Francja: kraj pochodzenia mięsa w menu lokali gastronomicznych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Francja: kraj pochodzenia mięsa w menu lokali gastronomicznych

02.03.2022autor: Dominika Mulak

Od 1 marca br. francuskie lokale gastronomiczne muszą informować swoich gości, skąd pochodzi serwowane przez nie mięso. Ponadto muszą sygnalizować również, czy używają do swoich dań mięsa świeżego, schłodzonego czy mrożonego.

Rozszerzone znakowanie pochodzenia krajowego ma zastosowanie do mięsa drobiowego, wieprzowiny i jagnięciny. Zarówno kraj hodowli, jak i kraj uboju muszą znajdować się w menu restauracji, stołówek i jadłodajni. Do tej pory informacje te można było znaleźć jedynie w przypadku sprzedaży w supermarketach i sklepach mięsnych. W przypadku mięsa wołowego etykietowanie obowiązuje we Francji od 2002 roku.

Ponieważ Francja liczy na znakowanie pochodzenia na mocy prawa UE, okres obowiązywania tego rozporządzenia wynosi dwa lata. Jak wyjaśniła rzeczniczka francuskiego Ministerstwa Rolnictwa, rząd Francji chce w ten sposób wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów w zakresie przejrzystości informacji na temat żywności.

Krajowi hodowcy zwierząt również powinni być wspierani przez znakowanie pochodzenia krajowego. Jak wynika z szacunków, tylko około 50% mięsa w szkolnych stołówkach w tym kraju pochodzi z Francji. Obowiązek etykietowania powinien sprawić, że sektor gastronomiczny będzie w większym stopniu korzystał z dostaw krajowych.

Rozwiązanie ogólnounijne ma zostać wypracowane do końca roku


Oprócz pochodzenia mięsa francuskie lokale gastronomiczne muszą również informować, czy używają do swoich dań mięsa świeżego, schłodzonego czy mrożonego. Na poziomie UE oznaczanie pochodzenia jest obowiązkowe tylko w przypadku niektórych rodzajów żywności pakowanej i nieopakowanej. Gdy tylko produkty zostaną przetworzone, wymóg etykietowania zostaje zniesiony.

Komisja Europejska ma zamiar przedstawić wniosek dotyczący rozszerzenia obowiązkowego oznaczania pochodzenia niektórych środków spożywczych do końca 2022 roku. 

Oprac. na podstawie www. agrarheute.com
Fot. Envanto Elements
autor Dominika Mulak

Dominika Mulak

<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Francja – zmiany w imporcie mięsa. Takie same powinna przyjąć cała UE!

- Koniec z importem mięsa ze zwierząt hodowanych za granicą na antybiotykowych stymulatorach wzrostu – powiedział Julien Denermandie, francuski minister rolnictwa. To bardzo dobry krok, tak powinno być w całej UE - takie same zasady i równa konkurencja, dla produktów z krajów trzecich. 

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej
Aktualności

Szykuje się protest na granicy ukraińskiej – polscy przewoźnicy ze zgodą na blokadę

Polscy przewoźnicy 6 listopada br. rozpoczną protest na granicy z Ukrainą. Organizatorzy otrzymali oficjalną zgodę na blokadę, która może potrwać nawet dwa miesiące. Skoncentrowana będzie ona na trzech głównych przejściach granicznych. Jakie postulaty postawili?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)