r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>Stres cieplny u bydła przyczyną spadku produkcji – jak zapobiegać?
Stres cieplny u bydła przyczyną spadku produkcji – jak zapobiegać?
24.07.2021autor: Dorota Kolasińska
Bydło doznaje stresu cieplnego, gdy temperatura i wilgotność powietrza przekracza optymalne warunki dla organizmu (25 stopni Celsjusza i 50% wilgotności). Organizm potrafi sobie z tym poradzić w bardzo zakrojonym zakresie. Konsekwencje walki ze stresem poczujemy w kieszeni dopiero po kilku miesiącach.
Bydło ma niezbyt sprawny system termoregulacyjny organizmu – poci się w minimalnym stopniu, a ponadto zachodząca w żwaczu fermentacja utrzymuje stałą, dość wysoką temperaturę, tworząc gazową komorę. Utrzymujące się przez kilka dni temperatury powyżej 250 C dniem i nocą mogą zaszkodzić zwierzętom, gdyż strefa ich komfortu zawiera się w przedziale od 40 C do 240 C.
Posiadanie kaloryfera w brzuchu podczas upałów, jak wiadomo sprawy nie ułatwia, więc krowy wśród zwierząt gospodarskich wymagają wyjątkowej pomocy i zastosowania dodatkowych rozwiązań.
Krowy w ciągu dnia, kiedy panuje wysoka temperatura nie potrafią wytracić temperatury, a więc robią to nocą, kiedy temperatura spada. Gorzej jest, gdy nie spada… Zwierzęta, szczególnie te z dostępem do pastwiska uporczywie szukają cienia, unikają zbędnego ruchu, ale również nie pobierają zielonki. Niestety pierwszym objawem będzie spadek produkcji mleka.
Objawy stresu cieplnego u krów
Pierwszym objawem, który zauważy każde wprawne oko hodowcy to brak apetytu, zmniejszone spożycie paszy, niechęć do ruchu, ospałość. Po tym następuje oczywiście spadek dziennej produkcji mleka, który może znacząco spustoszyć kieszenie rolników.
– Jest to związane nie tylko z temperaturą otoczenia, ale także z wilgotnością i ruchem powietrza. Gdy wilgotność wzrasta, proces regulacji temperatury ciała krów ulega zmniejszeniu, a zwierzę nie może się ochłodzić. Ta niezdolność do samoczynnego chłodzenia zwiększa temperaturę ciała i znacznie zmniejsza spożycie paszy – informują eksperci portalu poświęconemu walką ze stresem cieplnym bydła HEAT STRESS. Kiedyś wydawało się, że w stresie cieplnym chodzi jedynie o wysoką temperaturę, jednak czynników jest znacznie więcej.
– Najpoważniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie (przyp. red. - powyżej 45 %), a temperatury nocne nie zmniejszają się wystarczająco, aby krowy mogły wyregulować ciepło organizmu – podkreśla portal heatstress.pl
Można wyróżnić objawy, które są widoczne u zwierząt i również te, których na pierwszy rzut oka nie możemy zauważyć, a jednak są i to one właśnie powodują ogromne straty w późniejszym etapie chowu – nawet po kilku miesiącach… ale wtedy na zapobieganie już będzie za późno.
Posiadanie kaloryfera w brzuchu podczas upałów, jak wiadomo sprawy nie ułatwia, więc krowy wśród zwierząt gospodarskich wymagają wyjątkowej pomocy i zastosowania dodatkowych rozwiązań.
Krowy w ciągu dnia, kiedy panuje wysoka temperatura nie potrafią wytracić temperatury, a więc robią to nocą, kiedy temperatura spada. Gorzej jest, gdy nie spada… Zwierzęta, szczególnie te z dostępem do pastwiska uporczywie szukają cienia, unikają zbędnego ruchu, ale również nie pobierają zielonki. Niestety pierwszym objawem będzie spadek produkcji mleka.
r e k l a m a
Objawy stresu cieplnego u krów
Pierwszym objawem, który zauważy każde wprawne oko hodowcy to brak apetytu, zmniejszone spożycie paszy, niechęć do ruchu, ospałość. Po tym następuje oczywiście spadek dziennej produkcji mleka, który może znacząco spustoszyć kieszenie rolników. – Jest to związane nie tylko z temperaturą otoczenia, ale także z wilgotnością i ruchem powietrza. Gdy wilgotność wzrasta, proces regulacji temperatury ciała krów ulega zmniejszeniu, a zwierzę nie może się ochłodzić. Ta niezdolność do samoczynnego chłodzenia zwiększa temperaturę ciała i znacznie zmniejsza spożycie paszy – informują eksperci portalu poświęconemu walką ze stresem cieplnym bydła HEAT STRESS. Kiedyś wydawało się, że w stresie cieplnym chodzi jedynie o wysoką temperaturę, jednak czynników jest znacznie więcej.
– Najpoważniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie (przyp. red. - powyżej 45 %), a temperatury nocne nie zmniejszają się wystarczająco, aby krowy mogły wyregulować ciepło organizmu – podkreśla portal heatstress.pl
Można wyróżnić objawy, które są widoczne u zwierząt i również te, których na pierwszy rzut oka nie możemy zauważyć, a jednak są i to one właśnie powodują ogromne straty w późniejszym etapie chowu – nawet po kilku miesiącach… ale wtedy na zapobieganie już będzie za późno.
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a