r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>SDOO w Głubczycach – jak sobie radzą bobowate w tym roku?
SDOO w Głubczycach – jak sobie radzą bobowate w tym roku?
28.06.2021
Dni Pola – to prezentacja poletek doświadczalnych roślin uprawnych Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach na Opolszczyźnie. Tym razem można było zobaczyć kilkadziesiąt odmian bobowatych i sprawdzić, jak rośliny radzą sobie w tym roku.
Pod koniec czerwca po półtorarocznej przerwie rolnicy mogli przyjechać do Głubczyc w woj. opolskim i zobaczyć poletka doświadczalne kilkudziesięciu odmian roślin bobowatych, w tym 20 odmian grochu, 11 odmian bobiku i 59 odmian soi.
Wyniki badań roślin uprawianych na poletkach doświadczalnych są brane pod uwagę przy tworzeniu listy odmian zalecanych na Opolszczyźnie. Kluczowa jest wysokość i jakość plonu, ale także odporność na choroby, stresy spowodowane niekorzystnym przebiegiem pogody w okresie wegetacji.
Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas nie była masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna. Trwające jedenaście lat doświadczenia prowadzone na Opolszczyźnie oraz postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany soi dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.
dr Marta Bednarczyk p.o. dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach
Zenon Chodziński doradca rolny
Tomasz Cichoń rolnik z Ostrożnicy
Mariusz Litwinowicz dyr. OODR w Łosiowie
tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Wyniki badań roślin uprawianych na poletkach doświadczalnych są brane pod uwagę przy tworzeniu listy odmian zalecanych na Opolszczyźnie. Kluczowa jest wysokość i jakość plonu, ale także odporność na choroby, stresy spowodowane niekorzystnym przebiegiem pogody w okresie wegetacji.
Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas nie była masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna. Trwające jedenaście lat doświadczenia prowadzone na Opolszczyźnie oraz postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany soi dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.
dr Marta Bednarczyk p.o. dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach
Zenon Chodziński doradca rolny
Tomasz Cichoń rolnik z Ostrożnicy
Mariusz Litwinowicz dyr. OODR w Łosiowie
tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a