Trwa nabór do szkoły rolniczej w Różańcu. Jakie nowe kierunki są dostępne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Trwa nabór do szkoły rolniczej w Różańcu. Jakie nowe kierunki są dostępne?

30.04.2021autor: Krzysztof Janisławski

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu (pow. biłgorajski) prowadzi nabór na kierunki rolnicze ale nie tylko. Szkoła chce kształcić m.in. przyszłych ogrodników, cukierników, piekarzy, kucharzy czy pszczelarzy.

Szkołę w Różańcu prowadzi Ministerstwo Rolnictwa

Dyrektor ZSCKR w Różańcu Zbigniew Wlaź informuje, że szkoła jest prowadzona i nadzorowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki temu ma stabilną sytuację finansową i możliwość inwestowania w bazę dydaktyczną, a uczniowie korzystają z imponującego zestawu maszyn rolniczych, służących do praktycznej nauki w każdym z systemów uprawy roli. Mają do dyspozycji 27 ha pół uprawnych należących do szkoły. Prowadzą też poletka doświadczalne ukierunkowane na produkcję ekologiczną m.in. we współpracy z firmą Polskie Jagody.

r e k l a m a

W ZSCKR nie oszczędzają na wyposażeniu warsztatów i pracowni

– Dysponujemy najnowszymi testerami do diagnostyki komputerowej wszystkich pojazdów naziemnych z dożywotnią aktualizacją. Wykorzystujemy zestawy GPS do satelitarnego sterowania pracą maszyn z dokładnością do 2 cm. Jak oceniać stan upraw z powietrza nasi uczniowie uczą się w praktyce wykorzystując dron wyposażony w zestaw kamer – podaje przykłady nowoczesnego wyposażenia dyr. Wlaź.

W szkole trwa nabór na nowe kierunki zawodowe

Rolnictwo pozostaje specjalnością szkoły ale placówka dostosowuje się do rynku pracy. - Dlatego w technikum kształcimy jeszcze na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych. Obecnie prowadzimy nabór także na kierunkach: Technik agrobiznesu, Technik rolnik i Technik weterynarii. W branżowej szkole I stopnia liczymy na chętnych do nauki zawodu na kierunkach: Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych, Ogrodnik, Cukiernik, Piekarz, Kucharz, Przetwórca mięsa i Pszczelarz – wylicza dyrektor.

Praktyczna nauka zawodów we współpracy z lokalnymi firmami

Szkoła prowadzi praktyczną naukę zawodów współpracując z lokalnymi firmami. – Jedną z firm, z którymi podpisaliśmy umowy o współpracy jest gospodarstwo ekologiczne Barwy Zdrowia Tomasza Obszańskiego. Umożliwia to m.in. start kierunków Ogrodnik i Przetwórca mięsa – wyjaśnia dyr. Wlaź. Z kolei uczestnicy kursów kwalifikacyjnych odbywają zajęcia praktyczne w Łukowa Tabacco. Program praktyk zawodowych dla uczniów naszej szkoły nie ogranicza się do gospodarstw i firm z regionu. W ramach programu Erasmus+ odbywają się wyjazdy do Grecji, Włoch i Litwy.

W Różańcu uczniowie zdobywają dodatkowe uprawnienia

Podczas nauki uczniowie zdobywają bezpłatnie prawo jazdy kategorii B i T oraz uprawnienia do pracy kombajnem zbożowym i prasami. – Organizujemy szereg kursów pozwalających zdobyć dodatkowe uprawnienia: to np. kursy chemizacyjne, operatorów wózków widłowych, spawacza. A w branży gastronomicznej baristy, kelnera czy carvingu.

W szkolnym internacie można mieszkać nawet w jedynce

Uczniowie mają do dyspozycji położony na miejscu internat z całodobowym wyżywieniem. – To w sumie 180 miejsc – mówi dyr. Wlaź. – Pokoje są czteroosobowe ale kwaterujemy zgodnie z potrzebami uczniów.

Korzystają oni też z internetu światłowodowego, sali gimnastycznej, siłowni pod dachem i pod chmurką a także boiska wielofunkcyjnego. Na wycieczki po Roztoczu mogą wyruszać kupionymi przez szkołę rowerami albo szkolnym autobusem. Służy on też do codziennego dowozu do szkoły tych, którzy jeszcze nie mają prawa jazdy.

Szkoła daje konkretny fach a ten pracę

Szkoła utrzymuje kontakt z absolwentami. Wiadomo, że nie mają problemu z pracą. - Większość prowadzi z powodzeniem gospodarstwa rolne lub zarabia jako mechanicy w firmach zajmujących się serwisowaniem maszyn rolniczych lub samochodów. Dziewczyny pracują we wszystkich okolicznych zakładach gastronomicznych – mówi dyr. Wlaź.

Krzysztof Janisławski

Fot. ZSCKR

 

 

autor Krzysztof Janisławski

Krzysztof Janisławski

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Konkurs Wiedzy Rolniczej im. Tadeusza Skiby rozstrzygnięty. Kto wygrał?

3 tys. złotych to nagroda z jaką wyjechał z Lublina Jakub Zuzaniuk, najlepszy uczestnik Konkursu Wiedzy Rolniczej im. Tadeusza Skiby dla uczniów szkół rolniczych z woj. lubelskiego. Jakie pytania sprawiły uczestnikom największą trudność? 

czytaj więcej

Rolnik z Lubelskiego postawił w zeszłym roku oborę. Których rozwiązań już by nie zastosował?

Wybudował nową oborę, po roku użytkowania już wie co by w niej zmienił. Jednocześnie Krzysztof Skrzypek zaskoczony jest solidnością wykonania wozu paszowego polskiej produkcji, który jego zdaniem w niczym nie ustępuje maszynom zachodnich marek.

czytaj więcej
Wypadki rolnicze

Lubelskie: spłonął kombajn zbożowy. Olbrzymie straty

Do groźnego pożaru doszło w miniony piątek w miejscowości Ostrów Lubelski w powiecie lubartowskim. Spłonął kombajn zbożowy marki Deutz-Fahr. Straty sięgają pół mln zł. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)