Jaka jest przyszłość hodowli w UE?
Zmiany w europejskiej hodowli zwierząt są konieczne, ale konsumenci muszą mieć świadomość, że pociągnie to za sobą wzrost kosztów produkcji i cen płaconych w sklepach. Rolnicy przypominają także, że już teraz unijne standardy produkcji są na najwyższym światowym poziomie.
Organizacja Kangaroo Groupe z siedzibą w Brukseli zorganizowała debatę pt:”Akceptacja przez konsumentów nowych technologii w rolnictwie. Jak dbać o zdrowie zwierząt i dobrobyt w nowej polityce rolnej UE?”. W spotkaniu wziął udział Adam Drosio, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych i wiceprzewodniczący grupy roboczej „Zdrowie i dobrostan zwierząt” Copa i Cogeca.
UE wyznacza standardy
Podczas dyskusji polski ekspert zauważył, że unijne organizacje rolnicze z zadowoleniem przyjęły inicjatywę strategii „Od pola do stołu”, która zakłada m.in. całościowy przegląd przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt opartych na solidnych podstawach naukowych.
– Niemniej jednak zawsze przypominamy kwestie, które zwykle są zapominane. Po pierwsze, unijne normy dotyczące dobrostanu zwierząt należą do najwyższych na świecie. Po drugie, europejscy rolnicy należą do światowych liderów, jeśli chodzi o zaopatrzenie w przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności, a tym samym przyczyniają się do wzrostu gospodarczego i tworzenia miejsc pracy dla milionów Europejczyków – mówił podczas debaty Adam Drosio.
Konieczność uproszczenia WPR
Ekspert FBZPR podkreślił, że jednym z największych wyzwań jakie stoją obecnie przed unijnymi rolnikami jest zaangażowanie się w produkcję zrównoważonej, niedrogiej żywności biorąc pod uwagę skutki zmian klimatu, utraty bioróżnorodności i wyczerpywania się zasobów naturalnych. Nie można także zapominać o wymaganiach konsumentów, którzy chcą poprawy dobrostanu zwierząt, co oznacza potrzebę zmiany sposobu hodowli.
Co wiedzą konsumenci?
Zdaniem Copa-Cogeca, w tworzeniu nowych zasad i norm prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt cały czas zasadniczą rolę powinien odgrywać Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która bazuje na holistycznym podejściu i wiedzy naukowej. Przy tworzeniu takich zmian w przyszłości należy także brać pod uwagę wszystkie trzy filary zrównoważonego rozwoju (społeczny, gospodarczy, środowiskowy).
– Oczywiście już teraz niektórzy konsumenci mogą płacić więcej za produkty odzwierzęce wytwarzane w dobrowolnych systemach zapewniających wyższą jakość. Niestety nie ma dowodów na to, że premia uzyskiwana z tej sprzedaży trafia do rolników, aby zapewnić im zwrot poniesionych kosztów inwestycyjnych oraz większą konkurencyjność. Podsumowując, chciałbym tylko przypomnieć uczestnikom dzisiejszej debaty, że obecne unijne standardy, bezpieczeństwo i jakość żywności wytwarzanej w gospodarstwach rolnych są już na wysokim poziomie, a rolnicy z Unii Europejskiej są przygotowani aby pójść o krok dalej i nadal podnosić te standardy, jeśli zostaną spełnione określone warunki – mówił Adam Drosio.
Co to jest Kangaroo Groupe?
Kangaroo Groupe to zlokalizowane w Brukseli stowarzyszenie, którego celem jest wzmacnianie jedności europejskiej wokół realizacji konkretnych wspólnych projektów. Stowarzyszenie powstało w 1979 roku jako nieformalne zgromadzenie członków instytucji europejskich z różnych krajów i ugrupowań politycznych zainteresowanych przełamywaniem barier między państwami członkowskimi. Kangur został wybrany na nazwę grupy ze względu na jego zdolność do wykonywania dużych skoków.
fot. pixabay
Najważniejsze tematy