Na wyżynach chilijskiej pustyni powstają egzotyczne wina
Mimo intensywnego słońca, ekstremalnie wysokich temperatur i niebotycznych wysokości produkują egzotyczne wina.
Na chilijskiej pustyni Atakama w wysokiej temperaturze i intensywnym słońcu powstają egzotyczne wina. Uprawiane tam winogrona charakteryzują się grubszą skórką, co według rolników z najsuchszej pustyni na świecie, nadaje intensywne zabarwienie i odważny smak tamtejszym winom.
Winnica znajduje się około 3600 metrów nad poziomem morza. Winogrona z winnicy Caracoles są wytrzymałe na wahania temperatur i trudne warunki pogodowe. Winnicą przez ostatnie sześć lat zarządza Cecilia Cruz.
- Dla mnie nie jest to trudne, ponieważ wychowałam się na tej ziemi - powiedziała Cruz, która ma 67 lat. -To jest przyszłość dla moich dzieci także na później, kiedy mnie tu już nie będzie. Jestem z tego bardzo dumna - dodaje.
Cruz jest jednym z 18 producentów, którzy razem tworzą część Lickanantay Farmer Cooperative, która produkuje wino o nazwie Allyu. Grupa ta produkuje 12 500 butelek Allyu rocznie. Wino zdobyło międzynarodowe nagrody, a winnice znajdują się w pobliżu miejscowości turystycznej San Pedro de Atacama.
Intensywnie słońce stało się atutem tego regionu
Pomimo ich sukcesu, Cruz mówi, że istnieją trudności ze wzrostem winogron, które jej zdaniem mogą być rozwiązane przez specjalistów odwiedzających winnicę. Według enologa Allyu, Fabiana Munoza, inne wyzwania, takie jak intensywne słońce, stały się atutem, nadając winu wyjątkowy profil.
- Mamy 360 dni słońca, mamy bardzo zimne noce, to sprawia, że nasze czerwone winogrona generują grubszą skórę - powiedział Munoz. – Dlatego produkujemy czerwone wina o bardzo dobrym kolorze, z bardzo dobrą taniną, bardzo wszechstronnym aromatem, który sprawia, że nasze wina są bardzo złożone, mają wiele aromatów, mają wiele smaków - dodał.
źródło: reuters
Fot: envatoelements
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy