Rosną ceny pasz, spadają ceny żywca – co się dzieje na krajowym rynku?
Dla producentów zbóż sytuacja jest bardzo korzystna, ale dla hodowców zwierząt gospodarskich coraz trudniejsza. Podwyżki niektórych pasz w stosunku do ubiegłego roku wyniosły 20-40%. Co o tym sądzi branża i rolnicy?
W powszechnych mediach straszą nadchodzącymi podwyżkami cen pieczywa i mięsa w sklepach. Ciekawostką jest fakt dotyczący podwyżek cen mięsa. W przypadku drobiu i wieprzowiny to niezła zagwozdka, bowiem rolnicy nie zauważyli w przypadku tych dwóch gatunków w skupie żywca, znaczących podwyżek od kilku miesięcy. Od kiedy ASF pojawił się w Niemczech, a grypa ptaków atakuje kolejne powiaty, wiele restauracji, kurortów, hoteli i stołówek pracowniczych była zamknięta ze względu na COVID-19, popyt na mięso zarówno w kraju i za granicą spadł. Nadpodaż spowodowała na krajowym rynku spadek cen w skupie, a ogólnodostępne portale aż huczą o podwyżkach…
Spadek cen żywca
Według informacji Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej resortu rolnictwa ceny skupu trzody chlewnej rok do roku spadły o 32,7%, ceny skupu indyków rzeźnych o około 20%, ceny brojlerów są na takim samym niskim poziomie 3,25-3,30 zł/kg jak w ubiegłym roku, ceny jaj również spadły o 11-16%. Wzrosła za to średnia cena za litr mleka w skupie w porównaniu do ubiegłego roku o 9%, a mięsa wołowego o około 10%.
Teraz uwaga – ceny pasz. Pszenica paszowa w porównaniu do ubiegłego roku jest droższa o 22%, żyto paszowe o 9%, jęczmień paszowy 12%, pszenżyto paszowe 18,6%, a kukurydza paszowa (o zgrozo!) o 28%. To dopiero początek, bowiem poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest droższa o 40%, śruta sojowa obecnie kosztuje około 2300 zł/tonę netto.
Ceny mieszanek paszowych wzrosły od 3 do 10% rok do roku, największe wzrosty obserwowane są w przypadku pasz dla drobiu i bydła. Co do opłacalności produkcji zwierzęcej w Polsce nie ma wątpliwości, jest na granicy lub w wielu przypadkach poniżej kosztów produkcji.
A więc, jak widać wyraźnie – podwyżki są, ale cen zbóż paszowych, komponentów białkowych i mieszanek paszowych – o tym, z czego to wynika rozmawiamy z Moniką Piątkowską, prezydent Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz (Izby Zbożowo Paszowej).
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy