Chów i hodowla świń na własny użytek na nowych zasadach. Ma być łatwiej?
Chów i hodowla świń na własny użytek w celu produkcji mięsa będzie dozwolona na innych zasadach niż w większych gospodarstwach. Jedni się cieszą inni martwią. Dlaczego?
❗️Zgodnie z zapowiedzią minister @RobertTelus 8.05 br. podpisał rozporządzenie, dzięki któremu zostaną obniżone wymagania dotyczące chowu świń utrzymywanych w celu produkcji mięsa na własny użytek, tj. na własne potrzeby, w tym chowu loch.
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) May 9, 2023
Szczegóły ➡️https://t.co/s39DdTSWwv pic.twitter.com/Z93igs6KtO
- Wracamy z tym, że każdy rolnik na własne potrzeby będzie mógł mieć jedną lochę i tuczniki. To jest dobra informacja i nie ona spowoduje, że przywrócimy stada, bo co innego jest gospodarstwo, które miało 2, 3, 4 świnki, a co innego to pogłowie. Spadła liczba stad, ale pogłowie nie spadło, bardziej się skoncentrowało u większych producentów. Jestem zwolennikiem tego, żeby każdy w Polsce mógł na własne potrzeby mieć chów - mówił wczoraj Robert Telus podczas konferencji prasowej.
- Na początku grudnia 2022 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 9624,3 tys. sztuk i było niższe o 618,2 tys. sztuk (o 6,0%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2021 roku - czytamy w danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Chów świń na własny użytek - jakie wymagania i zmiany?
- Nie będzie konieczności sporządzenia przez posiadaczy zwierząt spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki ani bieżącego aktualizowania tego spisu.
- Odstąpiono od obowiązku prowadzenia rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
- Nie będzie konieczności stosowania się do nakazu wykonywania w danym gospodarstwie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie.
- Odstąpiono od obowiązku stosowania przed obsługą świń środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń (ASF), w tym: mycia i odkażania rąk, oczyszczania i odkażania obuwia, bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń.
- Nie będzie wymagane uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie.
- Nie będzie obowiązkowe monitorowanie i zwalczanie gryzoni.
- W przypadku gospodarstw zlokalizowanych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ASF i utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny nie będzie obowiązku wykładania mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa, a także przed wjazdami i wyjazdami z takich gospodarstw.
- Wprowadzono również zmiany w kwestii wykonywania badania laboratoryjnego w kierunku ASF w gospodarstwach zlokalizowanych na ww. obszarach objętych ograniczeniami, wykonywanych przy uboju świń na użytek własny. Badanie to dla wszystkich obszarów objętych ograniczeniami będzie wykonywane tylko w przypadku podejrzenia ASF. Decyzja dotycząca konieczności wykonania takiego badania pozostanie w gestii organów Inspekcji Weterynaryjnej.
Natomiast w przypadku przemieszczenia świń utrzymywanych w celu produkcji na użytek własny w obszarach objętych ograniczeniami I-III konieczne będzie spełnienie wszystkich wymagań oraz wzmocnionych środków bioasekuracji, o których mowa w zał. III do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) ustanawiającego środki szczególne w zakresie zwalczania chorób w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.
Dlaczego nie wszyscy są zadowoleni?
- Uważam to za bardzo złą propozycje. Umożliwi to rozpowszechnienie wirusa ASF. Ryzykujemy tu zamknięciem gospodarstw – dodał kolejny hodowca z Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń.
oprac. dkol na podst. gov.pl/stat.gov.pl/wk
fot. Envato Elements
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy