Pozostałości pestycydów w żywności – najnowszy raport z kontroli!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pozostałości pestycydów w żywności – najnowszy raport z kontroli!

08.04.2021autor: Dorota Kolasińska

EFSA opublikowała najnowszy raport na temat pozostałości pestycydów w najczęściej spożywanej żywności w Unii Europejskiej. W ilu przypadkach przekroczono normy? 

Jak podaje EFSA wśród 96 302 próbek przeanalizowanych w 2019 r. 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W podzbiorze 12 579 próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EUCP) 98% mieściło się w dopuszczalnych granicach.

Analizowano próbki takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy. 
Spośród przeanalizowanych próbek 241 (2%) zawierało pozostałości przekraczające normy, z czego 1% doprowadziło do działań prawnych. W związku z tym, że podobne działania są prowadzone regularnie, można na tej podstawie zidentyfikować tendencje. 

W porównaniu z 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku brzoskwiń (z 1,9% do 1,5%), sałaty (2,4% do 1,8%), jabłek (2,7% do 2,1%) i pomidorów (2,6% do 1,7%).
Przekroczenia wzrosły w przypadku truskawek (1,8–3,3%), kapusty głowiastej (1,1–1,9%), winogron winnych (0,4–0,9%) i tłuszczu wieprzowego (0,1–0,3%). Podobnie jak w 2016 r. nie stwierdzono przekroczeń w mleku krowim.

Działania kontrolne są prowadzone zarówno przez unijne organy, ale również na poziomie krajowym, zazwyczaj w stosunku do produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku, których wykryto naruszenia prawa w poprzednich latach. 

EFSA ocenia, że produkty nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów, jednak po powstaniu raportu organizacja rekomenduje szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnianie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.

oprac. dkol na podst. EFSA
fot. pixabay 
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co rolnik ma zrobić z opakowaniami po pestycydach?

Używanie pestycydów w praktyce rolnej jest oczywistością i nie da się bez nich obejść. Presja szkodników, chwastów oraz chorób jest zazwyczaj zbyt duża, aby uprawy poradziły sobie bez wspomagania. Ale każdy pestycyd ma swoje opakowanie, które powinno zostać zutylizowane. Co zatem rolnik ma zrobić z opakowaniami po ŚOR?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Nowy czujnik monitoringu owadów ma ograniczyć stosowanie pestycydów

Na całym świecie trwają testy nowego czujnika, który wykrywa obecność owadów w uprawach i informuje, o tym rolnika. Dzięki niemu możliwa będzie redukcja stosowania środków ochrony roślin. 

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)