Jak COVID-19 wpłynął na rynek drobiu?
Zamknięcie branży HoReCa oraz embargo na eksport drobiu z powodu grypy ptaków. To dwa czynniki, które najbardziej wpłynęły na branżę drobiarską w zeszłym roku. Na to wszystko nałożyły się wysokie cen pasz, które podcięły opłacalność produkcji.
Ministerstwo rolnictwa przygotowało sektorową analizę zachowania poszczególnych rynków rolnych od początku epidemii koronawirusa. Dzisiaj prezentujemy sytuację na rynku mięsa drobiowego.
Uzależnieni od eksportu
Polska od 2014 r. jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, a chów drobiu jest najbardziej intensywnym kierunkiem produkcji zwierzęcej w kraju. Analitycy resortu rolnictwa podkreślają, że rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce jest uzależniony przede wszystkim od możliwości lokowania nadwyżek produkcji na rynkach zagranicznych – głównie w krajach UE, ale również w coraz większym stopniu na rynkach krajów trzecich. Znaczny wpływ na sytuację ekonomiczną krajowego drobiarstwa ma również popyt wewnętrzny na mięso drobiowe.
Rynek drobiu 2020
Na sytuację na krajowym rynku drobiu w okresie pandemii koronawirusa miały wpływ następujące uwarunkowania rynkowe:
- wysoka produkcja drobiu w 2020 r.,
- ogniska grypy ptaków wykryte na niektórych obszarach Polski skutkujące zamknięciem części rynków pozaunijnych dla polskiego eksportu drobiu,
- rozwój pandemii koronawirusa powodujący ograniczenia logistyczne w handlu międzynarodowym,
- zmniejszenie popytu wewnętrznego na drób ze strony sektora HoReCa.
Ograniczenie produkcji
W 2020 r. odnotowano wzrost produkcji przemysłowej drobiu. Skutkowało to niższymi cenami skupu kurcząt brojlerów i indyków w okresie wiosenno-letnim oraz w ostatnim kwartale 2020 r. W czwartym kwartale 2020 r. oraz pierwszym miesiącu 2021 r. krajowy przemysł drobiarski ograniczył produkcję mięsa drobiowego, co skutkowało wzrostem cen skupu kurcząt brojlerów w pierwszych dwóch miesiącach 2021 r.
Silny eksport mimo ograniczeń
Pomimo wprowadzonych ograniczeń logistycznych w transporcie międzynarodowym oraz w funkcjonowaniu sieci HoReCa spowodowanych pandemią koronawirusa, w 2020 r. Polska wyeksportowała 1,8 mln ton produktów drobiowych, o 3% więcej niż w roku 2019. Polska pod względem wolumenu jest największym unijnym eksporterem drobiu poza obszar celny UE, ale większa część (blisko 80%) eksportowanego asortymentu drobiowego znajduje nabywców przede wszystkim w krajach Unii Europejskiej.
Przedmiotem eksportu z Polski było przede wszystkim mięso (92%, w tym mięso kurze – 77%, a indycze – 14%), którego za granicę sprzedano 1 484 tys. ton (w wadze produktu), o 1,6% więcej niż w 2019 r. Odbiorcami mięsa drobiowego były przede wszystkim kraje UE, m.in.
- Niemcy (247 tys. ton),
- Wielka Brytania (135 tys. ton),
- Niderlandy (124 tys. ton),
- Francja (104 tys. ton),
a także kraje trzecie:
- Ukraina (86 tys. ton),
- Ghana (61 tys. ton).
Bariera popytowa spowodowana zmniejszeniem możliwości zbytu produktów drobiowych skutkowała znacznym ograniczeniem potrzeb importowych. W całym 2020 r. do Polski sprowadzono 157 tys. ton drobiu (w ekwiwalencie tuszek), o 17% mniej niż w 2019 r.
Rozchwiane ceny skupu
Krajowe ceny zakupu kurcząt brojlerów w 2020 r. ulegały znacznym wahaniom. Związane to było z dynamiczną sytuacją epidemiczną i wprowadzanymi bądź znoszonymi obostrzeniami, co miało wpływ na rosnący lub malejący popyt na produkty drobiowe w Polsce oraz na rynku międzynarodowym.
Od grudnia 2020 r. utrzymuje się wzrost cen kurcząt brojlerów, spowodowany mniejszą produkcją przemysłową w IV kwartale 2020 r. oraz w styczniu 2021 r. W lutym 2021 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 3,47 zł/kg, o 13% więcej niż w listopadzie 2020 r. Cena uzyskiwana za ten drób była o 3% wyższa niż przed rokiem. wk
Najważniejsze tematy