FAO: W 2021r ceny żywności importowanej będą biły rekordy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

FAO: W 2021r ceny żywności importowanej będą biły rekordy

14.11.2021

Globalny import żywności osiągnie rekordowy poziom w 2021 roku wynoszący 1,75 biliona dolarów, co stanowi wzrost o 14% w stosunku do 2020 roku, i o 12% wyższy niż prognozowano w czerwcu 2021 roku - wynika z raportu „Food Outlook” opublikowanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Łączna wartość importu żywności wzrośnie o 20%

Wzrost poziomu światowych cen importu żywności eksperci przypisują „wzrostowi kosztów żywności na rynku międzynarodowym, a także trzykrotnemu wzrostowi kosztów transportu”. Jak wskazano w raporcie, regiony rozwijające się stanowią 40% całkowitego importu. Organizacja przewiduje, że łączna wartość importu żywności wzrośnie o 20% w porównaniu z 2020 rokiem. Jednocześnie szacuje się, że w krajach o niskich dochodach i niedoborach żywności oczekuje się jeszcze szybszego wzrostu, „który jest bardziej spowodowany wyższymi kosztami niż wzrostem importu żywności”.

Regiony rozwinięte importują owoce, warzywa oraz ryby

- Regiony rozwijające się stoją w obliczu gwałtownego wzrostu cen podstawowych produktów spożywczych, takich jak zboża, tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne i nasiona oleiste, natomiast regiony rozwinięte odnotowują wzrost cen głównie w kategoriach żywności o wysokiej wartości dodanej, takich jak owoce i warzywa, produkty rybne i napoje – czytamy w komunikacie FAO.

Połączenie rosnących cen energii i żywności stanowi powód do niepokoju

Od ponad roku rośnie indeks cen żywności FAO. W czerwcu i lipcu odnotowano pierwszy spadek od 12 miesięcy, ale w sierpniu powrócił trend wzrostowy, który utrzymywał się trzeci miesiąc z rzędu. Jak wyjaśniają eksperci, ceny powstają ze stosunku podaży do popytu, który zaczął rosnąć po cięciach wraz z początkiem pandemii. Jak wyjaśnił wcześniej starszy ekonomista FAO Abdolreza Abbassian, połączenie rosnących cen energii i żywności stanowi powód do niepokoju i może prowadzić do problemów w dłuższej perspektywie.

Autor: Maryia Khamiuk

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Raty kredytów będą wyższe nawet o 22%, czeka nas jeszcze więcej podwyżek

Wraz ze wzrostem inflacji koszty produkcji i utrzymania gospodarstw rosną z dnia na dzień. Jak wynika z komunikatu Narodowego Banku Polskiego prawdopodobny jest także dalszy wzrost stóp procentowych kredytów, ale nie tylko…

czytaj więcej
Zarządzanie

Polska silnym producentem mleka w Europie. Jakie perspektywy na przyszłość?

Polska jest silnym producentem mleka w Europie, choć to Europa może stracić swoją pozycję na arenie globalnej z powodu ograniczeń, narzucanych przez polityków i aktywistów.

czytaj więcej
Zarządzanie

Ruszają bezpłatne badania gleby dla rolników

  Samorząd województwa mazowieckiego uruchamia Mobilne Centrum Badań i Analizy Gleby. Program pilotażowy ruszył właśnie w powiecie ostrołęckim, ostrowskim i przasnyskiego. Rolnicy będą mogli wykonać darmowe badania gleby.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)