r e k l a m a
Partnerzy portalu
Dni pola z IOR-em
01.06.2021autor: Tomasz Czubiński
W Wielkopolsce każdy deszcz cieszy! Przepuszczalna gleba przyjmuje najczęściej każdą ilość opadu. Nic więc dziwnego, że lekkie opady nie odstraszyły uczestników pierwszych dni pola organizowanych przez IOR.
Do Winnej Góry przybyli nie tylko pracownicy IOR – PIB w Poznaniu, ale także doradcy i pracownicy PIORiN oraz rolnicy. Uczestniczyli także przedstawiciele innych instytucji, m.in. Bartosz Dąbrowski, zastępca dyrektora Departamentu Strategii i Rozwoju z ministerstwa rolnictwa i dyrektor COBORU prof. Henryk Bujak. Natomiast na poletkach można było zobaczyć, jak instytut przygotowuje się do wyzwań, jakie stawia zielony ład.
Jednym z doświadczeń był wpływ zmianowania i systemu uprawy na zachwaszczenie. Z wyników można wysnuć wniosek, że im zmianowanie bogatsze i bardziej zbliżonego do prawidłowego płodozmianu, tym łatwiej zwalczać chwasty. Sprawdzano także wpływ całkowitej rezygnacji z herbicydów w zbożach i zastąpienie ich bronowaniem. Tutaj widać było, że im częściej bronuje się, tym mniej jest chwastów.
Doświadczenia dotyczyły też ochrony ekologicznej. Z informacji udzielonych podczas dni pola wynika, że pod koniec tego roku będzie opracowany portal doradczy, którego zadaniem będzie dobór substancji podstawowych mikrobiologicznych.
Prof. Roman Kierzek, zastępca dyrektora IOR – PIB poinformował, że prowadzono także badania nad mechanicznym zwalczaniem chwastów w połączeniu z metoda chemiczną. W zabiegu tym opryskiwano herbicydem rząd kukurydzy na szerokości 25 cm a w międzyrzędziu na szerokości 60 cm pracowała gęsiostopka opielacza. W ten sposób w kukurydzy sianej co 75 strefa chroniona chemicznie nakładała się z zabiegiem mechanicznym dzięki czemu całe pole pozostawało czyste a jednocześnie można było ograniczyć opryskiwanie powierzchni do 33% całkowitej powierzchni pola.
Na polu można było także zobaczyć kolekcję odmian, które są badane pod kątem ich odporności na choroby, co pozwoli na ograniczenie stosowania środków ochrony roślin. Dotyczyło to zbóż, rzepaku i grochu.
tcz
Jednym z doświadczeń był wpływ zmianowania i systemu uprawy na zachwaszczenie. Z wyników można wysnuć wniosek, że im zmianowanie bogatsze i bardziej zbliżonego do prawidłowego płodozmianu, tym łatwiej zwalczać chwasty. Sprawdzano także wpływ całkowitej rezygnacji z herbicydów w zbożach i zastąpienie ich bronowaniem. Tutaj widać było, że im częściej bronuje się, tym mniej jest chwastów.
Doświadczenia dotyczyły też ochrony ekologicznej. Z informacji udzielonych podczas dni pola wynika, że pod koniec tego roku będzie opracowany portal doradczy, którego zadaniem będzie dobór substancji podstawowych mikrobiologicznych.
Prof. Roman Kierzek, zastępca dyrektora IOR – PIB poinformował, że prowadzono także badania nad mechanicznym zwalczaniem chwastów w połączeniu z metoda chemiczną. W zabiegu tym opryskiwano herbicydem rząd kukurydzy na szerokości 25 cm a w międzyrzędziu na szerokości 60 cm pracowała gęsiostopka opielacza. W ten sposób w kukurydzy sianej co 75 strefa chroniona chemicznie nakładała się z zabiegiem mechanicznym dzięki czemu całe pole pozostawało czyste a jednocześnie można było ograniczyć opryskiwanie powierzchni do 33% całkowitej powierzchni pola.
Na polu można było także zobaczyć kolekcję odmian, które są badane pod kątem ich odporności na choroby, co pozwoli na ograniczenie stosowania środków ochrony roślin. Dotyczyło to zbóż, rzepaku i grochu.
tcz
Tomasz Czubiński
<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a