Wino ekologiczne – od ciekawości do standardu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wino ekologiczne – od ciekawości do standardu

26.03.2022autor: Patrycja Bernat

Wino organiczne stało się stałym elementem zakupów. Na całym świecie notowany jest raczej spadek konsumpcji wina – o około 3,6%/, ale nie w przypadku wina ekologicznego, które może stanowić punkt zwrotny dla przemysłu winiarskiego.

W Europie Zachodniej, gdzie znajdują się najwięksi producenci wina jak Francja, Hiszpania oraz Włochy – około 29% konsumentów twierdzi, że mając wybór, sięgnie po wino z oznaczeniem ekologicznym. We Francji ten wzrost jest szczególnie wysoki, bo stanowi aż 36%.

- Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, że przeszliśmy od ciekawości do świadomego wyboru – powiedział Nicolas Richarme, prezes południowo-francuskiego stowarzyszenia handlu winem ekologicznym SudVinBio.

SudVinBio zrzesza około 500 firm z sektora ekologicznego i co roku organizuje Targi Wina Ekologicznego Millesime Bio w Montpellier.

- dynamika wyraźnie przemawia za produktami ekologicznymi. Na rynku widać spadek konsumpcji wina, ale spożycie wina ekologicznego rośnie – dodaje Nicolas Richarme.

Młodszy konsument dyktuje warunki

Największą grupę odbiorców wina ekologicznego stanowią młodsi ludzie. Mellisime Bio przebadało 3000 osób we Francji, Wilekiej Brytanii oraz Niemczech. Około 46% osób poniżej 35 roku życia spożywało już wino ekologiczne. Powyżej 55 roku życia było to 38%.

Większe zainteresowanie winem ekologicznym wynika również z troski o środowisko. 61% ankietowanych uważa, że wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, co stanowi największy czynnik napędowy rozwoju w tym kierunku.

Ekologia jest droższa

Konsumenci zdają sobie sprawę, że każdy produkt ekologiczny obarczony jest wyższą ceną, którą są w stanie zapłacić. Ta dynamika związana jest ze zwiększoną świadomością, chociażby sprawiedliwego wynagrodzenia producentów takich towarów oraz fakt, że otrzymujemy produkt najlepszej jakości, dodatkowo niewpływający negatywnie na środowisko.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: foodnavigator
Fot. envatoelements

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Mimo inflacji wzrosła sprzedaż produktów ekologicznych

W ostatnim kwartale jak podają Wiadomości Handlowe, zanotowano prawie 8% wzrost sprzedaży produktów ekologicznych. 

czytaj więcej

7,8 % o tyle wzrosła sprzedaż produktów ekologicznych w ostatnim kwartale

Według Wiadomości handlowych, zanotowano prawie 8% wzrost sprzedaży produktów ekologicznych. 

czytaj więcej

Jako jedni z pierwszych stosowali mikroorganizmy, dziś zajmują się uprawą ekologiczną

Gospodarstwo Grażyny i Mirosława Serafimowiczów było jednym z pierwszych w Polsce, testujących działanie efektywnych mikroorganizmów. Pozytywne wyniki zdecydowały o podążaniu drogą produkcji ekologicznej.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)