Wiosna - zacznij od nowalijek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wiosna - zacznij od nowalijek

22.03.2022autor: Patrycja Bernat

Temperatura rośnie wraz z pierwszym dniem wiosny. Jest to pora roku, która sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców. Utrzymanie takiej zdrowej diety w tym okresie jest znacznie prostsze, gdy każdy spragniony jest świeżych, chrupiących warzyw.

Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.

Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

Pomimo, że przez cały rok mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw i owoców sprowadzanych z cieplejszych krajów to jednak ich smak nie umywa się do sezonowych lokalnych produktów.
Dlatego by jeść smacznie, należy przestrzegać prostej zasady sezonowości. Na przełomie lutego i marca, a więc na przedwiośniu, rozwiązaniem są szklarnie i tunele. Siane są wtedy dość szybko rosnące warzywa jak cebula dymka, sałata, szpinak czy rzodkiewka. W kolejnych miesiącach zaczyna pojawiać się marchew, kalarepa, ogórki, pomidory, szparagi i groszek cukrowy.
Wiosna to przede wszystkim czas warzyw zielonych, które zawierają dużą ilość chlorofilu, odpowiedzialnego za proces detoksykacji organizmu.

Nowalijki z własnego parapetu

Szczypiorek, natka pietruszki, a przede wszystkim smaki wiosny to również kiełki, czyli tzw. superfoods. To wszystko w prosty sposób możemy wyhodować nawet na swoim parapecie.

Jakich produktów lepiej unikać, gdy robi się coraz cieplej?

Stopniowo powinniśmy odstawiać przetwory, ciężkie rozgrzewające potrawy oraz gęste zupy, na rzecz świeżych surowców, które w razie czego możemy poddać krótkiej obórce termicznej.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: biuro. pras. inspiresb
Fot. biuro. pras. inspiresb

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Europejczycy a dieta

Podstawą piramidy żywienia w zdrowej diecie są warzywa i owoce. Eurostat w swoich danych podaje jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9 procent z nas spożywa zalecane pięć porcji tych produktów.

czytaj więcej
Zdrowie

Zdrowa dieta dla rolnika - 8 zasad zdrowego odżywiania

Niebawem wiosna! Już zaczęły się pierwsze prace polowe. Jeszcze trochę, a sezon agrotechniczny ruszy pełną parą. By mieć siłę do pracy trzeba się dobrze odżywiać. Dietetyczka Justyna Malinowska podpowiada, co jeść, by być zdrowym i najedzonym!

czytaj więcej

Czy obronimy kaptan przed wycofaniem z rynku?

Z Polskiego rynku zniknęło już 68 preparatów fungicydowych. Kolejny na liście wycofywanych środków jest Kaptan. Jakie będą skutki jego braku na rynku dla sadowników? Czy uda się go wybronić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)