Jak wygląda produkcja i sprzedaż jaj w Polsce?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak wygląda produkcja i sprzedaż jaj w Polsce?

03.04.2021autor: Kamila Szałaj

Przed nami Święta, podczas których na stole goszczą przede wszystkim jaja, i to pod każdą postacią! Dlatego dziś przytaczamy Wam kilka faktów związanych z produkcją jaj w Polsce.

Polska produkuje 10 mld jaj rocznie. Ten wynik plasuje nasz kraj na szóstym miejscu wśród największych producentów jaj kurzych w UE.

Gdzie jest najwiecej ferm?


Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego – blisko 60 proc. całej produkcji krajowej.

Spożycie krajowe maleje


W ostatnich pięciu latach statystyczny Polak konsumował od 139 do 162 sztuk jaj kurzych rocznie. W 2019 r. konsumpcja jaj w Polsce wyniosła 156 sztuk na osobę. Poziom konsumpcji był jednak niższy niż przed dekadą, gdy spożycie przekraczało 200 sztuk rocznie.

Polska jednym z największych eksporterów 


Duża skala produkcji krajowej powoduje, że Polska jest jednym z największych eksporterów tego asortymentu w Unii Europejskiej. Eksport jaj z Polski w największym stopniu determinowany jest sytuacją podażowo-popytową na rynku unijnym, ponieważ to kraje Unii Europejskiej są naszym głównym partnerem handlowym.

Koronawirus zmniejszył handel


W 2020 r. przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców z eksportu jaj wyniosły około 203 mln EUR wobec 226 mln EUR w roku 2019. Przy czym aż 188 mln EUR wygenerowała sprzedaż na rynek unijny (93 proc. przychodów z eksportu). Największe wpływy krajowi przedsiębiorcy uzyskali z eksportu jaj na rynek Niderlandów (54 mln EUR), Republiki Federalnej Niemiec (39 mln EUR) oraz Węgier (19 mln EUR) i Włoch (15 mln EUR).

Mniejsze wpływy z eksportu jaj w 2020 r. w porównaniu z rokiem 2019 były spowodowane pandemią koronawirusa. Ograniczenia w handlu międzynarodowym oraz w funkcjonowaniu firm sektora HoReCa miały największy wpływ na zmniejszenie przychodów producentów.


ksz, oprac. na podst. MRiRW
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zarządzanie

Co czeka sadowników w sezonie jabłkowym?

Według ekspertów Unii Owocowej, ten rok będzie dla producentów owoców i warzyw, kolejnym poświęconym zdobywaniu nowych rynków.  Ale to także kolejny rok borykania się ze stale rosnącymi kosztami w sektorze. Sadownicy mogą także odczuć konsekwencje blokady na Kanale Sueskim. A co jeszcze czeka producentów w tegorocznym sezonie jabłkowym?

czytaj więcej
Aktualności

Zabraknie jaj na Wielkanoc? Właściciele ferm drżą przed grypą ptaków

Zaczyna się duży ruch w kurnikach i sortowniach przy produkcji jaj. Ich sprzedaż oraz ceny jednak nie rosną tak szybko, jak można by się było spodziewać w okresie przedświątecznym.

czytaj więcej
Aktualności

Przez pandemię gwiazdor disco polo będzie sprzedawać jaja, by przeżyć

Marcin Miller, gwiazda disco-polo i lider zespołu Boys, postanowił spróbować swoich sił jako... sprzedawca jajek. Niebawem uruchomi hurtownie jaj na Warmii i Podlasiu. Zapowiada, że sam będzie je pakował!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)