r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Branża mięsna opracuje kalkulator efektywności klimatycznej
Branża mięsna opracuje kalkulator efektywności klimatycznej
21.04.2021autor: Kamila Szałaj
Organizacje producentów mięsa opracują kalkulator efektywności klimatycznej, który pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej – poinformował Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Jak podaje TVP Info, powstanie pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych w Europie, kalkulator emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej.
- To odpowiedź rodzimego sektora produkcji mięsa, który przy wsparciu polskich naukowców włącza się w realizację ambitnych celów klimatycznych UE - wyjaśnia Wiesław Różański.
Tłumaczył, że opracowany zostanie program komputerowy do doboru metod redukcji i szacowania ich efektywności oraz kosztochłonności dla potrzeb certyfikowania systemu produkcji wieprzowiny QAFP i wołowiny QMP.
Opracowywany system obejmie pogłowie ok. 500 DJP (tzw. dużych jednostek zwierząt) i ok. 1000 ha użytków rolnych, utrzymywanych i uprawianych z użyciem metod przeciwdziałających zmianom klimatu.
UPEMI jest liderem Konsorcjum i odpowiada za sprawny przebieg projektu. Utworzyły go – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Kluczową rolę w projekcie odegra Instytut Zootechniki w Balicach. Prace nad kalkulatorem dofinansuje ARiMR.
ksz, oprac. Na podst. TVP Info
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a