Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie konsumentów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie konsumentów

10.06.2022autor: Aneta Lewandowska

W czasie naszego webinarium, poświęconego rolnictwu ekologicznemu, rozmawialiśmy o zaletach zdrowotnych produktów ekologicznych – zarówno pod względem zdrowia konsumentów, jak i środowiska. 

O walorach produktów ekologicznych mówiła prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka – Zakładu Żywności Ekologicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jednak z prelegentów naszego webinarium „Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów”.

Charakterystyka produkcji ekologicznej

Podstawowymi zasadami produkcji ekologicznej są:

  • tylko biologiczne pestycydy oraz proste związki siarkowe i miedziowe;
  • tylko nawozy mineralne naturalnie występujące w przyrodzie, np. dolomit, kreda, wapno z glonów;
  • bez organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO);
  • stosowanie naturalnych nawozów organicznych (kompost, obornik) i zielonych;
  • stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej sporadyczne;
  • przetwórstwo przy zastosowaniu tylko naturalnych, bezpiecznych dodatków do żywności.
r e k l a m a

Bardziej odporne uprawy

Prof. Rembiałkowska zwróciła uwagę, że w systemie ekologicznym roślina rośnie wolniej, ale wytwarza dużo większy wachlarz związków bioaktywnych i jest bardziej odporna w efekcie mechanizmu tworzenia "naturalnych pestycydów", czyli metabolitów wtórnych związanych z obronnością. Specjalistka zaprezentowała wyniki badań świadczące o znacznej przewadze upraw ekologicznych nad konwencjonalnymi pod względem odporności zarówno na owady, jak i na choroby.

Porównanie składu żywności

Cechy charakterystyczne składu żywności ekologicznej to m.in. śladowe pozostałości syntetycznych pestycydów, które powodują wiele problemów zdrowotnych, w tym nowotwory, zaburzenia hormonalne, wady rozwojowe płodów, zakłócenia rozwoju intelektualnego dzieci, spadek odporności. Według badań tylko 6,5% próbek żywności ekologicznej zawierało pozostałości takich substancji (44,5% w żywności konwencjonalnej).

Jak zaznaczyła prof. Rembiałkowska, w żywności ekologicznej znajdziemy mało azotanów i azotynów, które odpowiadają m.in. za sinicę noworodków a także nowotwory przewodu pokarmowego. Jest ich zdecydowanie mniej w surowcach ekologicznych niż konwencjonalnych:

  • stężenie azotu całkowitego – o 10% mniej;
  • azotanów – o 30% mniej;
  • azotynów – o 87% mniej.

Równie ważny jest niski poziom kadmu w produktach eko. Pierwiastek ten odpowiada za choroby układu oddechowego, układu krążenia, nerek, szkieletu.

W surowcach ekologicznych znajduje się za to więcej polifenoli, które chronią układ krążenia i układ nerwowy, mają działanie przeciwutleniające, przeciwrakotwórcze, antybakteryjne, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne.

Produkty zwierzęce z gospodarstwa ekologicznego

Do głównych zalet surowców pozyskanych z ekologicznej produkcji zwierzęcej specjalistka załączyła:

  • Lepszy smak;
  • Więcej witamin D, E i A;
  • Wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Więcej tłuszczu śródmięśniowego w mięsie;
  • Śladowe pozostałości antybiotyków.

Prof. Rembiałkowska zwróciła szczególną uwagę na niskie zużycie antybiotyków w produkcji ekologicznej. W produkcji konwencjonalnej problemem jest rosnąca liczba bakterii opornych na antybiotyki ze względu na powszechne stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, a w związku z tym rozwija się ryzyko infekcji bakteryjnych odpornych na leczenie.

Żywność ekologiczna i zdrowie

Regularne spożywanie żywności ekologicznej jest skorelowane z niższym ryzykiem wystąpienia wielu chorób u matek i dzieci, szczególnie alergii, zaburzeń rozwojowych i stanu przedrzucawkowego kobiet w ciąży. Spada także ryzyko chorób u dorosłych, m.in. nadwagi i otyłości, nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia.

Specjalistka przytoczyła badania przeprowadzone na grupie niemal 69 tys. osób, które sugerują, że wyższa częstotliwość konsumpcji żywności ekologicznej wiąże się z istotnie obniżonym ryzykiem raka; wyniki badań muszą być jeszcze potwierdzone kolejnymi, jednak promowanie żywności ekologicznej wśród konsumentów może być dobrą strategią zapobiegania nowotworom.

Oczywiście potrzebne są dalsze badania zwierząt i ludzi są dla lepszego zrozumienia wpływu żywności ekologicznej na organizmy, ale już teraz obserwujemy korzystny wpływ rolnictwa ekologicznego na zdrowie ludzi i środowisko, co jest bardzo istotne przy wdrażaniu systemu produkcji ekologicznej. 

oprac. al

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kupujemy coraz więcej żywności ekologicznej, nie zatrzymuje tego trendu nawet kryzys cenowy

Rozwój segmentu ekologicznej żywności nie został zatrzymany ani przez pandemię Covid-19, a zdaniem ekspertów nie zrobi tego też rosnąca inflacja.

czytaj więcej

Inflacja nie zatrzymuje konsumentów przed kupowaniem żywności ekologicznej

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej wynosi około 1,36 mln złotych. Kolejne lata według szacunków mogą przynieść jeszcze większą dynamikę wzrostu.

czytaj więcej

Korzyści i koszty inwestycji w produkcję ekologiczną

W czasie naszego webinarium „Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów” rozmawialiśmy m.in. o ekonomii inwestycji w gospodarstwo ekologiczne. Jakie są korzyści i koszty inwestycji w ekologię? Czy to się opłaca?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)