Przetwórstwo owocowo-warzywne mocno zadłużone
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przetwórstwo owocowo-warzywne mocno zadłużone

03.03.2020autor: Dorota Kolasińska

Przetwórstwo owocowo-warzywne znajduje się na drugim miejscu listy wśród sektorów branży rolno spożywczej najbardziej zadłużonych. Sprawę komentuje Barbara Groele, sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków.

Jak wynika z raportu „Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z wypłacalnością” opracowanego przez Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności najbardziej zadłużonym sektorem branży rolno-spożywczej jest przetwórstwo mięsne. Jednak na kolejnym miejscu, jeśli chodzi o udział w przeterminowanym zadłużeniu znajduje się przetwórstwo owocowo-warzywne (13,9%), dalej są producenci wyrobów piekarskich i mącznych (11,2%) oraz przemysł olejarski (8,6%). 

 - Stałym czynnikiem niepewności w branży spożywczej jest pogoda i przebieg wegetacji, który przekłada się na wielkość plonów oraz ceny produkcji rolno-spożywczej. Niemal co roku branża rolno-spożywcza, a zwłaszcza sadownicza i ogrodnicza, mierzy się z takimi zjawiskami jak niekorzystne warunki przezimowania roślin, wiosenne przymrozki w okresie kwitnienia, ulewne deszcze, grad, huragany oraz coraz bardziej dotkliwe susze. Zbiory niektórych owoców i warzyw w sezonie 2019 były znacznie niższe niż w 2018 r., co pociągnęło za sobą wzrost cen surowców. Przykładowo zbiory jabłek były niższe o 25%, zbiory owoców z krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych o 20%, produkcja warzyw gruntowych o 8%, np. W związku z tym wzrosły koszty produkcji przetworów owocowo-warzywnych, np. zagęszczonych soków, soków NFC (nie z koncentratów), a w efekcie również soków w opakowaniach jednostkowych, czyli butelkach i kartonach. Pomimo że negatywny wpływ pogody można częściowo ograniczyć poprzez różnego typu inwestycje np. nawodnienie, osłony i tunele, to zawsze należy się liczyć z ryzykiem nieprzewidzianych strat oraz obniżenia jakości i wielkości produkcji tych najbardziej wrażliwych upraw, jakimi są owoce i warzywa – komentuje Barbara Groele, sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków. 

Źródło: BIG Info Monitor
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego. Redaktor działów: top bydło i top agrar Polska Online,

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zatrzymać spiralę zadłużenia polskiego rolnictwa?

Obecne prawo dotyczące oddłużenia gospodarstw nie pomaga dobrze rolnikom pogrążonym w problemach finansowych. O tym jak należy oddłużać gospodarstwa rolne i jak zapobiegać egzegucjom komorniczym dyskutowano w redakcji Tygodnika Poradnika Rolniczego.

czytaj więcej

Ocena zużycia rozpylaczy przed sezonem

Zgodnie z zasadami dobrej praktyki ochrony roślin przed każdym sezonem należy przeprowadzić inspekcję opryskiwacza pod kątem oceny jakości rozpylanej cieczy. Jak poprawnie przeprowadzić taką kontrolę?

czytaj więcej

Przemyślana strategia na początku sezonu

Jak na początku sezonu efektywnie walczyć z parchem i mączniakiem, aby zminimalizować problemy wynikające ze szkodliwości tych chorób w dalszej części roku?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)