Ligol Red i Bella - atrakcyjne owoce do krajowych sadów
Morela o atrakcyjnych owocach do krajowych sadów. Jabłka z purpurowoczerwonym rumieńcem. Co w ofercie znajdziemy na rok 2022 w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Jabłka z purpurowoczerwonym rumieńcem – ‘Ligol Red’
Odmiana ‘Ligol Red’ to czerwony mutant odmiany ‘Ligol’. Sprawdza się w sadach towarowych. Jest przystosowana do warunków klimatycznych Polski, odporna na mróz. Mutant ten został znaleziony w podgrójeckim sadzie przez Pawła i Marka Przybytniaków, ale właścicielem odmiany jest Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Odmiana została odwirusowana w Ośrodku Elitarnego Materiału Szkółkarskiego w Prusach. Licencje na rozmnażanie ‘Ligol Red’ posiada kilka krajowych szkółek.
Owoce
- atrakcyjnie wybarwione;
- skórka – zielona, gładka, bez ordzawień, z połyskiem, z lekkim woskowym nalotem;
- praktycznie w całości pokryta purpurowoczerwonym rumieńcem;
- Miąższ jest kremowy z zielonkawym odcieniem, średnioziarnisty, bardzo jędrny, soczysty z lekkim aromatem, słodko-kwaskowaty.
Jabłka, podobnie jak ‘Ligol’, w zwykłej chłodni można przechowywać do marca, w KA do końca czerwca. Drzewa w sadzie są średnio podatne na parcha jabłoni i mączniaka, natomiast wykazują podatność na zarazę ogniową. Wymaga przerzedzania zawiązków oraz corocznego cięcia, aby uniknąć zjawiska przemiennego owocowania.
Morela o atrakcyjnych owocach do krajowych sadów
Warunki klimatyczne to główny czynnik ograniczający uprawę moreli w Polsce. Hodowla prowadzona w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach była nastawiona na uzyskanie odmian, które są wytrzymałe na niską temperaturę zimą. Jedna z nowym odmian to ‘Bella’.
Owoce
- wytwarza średnie, duże, a nawet bardzo duże owoce;
- osiągają masę do 40 do 80 g.;
- kształtem kulistoowalne, spłaszczone na wierzchołku;
- skórka jest jasnopomarańczowa z czerwonym marmurkowym rumieńcem, pokrywającym, w zależności od roku i sposobu cięcia drzew, 15-60% powierzchni dojrzałych owoców;
- miąższ jest jasnopomarańczowy, słodki z kwaskowym posmakiem, lekko aromatyczny, mięsisty, bardzo smaczny;
W centralnej Polsce owoce odmiany ‘Bella’ dojrzałość zbiorczą osiągają najczęściej na przełomie lipca i sierpnia. Po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej owoce nie opadają i dość długo utrzymują się na drzewie.
Drzewa odmiany ‘Bella’ rosną średniosilnie, słabiej od drzew odmiany ‘Wczesna z Morden’, ale podobnie jak drzewa odmiany ‘Harcot’ i nieco silniej niż drzewa odmiany ‘Early Orange’. Tworzą lekko rozłożystą, nieco zagęszczoną koronę, z lekko zwisającymi pod ciężarem owoców pędami i gałęziami.
Bernat Patrycja
Źródło: Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
Fot:
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy