Mniej owoców, warzyw i mleka! Co dalej z „Programem dla szkół”?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mniej owoców, warzyw i mleka! Co dalej z „Programem dla szkół”?

04.08.2021autor: wk

Będzie mniej porcji owoców i warzyw oraz mleka dostarczanych dzieciom w ramach „Programu dla szkół”. Ograniczenia to efekt mniejszej dotacji na ten cel z Unii Europejskiej.

Do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia „w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół”. Jego celem jest uruchomienie w roku szkolnym 2021/2022 programu dostarczania do szkół owoców i warzyw oraz mleka. "Program dla szkół" to unijny (fakultatywny) program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów "Owoce i warzywa w szkole" i "Mleko w szkole", które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.

Walka z otyłością u dzieci

-  Wśród celów programu wskazanych w preambule do przepisów bazowych UE, które go ustanowiły, wskazuje się, że w związku ze spadkiem spożycia świeżych owoców i warzyw oraz przetworów mlecznych, szczególnie wśród dzieci, a także coraz bardziej powszechnym występowaniem otyłości wśród dzieci wywołanej niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, polegającymi na preferowaniu wysoko przetworzonych środków spożywczych o dużej zawartości cukru, soli, tłuszczów lub dodatków do żywności, istnieje potrzeba zintensyfikowania działań mających na celu propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych – czytamy w uzasadnieniu Oceny Skutków Regulacji.

W roku szkolnym 2021/2022 grupą docelową Programu dla szkół, objęte są dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych. Będą one otrzymywać: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa i soki owocowe, a także mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy.

r e k l a m a

Mniej zdrowej żywności w szkołach

Rozporządzenie przewiduje zmniejszenia liczby porcji udostępnianych w ramach programu dla szkół z 42 do 34 porcji na semestr w przypadku komponentu mlecznego oraz z 44 do 38 porcji na semestr w przypadku komponentu owocowo-warzywnego.

Przewiduje się zwiększenia minimalnej liczby porcji obejmujących jedynie marchew oraz zmniejszenia minimalnej liczby porcji obejmujących jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, sok owocowy, rzodkiewki, paprykę słodką, mleko, jogurt oraz kefir.

Taka decyzja była konieczna, ponieważ wprawdzie wysokość dofinansowania  krajowego pozostaje bez zmian, ale spada wkład Unii Europejskiej. 

Kompromis z dostawcami?

Jednocześnie w wykazie prac legislacyjnych i programowych Kancelarii Prezesa rady Ministrów ukazał się zapowiedź kolejnego rozporządzenia MRiRW, które zakłada w przypadku komponentu mlecznego wzrost stawki pomocy w najbliższym roku szkolnym do poziomu 0,80 zł netto (0,84 zł brutto), a w przypadku komponentu owocowo-warzywnego do poziomu 0,76 zł netto (0,81 zł brutto).

Propozycje te zostały 8-9 lipca 2021 r. skonsultowane z podmiotami biorącymi udział w „Programie dla szkół” w Polsce. Z uzyskanych opinii wynika, że zarówno zaproponowane stawki dopłat, jak i skład koszyka oraz liczba poszczególnych porcji są dobrym kompromisem – przekonuje ministerstwo rolnictwa.

wk, fot. UM Korfantów
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Warzywa

Jak robić i sprzedawać kiszonki pod własną marką? Zapraszamy na bezpłatne warsztaty

Chcesz nauczyć się robić pyszne kiszonki i sprzedawać je pod własną marką? Jeśli tak, koniecznie weź udział w spotkaniu kiszonkarskim, które odbędzie się już 18 sierpnia w Karnicach w Dolinie Baryczy. Organizuje je Redakcja Miesięcznika "Warzywa i Owoce Miękkie".

czytaj więcej
Aktualności

Unijna polityka promocji - organizacje eko atakują hodowców, żądają zakazu promocji mięsa i mleka

Przegląd unijnej polityki promocji stał się okazją do ataków na rolników-hodowców zwierząt gospodarskich oraz promowania wegańskiego stylu życia. Zdaniem organizacji ekologicznych Bruksela powinna zakazać promocji mięsa i mleka. Unijni farmerzy odpowiadają, że takie poglądy są aberracją a pieniądze z tych funduszy powinny być przeznaczone na transformację produkcji zwierzęcej w kierunku bardziej zrównoważonej.

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)