Koronawirus nie przenosi się przez żywność
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Koronawirus nie przenosi się przez żywność

11.03.2020autor: Dorota Kolasińska

Polska Izba Mleka informuje, że nie ma dowodów na to, że żywność jest drogą lub źródłem przenoszenia koronawirusa. Ogłosił to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który monitoruje sytuację związaną z wybuchem choroby koronawirusowej (COVID-19).

Jak podaje PIM, konsumenci mogą odetchnąć z ulgą, nie należy obawiać się żywności - również tej pochodzenia zwierzęcego. EFSA dowodzi, iż badania prowadzone podczas poprzednich zachorowań spowodowanych przez pokrewne koronawirusy, czyli koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirus zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazały, że nie przenoszą się one przez żywność. Poza tym rozprzestrzenianie się wirusa jest monitorowane przez naukowców na całym świecie i nie pojawiły się na razie żadne doniesienia mówiące o przenoszeniu go przez żywność. 

Polska Izba Mleka opracowała zalecenia postępowania dla zakładów mleczarskich związane z pojawieniem się koronawirusa. Informacje są dostępne w biurze PIM. Każdy podmiot zainteresowany może zgłosić się do Polskiej Izby Mleka i bezpłatnie otrzymać te wytyczne. 

Przedstawiciele branży mleczarskiej podkreślają, że nie nastąpił spadek wzrostu zainteresowania produktami mleczarskimi w związku z koronawirusem. Widać jednak, że większym zainteresowaniem cieszą się obecnie produkty z długim terminem ważności, np. mleko w proszku, mleko UHT. Konsumenci starają się ograniczać wizyty w sklepach.

r e k l a m a
– Musimy przygotować się na poważny kryzys o globalnym zasięgu, który także odbije się na sektorze mleczarskim. Takie sygnały już dziś dochodzą do mnie z wielu krajów. Unijne struktury, ministrowie i organizacje pracują nad skrajnie czarnymi scenariuszami. Powinniśmy już dziś rozpocząć dyskusję nad tym, jak kryzys odbije się na polskim sektorze i jakie powinniśmy podjąć działania zapobiegawcze. Na pewno promować, wspierać i pobudzać krajową konsumpcję mleka i produktów mlecznych. To jest niezwykle ważne. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że chociaż zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie przez kropelki oddechowe, którymi ludzie kichają, kaszlą lub wydychają – podkreśla Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka. 

Zachorowania na koronawirusa potwierdzono już w około 90 krajach na świecie. W sumie zdiagnozowano go u ponad 121 tys. osób, zmarło 4377 osób. W Polsce mamy już 25 chorych, a rząd zdecydował o zamknięciu szkół, przedszkoli i uczelni do 25 marca.

Podmioty zainteresowane otrzymaniem wytycznych dla zakładów mleczarskich powinny skontaktować się z biurem Polskiej Izby Mleka izba@izbamleka.pl 

Źródło: Polska Izba Mleka

O wpływie koronawirusa na rynek mleczarski, możesz przeczytać w najnowszym nr. 3/2020 Top Bydła w wywiadzie z dyrektor Polskiej Izby Mleka, Agnieszką Maliszewską!




autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mleczne

Agnieszka Maliszewska apeluje do ministra o wstrzymanie kontroli w mleczarniach

Agnieszka Maliszewska, dyrektor PIM, zaapelowała do ministra Ardanowskiego o wstrzymanie w zakładach i spółdzielniach mleczarskich wszelkich kontroli, ze względu na ryzyko rozprzestrzeniania koronawirusa. 

czytaj więcej
Aktualności

Czy branża mięsna jest gotowa na koronawirusa?

Afrykański pomór świń wciąż nie został zwalczony, a rolnictwo musi przyjąć kolejny cios w postaci koronawirusa. Z dnia na dzień rośnie liczba potwierdzonych zakażeń COVID-19, a Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Zdrowia wydają komunikaty i broszury o aktywnym przeciwstawianiu się wirusowi. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Kwarantanna pracowników ferm

Wielu rolników zastanawia się nad tym, co stanie się w sytuacji, gdy jeden z pracowników lub sam rolnik zachorują, lub powiatowy inspektor sanitarny zarządzi kwarantannę wszystkich pracowników w danym gospodarstwie. Co stanie się wówczas ze zwierzętami? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)