Odżywcze białko rzepaku – czy będzie produkowane na równi z białkiem sojowym?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Odżywcze białko rzepaku – czy będzie produkowane na równi z białkiem sojowym?

21.06.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Czy białko rzepakowe wyprodukowane w łódzkim Bionanoparku będzie w stanie zmienić branżę spożywczą? Czym się różni od białka rzepakowego dostępnego do tej pory?

Zdaniem producentów, biotechnologicznej firmy NapiFeryn BioTech, która swoje laboratorium ma w łódzkim Bionanoparku, pozyskiwane przez nich białko rzepakowe cechuje się niezwykłymi wartościami odżywczymi i może zmienić zarówno branżę spożywczą, jak i dietę ludzi. Firma zapewnia, że ich białko rzepakowe będzie doskonałym substytutem dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

r e k l a m a

Dlaczego do tej pory nie dało się wyprodukować jadalnego białka rzepakowego?

Głównym czynnikiem do tej pory hamującą rozwój produkcji białka rzepakowego był jego gorzki smak. Dlatego nie miało ono szans na większe zajęcie niszy na rynku. Jednakże firma NapiFeryn BioTech opracowała i opatentowała nową technologię, unikalną na skalę światową, która eliminuje ten problem. Swoje patenty pozyskiwania biomasy rzepakowej NapiFeryn BioTech ma już w m.in. Rosji i w USA, gdzie rzepak jest uprawiany na dużą skalę.

Jaką przewagę nad soją ma rzepak?

Jak zauważa prezes NapiFeryn BioTech Magdalena Kozłowska, zasadniczą przewagą uprawy rzepaku nad uprawą soi jest fakt, że nie trzeba go importować, ponieważ jest uprawiany lokalnie. Dodatkowo w procesie produkcji białka rzepakowego wykorzystuje się pozostałości po jego tłoczeniu na olej, dzięki czemu nie trzeba zwiększać areału upraw. To też realnie przyczynia się do działań bardziej przyjaznych naturze, gdyż produkcja powoduje mniej zanieczyszczeń niż jest to w przypadku białka zwierzęcego.

Dzięki temu, że białko jest produkowane w postaci izolatu, jest ono pełnowartościowe. Zawiera niską zawartość tłuszczu i cukrów, optymalny skład aminokwasów. W tej formie białko rzepakowe jest łatwo przyswajalne, lekkostrawne, smaczne. Po prostu zdrowe i uznane przez UE za bezpieczne.

Prototypowa linia produkcujna izolatu i koncentratu

Produkcja w skali komercyjnej odbywa się we wspomnianym Bionanoparku. Obecnie funkcjonuje też tam prototypowa linia produkcyjna izolatu białkowego i koncentratu białkowo-błonnikowego, które są w fazie testów przedkomercyjnych. Produkty NapiFeryn BioTech będą mogły być wykorzystywane w produkcji:

  • pieczywa, makaronów,
  • słodyczy,
  • napojów,
  • sosów, wegańskich zamienników mięsa,
  • batonów proteinowych.

Koncerny branży spożywczej zainteresowane technologią, będą mogły ją nabywać w formie licencji. Pani Prezes uważa, że zyskają na tym nie tylko największe marki spożywcze, ale i lokalne firmy.
Surowcem nie trzeba się martwić, ponieważ rzepak to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce, średnio ok. 2,2-3,2 mln ton rocznie.

Kiedy znajdziemy na półkach żywność ekologiczną na bazie białka rzepaku?

Szefowie start-up'u uważają, że produkty oparte na białku rzepakowym będą w powszechnej sprzedaży już za 2-3 lata. A koszty jego produkcji będą porównywalne z pozyskiwaniem białka z soi. Aby wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów, spółka opracowała przepisy dla wegan, które zawierają w swoim składzie białko rzepakowe.

Bionanopark to park naukowo-technologicznym z atrakcyjną ofertą badawczą, inwestycyjną oraz inkubacyjną skierowaną do firm i instytucji działających w obszarze zaawansowanych technologii.

Badania i rozwój spółki są finansowane w ramach funduszy z programu Horizon 2020.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Artykuł na podstawie artykułu PAP.

Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie są aktualne ceny zbóż i rzepaku w kraju?

Jak przedstawiają się ceny poszczególnych zbóż i rzepaku w poszczególnych regionach kraju? W zależności od regionu rolnicy otrzymają mniej lub więcej. Oto, jak prezentują się najnowsze ceny.

czytaj więcej

Mniej cukru, ale więcej słodzików w napojach i żywności. Czy to jest zdrowe?

Cukier ze składu można wyeliminować. Ale co dalej? Napój musi przecież zostać tak samo słodki. Jednym ze sposobów na utrzymanie poziomu słodyczy jest dodawanie do napojów soków owocowych. Ale dużo częściej producenci uciekają się do słodzenia żywności tzw. słodzikami, zwanymi z angielska lowcalorie sweeteners (LCS), czyli słodzikami niskokalorycznymi.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)