r e k l a m a
Partnerzy portalu
Rolniczy Handel Detaliczny w Polsce rośnie!
04.02.2021autor: Dorota Kolasińska
RHD systematycznie rozwija się, co roku przybywają do listy kolejne gospodarstwa zajmujące się produkcją i sprzedażą produktów mleczarskich oraz mięsa i wyrobów. Ile obecnie gospodarstwa prowadzi RHD w tym zakresie?
Rolniczy Handel Detaliczny zapoczątkowała ustawa z 16 listopada 2016 r., która weszła w życie 1 stycznia 2017 r. Jej podstawowym celem w tamtym czasie było stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli poprzez uregulowanie kwestii prowadzenia rolniczego handlu detalicznego z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i spraw podatkowych. W ubiegłym roku zmienił się limit podatkowy z 20 do 40 tys. zł, po jego przekroczeniu należy zapłacić podatek w wysokości 2% od przekroczonej kwoty. Należy pamiętać, że na każdy produkt jest również limit ilościowy.
Teraz coraz więcej rolników zastanawia się nad pójściem tą drogą. Zazwyczaj głównym powodem jest rosnąca frustracja dotycząca braku stabilności opłacalności produkcji, rosnące koszty gospodarstw oraz wahania w skupach żywca i mleka. Dzięki sprzedaży bezpośrednio z gospodarstwa, przy zaangażowaniu i ciekawym pomyśle na biznes oraz dobrej lokalizacji gospodarstwa można zyskać dodatkowy dochód. Co prawda są pewne ograniczenia, jak wymagania, które należy spełnić oraz ograniczenie ilościowe i podatkowe. Jednak opanowanie zasad nie jest skomplikowane, a pomoc finansową na inwestycję w nowe przedsięwzięcie można pozyskać ze środków unijnych, np. z małego przetwórstwa PROW. Dobrze jest również nawiązać kontakt z lokalnymi grupami działania, bo mają świetne pomysły dotyczące promocji produktów.
– W odniesieniu do rolniczego handlu detalicznego obserwowany jest stały, dynamiczny wzrost liczby podmiotów prowadzących tego rodzaju działalność. Trudno jest jednoznacznie wskazać czy pandemia COVID-19 miała wpływ na decyzje o podjęciu tego rodzaju działalności. W 2019 r. liczba podmiotów wzrosła trzykrotnie (z 2 667 do 6 584), natomiast na koniec 2020 r. było ich już ponad 10 200 (a więc przybyło kolejne ponad 3 600 podmiotów) - informuje Główny Inspektorat Weterynarii naszą redakcję.
Do końca 2020 r. zarejestrowano następujące liczby działalności:
585 – mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
728 - mleko surowe albo mleko surowe i siara;
382 – surowa śmietana;
770 – produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie.
GIW zaznaczył, że dane dot. mleka, śmietany i produktów mlecznych nie sumują się, gdyż jeden podmiot może prowadzić kilka rodzajów działalności. Warto pamiętać, że oprócz rolniczego handlu detalicznego istnieją inne formy dystrybucji produktów rolniczych np. sprzedaż bezpośrednia oraz sprzedaż marginalna lokalna i ograniczona (MLO).
Więcej przydatnych informacji na temat zasad, rejestracji, kontroli i innych zagadnień związanych z rolniczym handlem detalicznym znajdziesz TUTAJ.
dkol
Teraz coraz więcej rolników zastanawia się nad pójściem tą drogą. Zazwyczaj głównym powodem jest rosnąca frustracja dotycząca braku stabilności opłacalności produkcji, rosnące koszty gospodarstw oraz wahania w skupach żywca i mleka. Dzięki sprzedaży bezpośrednio z gospodarstwa, przy zaangażowaniu i ciekawym pomyśle na biznes oraz dobrej lokalizacji gospodarstwa można zyskać dodatkowy dochód. Co prawda są pewne ograniczenia, jak wymagania, które należy spełnić oraz ograniczenie ilościowe i podatkowe. Jednak opanowanie zasad nie jest skomplikowane, a pomoc finansową na inwestycję w nowe przedsięwzięcie można pozyskać ze środków unijnych, np. z małego przetwórstwa PROW. Dobrze jest również nawiązać kontakt z lokalnymi grupami działania, bo mają świetne pomysły dotyczące promocji produktów.
– W odniesieniu do rolniczego handlu detalicznego obserwowany jest stały, dynamiczny wzrost liczby podmiotów prowadzących tego rodzaju działalność. Trudno jest jednoznacznie wskazać czy pandemia COVID-19 miała wpływ na decyzje o podjęciu tego rodzaju działalności. W 2019 r. liczba podmiotów wzrosła trzykrotnie (z 2 667 do 6 584), natomiast na koniec 2020 r. było ich już ponad 10 200 (a więc przybyło kolejne ponad 3 600 podmiotów) - informuje Główny Inspektorat Weterynarii naszą redakcję.
Do końca 2020 r. zarejestrowano następujące liczby działalności:
585 – mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
728 - mleko surowe albo mleko surowe i siara;
382 – surowa śmietana;
770 – produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie.
r e k l a m a
Więcej przydatnych informacji na temat zasad, rejestracji, kontroli i innych zagadnień związanych z rolniczym handlem detalicznym znajdziesz TUTAJ.
dkol
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a