotyczyć żywności ekologicznej - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, szef Rady.

Jego zdaniem należy też wzmocnić kanały dystrybucji, by ta żywność, szczególnie pochodząca z mniejszych gospodarstw, trafiała do poszukujących jej konsumentów. 

– Warunki współpracy z sieciami handlowymi są często nieopłacalne dla rolników ekologicznych – wyjaśnił Ardanowski

Poza tym powinny zostać zmienione zasady dopuszczenia do stosowania środków wspierających rolnictwo ekologiczne.

- Chodzi o to, abyśmy całą gamę środków, które na świecie w rolnictwie ekologicznym są stosowane i mogą być stosowane, mieli również możliwość stosować w Polsce – powiedział Ardanowski.

Kamila Szałaj, fot. K. Wójcik

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Inne

Słomki ze słomy wracają do łask?

Słomkowy rynek przechodzi istną rewolucję. Plastik widziany jest niechętnie, ale papier też nie spełnia za bardzo swojej roli. Na pomoc przyszło polskie przedsiębiorstwo Eco Value, które proponuje ekologiczne rozwiązanie, najbliższe temu, skąd w ogóle wywodzą się słomki.

czytaj więcej

Nowe prawa dla gospodarstw ekologicznych. Co się zmieni?

Od 1 stycznia 2022 r. w całej Unii Europejskiej zaczęło obowiązywać nowe rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Co to oznacza dla rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne?

czytaj więcej

Naturalne słomki zrewolucjonizują rynek ekologicznych zamienników?

Co to jest słomka? Odpowiedź na to pytanie zna chyba każde dziecko: słomka to rurka, która służy do picia. Z czego robi się słomki? Tu odpowiedź jest już trudniejsza, bo od kilku lat trwa rewolucja na słomkowym rynku. Polskie przedsiębiorstwo Eco Value proponuje ekologiczne rozwiązanie, najbliższe temu, skąd w ogóle wywodzą się słomki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)