r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Francja: kraj pochodzenia mięsa w menu lokali gastronomicznych
Francja: kraj pochodzenia mięsa w menu lokali gastronomicznych
02.03.2022autor: Dominika Mulak
Od 1 marca br. francuskie lokale gastronomiczne muszą informować swoich gości, skąd pochodzi serwowane przez nie mięso. Ponadto muszą sygnalizować również, czy używają do swoich dań mięsa świeżego, schłodzonego czy mrożonego.
Rozszerzone znakowanie pochodzenia krajowego ma zastosowanie do mięsa drobiowego, wieprzowiny i jagnięciny. Zarówno kraj hodowli, jak i kraj uboju muszą znajdować się w menu restauracji, stołówek i jadłodajni. Do tej pory informacje te można było znaleźć jedynie w przypadku sprzedaży w supermarketach i sklepach mięsnych. W przypadku mięsa wołowego etykietowanie obowiązuje we Francji od 2002 roku.
Ponieważ Francja liczy na znakowanie pochodzenia na mocy prawa UE, okres obowiązywania tego rozporządzenia wynosi dwa lata. Jak wyjaśniła rzeczniczka francuskiego Ministerstwa Rolnictwa, rząd Francji chce w ten sposób wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów w zakresie przejrzystości informacji na temat żywności.
Krajowi hodowcy zwierząt również powinni być wspierani przez znakowanie pochodzenia krajowego. Jak wynika z szacunków, tylko około 50% mięsa w szkolnych stołówkach w tym kraju pochodzi z Francji. Obowiązek etykietowania powinien sprawić, że sektor gastronomiczny będzie w większym stopniu korzystał z dostaw krajowych.
Ponieważ Francja liczy na znakowanie pochodzenia na mocy prawa UE, okres obowiązywania tego rozporządzenia wynosi dwa lata. Jak wyjaśniła rzeczniczka francuskiego Ministerstwa Rolnictwa, rząd Francji chce w ten sposób wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów w zakresie przejrzystości informacji na temat żywności.
Krajowi hodowcy zwierząt również powinni być wspierani przez znakowanie pochodzenia krajowego. Jak wynika z szacunków, tylko około 50% mięsa w szkolnych stołówkach w tym kraju pochodzi z Francji. Obowiązek etykietowania powinien sprawić, że sektor gastronomiczny będzie w większym stopniu korzystał z dostaw krajowych.
Rozwiązanie ogólnounijne ma zostać wypracowane do końca roku
Oprócz pochodzenia mięsa francuskie lokale gastronomiczne muszą również informować, czy używają do swoich dań mięsa świeżego, schłodzonego czy mrożonego. Na poziomie UE oznaczanie pochodzenia jest obowiązkowe tylko w przypadku niektórych rodzajów żywności pakowanej i nieopakowanej. Gdy tylko produkty zostaną przetworzone, wymóg etykietowania zostaje zniesiony.
Komisja Europejska ma zamiar przedstawić wniosek dotyczący rozszerzenia obowiązkowego oznaczania pochodzenia niektórych środków spożywczych do końca 2022 roku.
Oprac. na podstawie www. agrarheute.com
Fot. Envanto Elements
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a