Polska truskawka jest najlepsza!
Właśnie zaczyna się sezon krajowych owoców miękkich. Warto je jeść, nawet kilka razy dziennie. Są smaczne, zdrowe i przede wszystkim polskie! Na konferencji w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zapachniało dzisiaj truskawkami - minister Ardanowski i inspektor Pinkas się nimi zajadali i nie tylko do zdjęcia. Faktycznie były pyszne!
– Szczególnie budujące jest to, że producenci owoców zaangażowali się w promocję. Do tej pory obserwowaliśmy konkurencję i walkę, często bardzo brutalną. Przedstawiciele reprezentujący producentów owoców współpracują, wspierają się i dzięki temu docierają także do konsumenta. Musimy promować polskie produkty, bo charakteryzuje je wysoka jakość. Nasze truskawki są najlepsze! – mówił minister Ardanowski.
Z kolei inspektor Pinkas powiedział, że ma zaufanie do polskich rolników, bo produkują bardzo dobrej jakości produkty.
– Najnowsze badania mówią o tym, że owoce i warzywa powinno się spożywać 5 razy dziennie. Jedna szklanka pokrojonych truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki można jeść ze względu na walory zdrowotne, odżywcze, ale także dla urody – mówił Pinkas.
Skąd się właściwie wzięła truskawka? To przypadek - połączono dwa gatunki poziomek. Mówiła o tym z kolei Agnieszka Masnys z Instytutu w Skierniewicach, gdzie obecnie uprawianych jest 11 gatunków i różnych odmian roślin drzewiastych i owoców jagodowych.
Działania promocyjne dotyczące owoców miękkich są prowadzone z Funduszu Promocji Owoców, a dzięki współpracy wszystkich organizacji zrzeszających producentów owoców udaje się połączyć siły i uzyskać wspólny przekaz, że owoce sezonowe to zdrowie, a także pasja, tradycja, historia i trzeba z nich korzystać pełnymi garściami, póki są dostępne na rynku.
Nalewka tuti-frutti?
Minister oprócz codziennego spożycia owoców sezonowych w postaci świeżej zachęcał również do robienia własnych nalewek na bazie owoców sezonowych, przykładem może być ratafia, którą można zrobić ze wszystkich kolejno pojawiających się owoców - truskawek, malin, porzeczek, wiśni... stopniowo dorzucając je do gąsiora, zalewając spirytusem i zasypując cukrem.
Kampania "Czas na polskie superowoce"
Jest to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów jego głównym celem jest zwiększenie spożycia borówki oraz innych owoców jagodowych produkcji krajowej, promocja walorów odżywczych i ich atrakcyjności oraz budowa nawyku codziennego spożywania owoców jagodowych w sezonie.
Produkcja truskawki w Polsce - dane
Według danych GUS wielkość produkcji truskawek w Polsce 2018 r. wyniosła 196 tyś ton, co oznacza 10% wzrost w stosunku do roku 2017. Powierzchnia uprawy truskawek wynosi z kolei 50 tys. ha. Polska natomiast jest na 8 miejscu listy światowych producentów truskawki, a na 2 miejscu w Europie! W 2018 r. Polska wyeksportowała 5,9 tys. ton truskawek, a jego wartość wyniosła 8,8 mln euro. Najwięcej jednak eksportuje się truskawek mrożonych, bo wolumen wyniósł w 2018 r. 98,5 tys. ton. Do Polski z kolei zaimportowano 13,5 tys. ton (27,4 mln euro) i zmniejszył się w stosunku do 2017 roku o 11%. Do Polski truskawki dostarcza Hiszpania, Grecja, Niemcy. Niestety drugie tyle importuje się truskawek mrożonych, bo aż 21,1 tys. ton (29 mln euro).
dkol
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy