Ranking odmian rzepaku pod kątem zimotrwałości
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ranking odmian rzepaku pod kątem zimotrwałości

12.07.2019autor: Marek Kalinowski

Dla ozimin najbardziej tragiczna w skutkach była zima w 2011/2012 i 2015/2016. Przez trzy lata z rzędu (w sezonach 2012/13, 2013/14 i 2014/15) wymarznięć rzepaku praktycznie nie było, a to, niestety uśpiło trochę czujność rolników i po zimie w 2016 r. wiele odmian rzepaku wymarzło. Czy ten cykl powtórzy się i najbliższa zima będzie sroga? Tego nikt nie przewidzi, a jak historia pokazuje – trzeba być czujnym i minimalizować ryzyko wymarznięć.

Z artykułu dowiesz się

- Czym zimotrwałość różni się od mrozoodporności?
- Jakie odmiany populacyjne i mieszańcowe najlepiej znosiły mroźne zimy?
(dane dot. 80 odmian)
Warto też zastanowić się, na ile istotna jest mrozoodporność i zimotrwałość, którą wycenia się i podaje w charakterystyce ozimin. Oczywiście ma to wielkie znaczenie. Największy wpływ na straty w obsadzie żywych roślin ma odpowiednie zahartowanie roślin i splot różnych czynników wpływających na zimotrwałość. Te czynniki wpływające na zimotrwałość i mrozoodporność to: gęstość siewu, termin siewu, stosowanie regulatorów wzrostu, presja i ograniczanie śmietki kapuścianej, a także mszyc będących wektorami wirusa żółtaczki rzepy.

r e k l a m a

Zimoodporne, kiedy dobrze zahartowane

Rośliny nabierają odporności na niskie temperatury w procesie hartowania. Tym rządzi oczywiście pogoda i idealnie jest, kiedy temperatury spadają systematycznie i powoli, co powoduje najpierw zahamowanie wzrostu wydłużeniowego rzepaku. Wzrost roślin zwiększa bowiem zawartość wody w komórkach, uwadnia plazmę komórkową, co ewidentnie utrudnia hartowanie. Zamarzanie wody we wnętrzu komórki zawsze prowadzi do jej śmierci. Przebieg hartowania zachodzi na kilku etapach (zależnie od gatunku) i zaczyna się przehartowaniem w temperaturach <15 st. C w czasie dni słonecznych lub <10 st. C w czasie dni pochmurnych. Pierwsza faza hartowania zachodzi w temperaturach 0–8 st. C i wymaga światła. Druga faza hartowania zachodzi w okresie ujemnych temperatur (niezmiennie działających) i przy niewymaganym świetle. Długość okresu hartowania uzależniona jest od warunków pogodowych (temperatura) oraz gatunku i odmiany. Zwykle do pełnego zahartowania roślin wystarczą 3 tygodnie. 

Procesem odwrotnym do hartowania jest rozhartowanie, które przebiega znacznie szybciej. Jest nieodwracalne, jeśli rozpocznie się intensywny wzrost wydłużeniowy (cofnie się spoczynek osiągnięty w fazie pełnego zahartowania) i zaistnieją zewnętrzne czynniki takie jak dodatnia temperatura (1–3 st. C u zbóż, 5 st. C u rzepaku) czy fotoperiod (reakcja na wzrastającą długość dnia) przerywający spoczynek pąków i indukujący rozwój generatywny (np. u rzepaku). Tak dzieje się często wczesną wiosną i zwykle to nie pogoda zimą, ale zmienne warunki wczesnej wiosny powodują największe straty w obsadzie żywych roślin.

Wrażliwe korzenie i stożki wzrostu

Cała roślina rzepaku pod okrywą śniegu może bez uszczerbku przetrwać krótkotrwałe spadki temperatur nawet do minus 30 st. C. Śnieg jest dobrym izolatorem i jego okrywa sprzyja przezimowaniu, pod warunkiem, że spadnie na rośliny już zahartowane i w czasie minusowych temperatur. Wrażliwość poszczególnych organów rośliny jest jednak różna. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że najmniej wrażliwe na mróz są górne partie rośliny (liście, rozeta), a wrażliwość ta rośnie z każdym centymetrem w dół. Rozeta liści znosi krótkotrwałe spadki temperatury do minus 25 st. C. To jednak duże uproszczenie, bo o śmierci rośliny decyduje przemarznięcie systemu korzeniowego. Oczywiście to co nad glebą jest na pierwszej linii oddziaływania mrozu. Gleba jest cieplejsza, ale trzeba wiedzieć, że stożki wzrostu korzeni, choć przed zimą mogą znajdować się dość głęboko, wytrzymują spadki temperatury do zaledwie minus 6 st. C. Dlatego im silniejszy i głębszy jest system korzeniowy przed zimą, tym odporność całej rośliny na mróz jest większa.

Zimotrwałość jest pojęciem szerszym niż mrozoodporność (to odporność na niskie temperatury) i na tę cechę składa się kompleks czynników takich jak: mrozoodporność, odporność na suszę (fizjologiczną, wysmalanie), odporność na stres świetlny, odporność na uszkodzenia mechaniczne, wynikające z różnic temperatur pomiędzy nocą a dniem, odporność korzeni na pionowe ruchy gleby, odporność na warunki beztlenowe (na długo zalegający śnieg i na wymakanie) czy też odporność na choroby i szkodniki. 

O ile na temperatury decydujące o hartowaniu i wynikającej z przebiegu tego procesu mrozoodporności wpływu nie mamy, to proces hartowania i ogólnie pojętą zimotrwałość roślin możemy wspomagać agrotechniką. Niezwykle ważny jest terminowy siew w doprawioną glebę gwarantujący wyrównane wschody roślin. Rzepak powinniśmy wysiewać też w optymalnym zagęszczeniu. Bardziej rozsądny jest nieco rzadszy siew rzepaku ograniczający jego wzrost wydłużeniowy, wpływający na formowanie niższej rozety, z grubą i niżej osadzoną szyjką korzeniową niż siew gęsty prowadzący do wydeklikatnienia i osłabienia zimotrwałości roślin. Odpowiednie nawożenie NPK, zwłaszcza potasem, ale także nawożenie mikroelementami (kluczowy mangan) sprzyjają zagęszczaniu soków roślin i zwiększają odporność na mróz. Lepszej zimotrwałości sprzyja wczesne pozbycie się chwastów. Bardzo ważnym zabiegiem znacznie wzmacniającym rzepak i poprawiającym zimotrwałość jest jego skracanie.


  • Przy jednakowo silnym grubym i długim korzeniu o zimotrwałości rzepaku decydują kolejne detale pokroju. Najważniejszy, to krótka, zwarta szyjka korzeniowa i nisko osadzony pąk wierzchołkowy (roślina z lewej)

Bardziej zimotrwałe z odpornością na TuYV

Obecnie ok. ¼ odmian rzepaku zgłaszanych do badań rejestrowych ma cechę genetycznej odporności na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV). Choć trudno znaleźć publikacje mówiące o korelacji genu tej odporności z mrozoodpornością odmian rzepaku, to wiele na to wskazuje. Odmiany odporne na wirusa żółtaczki rzepy są przez hodowców w większości przypadków rekomendowane, jako odmiany o wybitnej mrozoodporności. 

Na samym wstępie wskazałem, że różnice zimotrwałości rzepaku są w większości sezonów mało istotne dla strat mrozowych. W większości, ale nie w sezonach ze skrajnie niskimi temperaturami. Różnice są i pokazują je wyniki badań porejestrowych COBORU. Przy potencjale plonowania plantacji uszkodzonej mrozem trzeba jednak brać pod uwagę wspomnianą wyżej cechę szybkiej regeneracji. W praktyce bowiem odmiana „X” o wyższej o 10% liczbie martwych roślin niż odmian „Y” mimo większych strat w obsadzie może plonować znacznie wyżej. 

Dziś jeszcze przed ostatecznym wyborem odmian chcemy przypomnieć, które najbardziej ucierpiały po zimie w 2012 r. i 2016 r. W tym rankingu zimotrwałości bazujemy oczywiście na dostępnych informacjach COBORU i prezentujemy niepełną tabelę (tylko odmiany oceniane w 2016 r. ). Informacje w dużej mierze historyczne, bo Krajowy Rejestr odmian ciągle się wymienia i te nowe odmiany często z odpornością na wirusa żółtaczki rzepy są mrozoodporne i zimotrwałe. 

Oczywiście zimotrwałość odmian rzepaku ozimego jest oceniana przez COBORU w skali 9-stopniowej po każdym sezonie. Wg aktualnych informacji najwyższą zimotrwałością (8 w 9-stopniowej skali) ma Bojan i Nimbus. Ocenę 7,9 mają: Elektra, ES Domino. Ocenę 7,8 mają ES Alegria i Dobrawa, 7,7 – ES Beata, 7,6 – Starter, Vectra, ES Kamillo, Alessio itd. Te dane są ogólnodostępne i warto odwiedzić stronę internetową COBORU.








Marek Kalinowski
fot. Marek Kalinowski

 

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak wybrać właściwą odmianę rzepaku ozimego?

Odporność odmian każdego gatunku roślin na choroby ma duże znaczenie i doskonale wpisuje się w integrowaną ochronę roślin. Ważne jest to w uprawie rzepaku ozimego i tak naprawdę, odmiana zgłoszona do badań rejestrowych, o przeciętnej odporności nie ma szans wpisu do Krajowego Rejestru.

czytaj więcej

Produkcja biopaliw szansą dla wyższych cen rzepaku

Według szacunków KZPRiRB, rzepakiem w tym sezonie obsiano około 850 tys. ha, zbiory wyniosą około 2,5–2,6 mln t. Natomiast aby zaspokoić potrzeby spożywcze oraz założone na przyszłe lata potrzeby paliwowe, potrzeba 3,5 mln t czarnych nasion. Rzepak skupowany jest obecnie za około 1500 zł/t. Czy jest to cena zachęcająca do zwiększenia przez rolników produkcji?

czytaj więcej

Śmietka kapuściana – cechy, progi szkodliwości i zwalczanie

W ostatnich latach chemiczne zwalczanie śmietki kapuścianej było wręcz niemożliwe, ale na szczęście sytuacja uległa poprawie. Pojawiła się zaprawa i insektycydy z rejestracją. Minister rolnictwa dopuścił natomiast czasowo rok temu i na ten sezon możliwość stosowania zapraw neonikotynoidowych. Te nie mają rejestracji na śmietkę, ale także ją ograniczają.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)