Stres cieplny u bydła przyczyną spadku produkcji – jak zapobiegać?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Stres cieplny u bydła przyczyną spadku produkcji – jak zapobiegać?

24.07.2021autor: Dorota Kolasińska

Bydło doznaje stresu cieplnego, gdy temperatura i wilgotność powietrza przekracza optymalne warunki dla organizmu (25 stopni Celsjusza i 50% wilgotności). Organizm potrafi sobie z tym poradzić w bardzo zakrojonym zakresie. Konsekwencje walki ze stresem poczujemy w kieszeni dopiero po kilku miesiącach.

Bydło ma niezbyt sprawny system termoregulacyjny organizmu – poci się w minimalnym stopniu, a ponadto zachodząca w żwaczu fermentacja utrzymuje stałą, dość wysoką temperaturę, tworząc gazową komorę. Utrzymujące się przez kilka dni temperatury powyżej 250 C dniem i nocą mogą zaszkodzić zwierzętom, gdyż strefa ich komfortu zawiera się w przedziale od 40 C do 240 C.

Posiadanie kaloryfera w brzuchu podczas upałów, jak wiadomo sprawy nie ułatwia, więc krowy wśród zwierząt gospodarskich wymagają wyjątkowej pomocy i zastosowania dodatkowych rozwiązań. 

Krowy w ciągu dnia, kiedy panuje wysoka temperatura nie potrafią wytracić temperatury, a więc robią to nocą, kiedy temperatura spada. Gorzej jest, gdy nie spada… Zwierzęta, szczególnie te z dostępem do pastwiska uporczywie szukają cienia, unikają zbędnego ruchu, ale również nie pobierają zielonki. Niestety pierwszym objawem będzie spadek produkcji mleka. 
r e k l a m a

Objawy stresu cieplnego u krów

Pierwszym objawem, który zauważy każde wprawne oko hodowcy to brak apetytu, zmniejszone spożycie paszy, niechęć do ruchu, ospałość. Po tym następuje oczywiście spadek dziennej produkcji mleka, który może znacząco spustoszyć kieszenie rolników.  

– Jest to związane nie tylko z temperaturą otoczenia, ale także z wilgotnością i ruchem powietrza. Gdy wilgotność wzrasta, proces regulacji temperatury ciała krów ulega zmniejszeniu, a zwierzę nie może się ochłodzić. Ta niezdolność do samoczynnego chłodzenia zwiększa temperaturę ciała i znacznie zmniejsza spożycie paszy – informują eksperci portalu poświęconemu walką ze stresem cieplnym bydła HEAT STRESS. Kiedyś wydawało się, że w stresie cieplnym chodzi jedynie o wysoką temperaturę, jednak czynników jest znacznie więcej. 

– Najpoważniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie (przyp. red. - powyżej 45 %), a temperatury nocne nie zmniejszają się wystarczająco, aby krowy mogły wyregulować ciepło organizmu – podkreśla portal heatstress.pl

Można wyróżnić objawy, które są widoczne u zwierząt i również te, których na pierwszy rzut oka nie możemy zauważyć, a jednak są i to one właśnie powodują ogromne straty w późniejszym etapie chowu – nawet po kilku miesiącach… ale wtedy na zapobieganie już będzie za późno. 

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mleczne

„Schłodzona” krowa da więcej mleka

Upały nie sprzyjają produkcji mleka. Narażone na stres cieplny krowy nie wykorzystują swojego potencjału wydajności – co innego te, które utrzymywane są w klimatyzowanych oborach.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Holenderski program likwidacji gospodarstw: 644 rolników chce wycofać się z hodowli zwierząt

Faza rejestracji do holenderskiego programu likwidacji gospodarstw hodowlanych, a tym samym całkowitego odejścia od utrzymywania zwierząt, trwa już od kilku dobrych miesięcy. Jak dotąd chęć wycofania się z hodowli zgłosiło 644 rolników. A jak to wygląda w poszczególnych grupach zwierząt?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Niemcy: podejrzenie choroby niebieskiego języka w stadzie owiec w Dolnej Saksonii

Najpierw Nadrenia Północna-Westfalia, teraz Dolna Saksonia. W powiecie Ammerland oficjalnie podejrzewa się wystąpienie choroby niebieskiego języka w stadzie owiec. Trwa oczekiwanie na potwierdzenie przypadku przez instytut wirusologiczny Friedrich-Loeffler-Institut.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)