Wojsko tworzy punkty testów na koronawirusa w Czerwińsku i Grójcu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wojsko tworzy punkty testów na koronawirusa w Czerwińsku i Grójcu

24.05.2020autor: Kamila Szałaj

Znamy już więcej szczegółów dotyczących tworzenia punktów poboru wymazów do testów na koronawirusa dla pracowników  sezonowych. Dwa takie punkty powstaną w Czerwińsku nad Wisłą oraz w Grójcu.

- Żołnierze WOT uruchomią punkty TEST&GO dla pracowników sezonowych w rolnictwie. Punkty do pobierania materiału biologicznego powstaną w Czerwińsku nad Wisłą oraz w Grójcu – zapowiedział Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej. 

Już kilka dni temu minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski poinformował w rozmowie z nami, że w regionach o największej koncentracji pracowników sezonowych powstaną specjalne centra poboru wymazów, wspomagane przez wojsko. 

- Zrobimy to w ten sposób: w tych powiatach, gdzie jest duża koncentracja upraw owoców, będą utworzone centra poboru wymazu, wspomagane przez wojsko. Tam pracownicy zostaną przebadani w określonym czasie, bez konieczności przemieszczania się - powiedział Ardanowski.
W czwartek minister zaznaczył, że powstanie 15 takich punktów. Na razie na tej mapie pojawiły się dwa – Czerwińsk nad Wisłą i Grójec. Być może w najbliższych tygodniach, w miarę dojrzewania kolejnych rodzajów owoców, zapadną decyzje o utworzeniu kolejnych Test&Go dla pracowników sezonowych.


Minister zaznaczył ponadto, że minister zdrowia Łukasz Szumowski zgodził się, by rolnicy przywozili pracowników do stacjonarnych punktów poboru wymazu, po godzinach pracy tych placówek. Tam, po uprzednim umówieniu się, będzie można wykonać testy. Punkty zlokalizowane są głównie przy szpitalach.  Rolnicy będą też mogli skorzystać z usług firm komercyjnych, które przyjadą na miejsce do gospodarstwa i wykonają testy. 
Kamila Szałaj, fot. MON
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Wielkie testowanie na koronawirusa w gospodarstwie Jerzego Wilczewskiego

W gospodarstwie Jerzego Wilczewskiego w Białousach, jednego z największych producentów borówki w Europie, trwają badania pracowników sezonowych z Ukrainy i Białorusi pod kątem koronawirusa. Wymazy do badań pobierają żołnierze 1. Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

czytaj więcej

Czy COVID-19 zmienił sposób konsumpcji owoców w Europie?

Gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw, większe zainteresowanie konsumentów lokalnymi produktami, jak również ogólny wzrost konsumpcji zdrowej żywności, w tym warzyw i owoców w czasie pandemii COVID-19, to tylko niektóre wnioski, które płyną ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej. Unia Owocowa podsumowuje dotychczasowy wpływ pandemii COVID-19 na rynek owoców i warzyw w UE. 

czytaj więcej

ARiMR i KRUS ponownie otwarte dla petentów

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 18 maja sukcesywnie otwiera swoje placówki dla rolników. Pierwsze zostały otwarte biura powiatowe i wybrane biura w oddziałach regionalnych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)