Skup bydła – ceny poszły w górę! Ile płacą za byki w tym tygodniu?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Skup bydła – ceny poszły w górę! Ile płacą za byki w tym tygodniu?

26.07.2022autor: Aneta Lewandowska

Po tygodniach obniżek nareszcie widać odbicie w skupach. Jaka jest aktualna cena skupu bydła? Czy stawki pójdą w górę w najbliższych tygodniach? Prognozy dla produkcji krajowej i europejskiej są optymistyczne, ale na horyzoncie kłębią się już czarne chmury.

Europejski rynek wołowiny

Agresja militarna Rosji na Ukrainę poważnie zakłóciła funkcjonowanie światowych rynków rolnych. To wpłynęło na zwiększenie niepewności co do dostępności zbóż i nasion oleistych w przyszłości i dodało kolejny element niestabilności do już i tak napiętych rynków. UE jest w dużej mierze samowystarczalna pod względem produkowanej żywności, ma ogromną nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym, a po jednolitym rynku UE można po raz kolejny spodziewać się, że udowodni swoją zdolność do amortyzacji wstrząsów. Niemniej istnieją pewne obawy dotyczące opłacalności ze względu na wysokie koszty produkcji i tendencje wzrostowe inflacji.

r e k l a m a

Prognoza krótkoterminowa dla europejskiej wołowiny

Oczekuje się, że produkcja wołowiny w UE zmniejszy się o 0,5 % w 2022 r. pomimo stosunkowo wysokich cen, głównie z powodu dostosowania organizacyjnego w sektorze wołowiny i mleczarskim: ceny w skupie mleka pozostają na wysokim poziomie, co zachęca rolników do pozostania w tej gałęzi produkcji, bez zmniejszania stad mlecznych. Według EuroMeatNews, eksport powinien nieznacznie wzrosnąć dzięki umowom handlowym, ale jest ograniczany przez niską podaż wewnętrzną i nieustające napięcia handlowe z Wielką Brytanią.

Import wołowiny do UE może wzrosnąć do 15 % w 2022 r. (po dwóch latach niższego przywozu) dzięki ponownemu otwarciu usług gastronomicznych w Unii, szybszej odbudowie podaży przez Brazylię i dodatkowemu przywozowi w ramach kontyngentu z Argentyny.

Chociaż podaż w Europie jest ograniczona, według niedawno opublikowanego raportu OECD/FAO Agricultural Outlook na lata 2022-2031, światowa produkcja mięsa wzrosła o 5% w 2021 r. do szacunkowych 339 Mt.

Ceny rosną: zarówno żywca, jak i paszy

Jak przewidują specjaliści Credit Agricole w letnim wydaniu AgroMapy, w 2022 r. obserwujemy poprawę opłacalności produkcji bydła mimo wyższych cen paszy i kosztów produkcji.

„Źródłem bardzo wysokich cen skupu bydła jest niższa światowa podaż mięsa, przy jednoczesnym silnym popycie oraz coraz większa presja kosztowa wynikająca przede wszystkim z rosnących cen pasz. Podtrzymujemy naszą ocenę, że kolejne kwartały przyniosą zwiększenie światowej podaży mięsa wołowego, co będzie sprzyjać spadkowi cen skupu. Jednocześnie utrzymujące się obecnie bardzo wysokie na tle historycznym ceny wołowiny oddziałują w kierunku obniżenia popytu na ten gatunek mięsa, co będzie dodatkowym czynnikiem stabilizującym sytuację cenową.„ – czytamy w opracowaniu. Specjaliści oczekują również, że ceny skupu bydła pozostaną na wysokim na tle historycznym poziomie.

Niestety, relacja ceny żywca do cen paszy może okazać się nieopłacalna. Na ceny ogromny wpływ ma relacja popytu i podaży, tak więc szacowana wielkość produkcji ma tu znaczenie. „Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy jest tempo odbudowy podaży bydła na świecie. W okresie I-III 2022 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 41,4% r/r wobec spadku o 7,4% w analogicznym okresie 2021 r. Cena skupu bydła wyniosła w kwietniu 11,23 zł/kg (+56,2% r/r), a cena pasz dla bydła 2,29 zł/kg (+28,6% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 4,91 wobec 4,04 przed rokiem, sygnalizując silną poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 11,50 zł/kg oraz 9,50 zł/kg na koniec 2023 r.”

Ceny bydła w górę na krajowym rynku

Podążając za trendami wzrostowymi z niemieckiej giełdy VEZG również polskie skupy podniosły ceny. W górę poszły wszystkie kategorie produkcyjne, nie zmieniła się jedynie stawka za żywiec w kategorii krów.

Cena maksymalna za byki w kl. R wzrosła do 22,80 zł/kg a średnia do 21,21 zł/kg. W kl. O stawka za byka maksymalnie wyniosła 21,80 zł/kg przy średniej 20,76 zł. Średnia cena za żywiec w kategorii byków to w tym tygodniu 12,76 zł/kg.

Podrożały też jałówki, osiągając średnią cenę w kl. R 21,33 zł/kg (maksymalna stawka 22,50 zł/kg). Średnia w kl. O to natomiast 20,58 zł/kg, przy maksymalnej cenie 21,50 zł/kg. Średnia stawka za jałówki w wadze żywej wyniosła 10,83 zł/kg (maksymalna cena 12 zł/kg).

W tym tygodniu za krowę w klasie R hodowcy mogą otrzymać średnio 19,80 zł, a maksymalnie 21,50 zł/kg – aczkolwiek skupujący sygnalizują, że brakuje zwierząt w tej kategorii. Popularniejsze są krowy w kl. O, za które średnio rolnik otrzyma 19,59 zł/kg (maksymalnie 21 zł/kg) oraz krowy w wadze żywej, których stawka pozostaje na poziomie 9,60 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  


al
fot. EnvatoElements

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie bydła

Mieszanka mineralno-witaminowo-energetyczna dla cieląt

Bardzo często zawartość składników pokarmowych w mleku matki nie pokrywa potrzeb pokarmowych młodych zwierząt. W dużej mierze dotyczy to pierwszych dni życia oraz okresu przed odsadzeniem. Odpowiedzią na ten problem może być Bombovit – nowa mieszanka mineralno-witaminowo-energetyczna od Agro Netzwerk. 

czytaj więcej
Aktualności

Produkcja zwierzęca daje bezpieczeństwo żywnościowe! #HodowcyRazem argumentują

  Inicjatywa #HodowcyRazem po raz kolejny rozwiewa mity jakie narosły wokół hodowli zwierząt. Podkreślają znaczenie produkcji mięsa w zapewnieniu globalnego bezpieczeństwa żywnościowego oraz wskazują na jej znaczenie dla całego rolnictwa.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Rolnik na dwa etaty – to możliwe, tylko trzeba chcieć!

Małżeństwo Pawelczyków z Mazowsza prowadzi gospodarstwo i drugą działalność zupełnie z nim niezwiązaną. Jak udaje się pogodzić dwa zawody? Czy można być rolnikiem-dwuzawodowcem? Przepis na dwa zawody jest prosty – znakomita współpraca!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)