r e k l a m a
Partnerzy portalu
ASAP chce w większym stopniu promować rolnictwo zwrónoważone w Polsce
27.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” rozpoczęło współpracę strategiczną z jedną z największych firm doradztwa biznesowego na świecie i w Polsce. Ma to ułatwić promowanie idei rolnictwa zrównoważonego. Czym jest ten rodzaj rolnictwa?
Konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na sposób produkcji żywności
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce.
r e k l a m a
– Musimy budować naszą przyszłość w bardziej zrównoważony sposób. Dotyczy to również rolnictwa, zwłaszcza w kontekście celów polityki rolnej i klimatycznej UE. Sami konsumenci są coraz częściej świadomi tego, skąd pochodzi oraz w jaki sposób wyprodukowana została żywność. Wspólne działania firm z całego łańcuchu odpowiedzialności za żywność tworzą realną szansę na zwiększenie dostępności zrównoważonej żywności w Polsce.– powiedziała Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Czym jest rolnictwo zrównoważone i jak wpływa na środowisko?
Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.Rolnictwo zrównoważone jest także odpowiedzią na oczekiwanie społeczne, by produkcja rolnicza była bardziej przyjazna dla środowiska. Partnerska komunikacja ze społecznością lokalną, w której mieszka rolnik, ale także z szerszym społeczeństwem staje się coraz pilniejsza. Ważne jest to, aby w rozmowach z osobami, które nie są związane z rolnictwem, lub np. poprzez media społecznościowe pokazywać prace rolnika, a przede wszystkim konkretne działania na rzecz ochrony środowiska.
Zrównoważona gospodarka żywnościowa to przyszłość
Accenture jest wiodącą globalną firmą świadczącą profesjonalne usługi i rozwiązania w obszarach:
– Strategii, Konsultingu i Technologii. Dzięki szerokiemu doświadczeniu i specjalistycznej wiedzy naszych ekspertów z ponad 40 branż oferujemy usługi łączące biznes z technologią. Innowacyjne rozwiązania Accenture zmieniają funkcjonowanie świata oraz sposób, w jaki żyjemy – przekonują przedstawiciele firmy.
W Polsce biura Accenture mieszczą się w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu oraz Katowicach. Pracuje w nich ponad 6 000 pracowników.
– Strategii, Konsultingu i Technologii. Dzięki szerokiemu doświadczeniu i specjalistycznej wiedzy naszych ekspertów z ponad 40 branż oferujemy usługi łączące biznes z technologią. Innowacyjne rozwiązania Accenture zmieniają funkcjonowanie świata oraz sposób, w jaki żyjemy – przekonują przedstawiciele firmy.
W Polsce biura Accenture mieszczą się w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu oraz Katowicach. Pracuje w nich ponad 6 000 pracowników.
– Zrównoważona gospodarka żywnościowa to przyszłość – w odpowiedzi na coraz większe wymagania interesariuszy i konsumentów w zakresie ochrony środowiska, społeczeństwa
i zarządzania (ESG), organizacje muszą wykazać, że dążą do zrównoważonego rozwoju, przestrzegają wysokich standardów etycznych i działają odpowiedzialnie we wszystkim, co robią. Idea rolnictwa zrównoważonego, pozwoli firmom zaadresować nowe trendy konsumenckie i wejść na ścieżkę wzrostu.– powiedziała Agnieszka Kubera, Dyrektor Zarządzający Accenture w Polsce.
i zarządzania (ESG), organizacje muszą wykazać, że dążą do zrównoważonego rozwoju, przestrzegają wysokich standardów etycznych i działają odpowiedzialnie we wszystkim, co robią. Idea rolnictwa zrównoważonego, pozwoli firmom zaadresować nowe trendy konsumenckie i wejść na ścieżkę wzrostu.– powiedziała Agnieszka Kubera, Dyrektor Zarządzający Accenture w Polsce.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a