r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przed sezonem przechowalniczym
20.09.2020autor: Kamila Szałaj
Odpowiednie przygotowanie obiektu przechowalniczego jest warunkiem niezbędnym do utrzymania wysokiej jakości pozbiorczej owoców i warzyw. Jak to zrobić?
W pierwszej kolejności należy zadbać, aby obiekt przechowalniczy został dobrze posprzątany, umyty i zdezynfekowany. Nie wolno pominąć tego kroku. Właściwe przygotowanie komór chłodniczych do nowego sezonu przechowalniczego warunkuje dobre przechowanie warzyw i owoców.
Zaniedbania mogą doprowadzić do obniżenia jakości towarów, krótszego ich przechowywania lub do zepsucia. Należy być tego świadomym, że zaniedbany obiekt trudno jest później doprowadzić szybko do odpowiedniego stanu. W przypadku dużych powierzchni sortowniczo-przechowalniczych mogą być potrzebne na ten zabieg nawet 2 tygodnie.
Zaniedbania mogą doprowadzić do obniżenia jakości towarów, krótszego ich przechowywania lub do zepsucia. Należy być tego świadomym, że zaniedbany obiekt trudno jest później doprowadzić szybko do odpowiedniego stanu. W przypadku dużych powierzchni sortowniczo-przechowalniczych mogą być potrzebne na ten zabieg nawet 2 tygodnie.
Jak myć?
Jeżeli zdecydujemy się na odkażanie komór nie później niż po zakończeniu okresu przechowalniczego, będzie łatwiej usunąć zabrudzenia, gdyż nie będą jeszcze nadmiernie zaschnięte. Dzięki temu mniejszym nakładem wody, pracy uzyskamy oczekiwany efekt. Czyszczeniu podlegają posadzki, ściany, sufity, drzwi do komór chłodniczych (również gazoszczelne). Przygotowanie komór do dezynfekcji należy rozpocząć od dokładnego ich opróżnienia ze składowanych płodów oraz zanieczyszczeń stałych i resztek roślin.
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a