r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Pozostałości pestycydów w żywności – najnowszy raport z kontroli!
Pozostałości pestycydów w żywności – najnowszy raport z kontroli!
08.04.2021autor: Dorota Kolasińska
EFSA opublikowała najnowszy raport na temat pozostałości pestycydów w najczęściej spożywanej żywności w Unii Europejskiej. W ilu przypadkach przekroczono normy?
Jak podaje EFSA wśród 96 302 próbek przeanalizowanych w 2019 r. 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W podzbiorze 12 579 próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EUCP) 98% mieściło się w dopuszczalnych granicach.
Analizowano próbki takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy.
Spośród przeanalizowanych próbek 241 (2%) zawierało pozostałości przekraczające normy, z czego 1% doprowadziło do działań prawnych. W związku z tym, że podobne działania są prowadzone regularnie, można na tej podstawie zidentyfikować tendencje.
W porównaniu z 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku brzoskwiń (z 1,9% do 1,5%), sałaty (2,4% do 1,8%), jabłek (2,7% do 2,1%) i pomidorów (2,6% do 1,7%).
Przekroczenia wzrosły w przypadku truskawek (1,8–3,3%), kapusty głowiastej (1,1–1,9%), winogron winnych (0,4–0,9%) i tłuszczu wieprzowego (0,1–0,3%). Podobnie jak w 2016 r. nie stwierdzono przekroczeń w mleku krowim.
Działania kontrolne są prowadzone zarówno przez unijne organy, ale również na poziomie krajowym, zazwyczaj w stosunku do produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku, których wykryto naruszenia prawa w poprzednich latach.
EFSA ocenia, że produkty nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów, jednak po powstaniu raportu organizacja rekomenduje szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnianie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.
oprac. dkol na podst. EFSA
fot. pixabay
Analizowano próbki takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy.
Spośród przeanalizowanych próbek 241 (2%) zawierało pozostałości przekraczające normy, z czego 1% doprowadziło do działań prawnych. W związku z tym, że podobne działania są prowadzone regularnie, można na tej podstawie zidentyfikować tendencje.
W porównaniu z 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku brzoskwiń (z 1,9% do 1,5%), sałaty (2,4% do 1,8%), jabłek (2,7% do 2,1%) i pomidorów (2,6% do 1,7%).
Przekroczenia wzrosły w przypadku truskawek (1,8–3,3%), kapusty głowiastej (1,1–1,9%), winogron winnych (0,4–0,9%) i tłuszczu wieprzowego (0,1–0,3%). Podobnie jak w 2016 r. nie stwierdzono przekroczeń w mleku krowim.
Działania kontrolne są prowadzone zarówno przez unijne organy, ale również na poziomie krajowym, zazwyczaj w stosunku do produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku, których wykryto naruszenia prawa w poprzednich latach.
EFSA ocenia, że produkty nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów, jednak po powstaniu raportu organizacja rekomenduje szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnianie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.
oprac. dkol na podst. EFSA
fot. pixabay
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a