r e k l a m a
Partnerzy portalu
Coraz droższe stanowisko tuczu
28.06.2020autor: Paulina Janusz-Twardowska
Rosną koszty budowy chlewni. Dziś, by wybudować tuczarnię na tysiąc stanowisk, nie starczy milion złotych.
Odkąd w kraju zaczęły powstawać chlewnie pod tucz nakładczy, na rynku pojawiły się projekty obiektów, które z założenia miały być jak najtańsze w budowie oraz eksploatacji. Stąd pomysł na kurtynowe budynki o lekkiej konstrukcji, najczęściej na tysiąc lub 2 tysiące stanowisk tuczu. W ostatnich latach w kraju powstaje coraz więcej tuczarni tego typu.
Jeszcze kilka lat temu koszt jednego miejsca tuczu w kurtynowej chlewni wynosił 750 zł netto. Teraz, w najbardziej „wypasionej” wersji może kosztować nawet 1200 zł.
– Podrożało wszystko – materiały budowlane i elementy wyposażenia, ale najbardziej robocizna. Szacuję, że ekipy budowlane oraz monterskie żądają obecnie ponad 30% więcej, niż gdy zaczynaliśmy z chlewniami kurtynowymi w Polsce – mówi Kazimierski.
– Niestety, nie będzie lepiej, gdyż dochodzą nas informacje, że Niemcy szykują program wsparcia inwestycji, by zniwelować wpływ koronakryzysu na gospodarkę. Oznacza to, że część pracowników opuści nasz kraj i pojedzie na Zachód. Tym samym zabraknie rąk do pracy u nas, a ceny robocizny znów wzrosną – prognozuje Piotr Pomorski z firmy Kanus, specjalizującej się w budowie obiektów inwentarskich.
Popularne chlewnie kurtynowe
Jak informuje Jan Kazimierski, firma Hogslat, lider na rynku w zakresie budowy kurtynowych chlewni, postawiła takich budynków ok. 40 w ostatnich 8 latach. Stanowią one ponad 90% realizowanych projektów.Jeszcze kilka lat temu koszt jednego miejsca tuczu w kurtynowej chlewni wynosił 750 zł netto. Teraz, w najbardziej „wypasionej” wersji może kosztować nawet 1200 zł.
– Podrożało wszystko – materiały budowlane i elementy wyposażenia, ale najbardziej robocizna. Szacuję, że ekipy budowlane oraz monterskie żądają obecnie ponad 30% więcej, niż gdy zaczynaliśmy z chlewniami kurtynowymi w Polsce – mówi Kazimierski.
Ile kosztuje tuczarnia?
Jeszcze drożej jest przy budowie tradycyjnej murowanej tuczarni. Obecnie koszt jednego miejsca tuczu w takim budynku sięga 1200–1400 zł, podczas gdy 3–4 lata temu wynosił on 900–1000 zł.– Niestety, nie będzie lepiej, gdyż dochodzą nas informacje, że Niemcy szykują program wsparcia inwestycji, by zniwelować wpływ koronakryzysu na gospodarkę. Oznacza to, że część pracowników opuści nasz kraj i pojedzie na Zachód. Tym samym zabraknie rąk do pracy u nas, a ceny robocizny znów wzrosną – prognozuje Piotr Pomorski z firmy Kanus, specjalizującej się w budowie obiektów inwentarskich.
Paulina Janusz-Twardowska
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a