r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ziemniak w nowej odsłonie – III Forum Ziemniaka
16.12.2019autor: Janusz Biernacki
Powierzchnia uprawy ziemniaka w Polsce od kilku już lat wynosi ok. 300 tys. ha. Obecnie produkcję tę prowadzą przeważnie wyspecjalizowane gospodarstwa, zajmujące się również ich przetwórstwem i przechowalnictwem. To głównie dla nich organizowane są m.in. cykliczne imprezy plenerowe i branżowe konferencje.
III Forum Ziemniaka odbyło się tym razem w Chobienicach (woj. wielkopolskie), a głównymi organizatorami tego spotkania były IHAR – PIB, MRiRW oraz Polska Federacja Zimniaka. Program spotkania obejmował trzy bloki tematyczne: agroekonomię, zrównoważoną uprawę w sytuacji zmiany klimatu oraz blok zagadnień – rynek globalny, oczekiwania konsumentów i innowacje produktowe.
Na forum dyskutowano m.in. o zrównoważonym rolnictwie jako jednym z wymogów zmiany klimatu. Problem ten zreferowała dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta. Dobre zmianowanie, a właściwie to płodozmian, wpływa na zachowanie żyzności pól oraz potencjału produkcyjnego roślin. Przekłada się on także na ich kondycję zdrowotną, a ta bezpośrednio związana jest ze stosowaniem środków ochrony roślin. Ekspertka zwróciła uwagę na coraz mniejszą liczbę s,cz., którą rolnicy mają do swojej dyspozycji, co przy niewłaściwym zmianowaniu upraw może znacząco ograniczyć produkcję polową.
Do już wycofanych i zaplanowanych w najbliższym czasie do usunięcia z listy dostępnych s.cz. fungicydów należą np. fenamidon, chlorotalonil, mankozen czy dimetoat. Wśród insektycydów są to: tiachlopryd, chloropiryfos, fosmet, cypermetryna i deltametryna, a w grupie desykantów: dikwat i glufosynat amonu. Niepewny jest także dalszy los glifosatu. – To łącznie dość pokaźny arsenał pestycydów, bez którego będzie coraz trudniej utrzymać zrównoważone zmianowanie roślin – podkreśliła ekspertka trudną sytuację w zakresie ochrony upraw.
Rolnictwo od wielu już sezonów zmaga się też z narastającym deficytem wody. Jednym z bardziej efektywnych działań przeciwdziałającemu tej sytuacji jest nawadnianie precyzyjne i kropelkowe roślin, o czym mówił na forum Krzysztoń Łuszczyk z firmy Łukomet. Według niego, wody w kraju na potrzeby roślin nie zabraknie. – Wystarczy przed ujściem rzek do Bałtyku, ująć z każdego jednego metra sześciennego po 20 litrów wody, co wystarczy na nawadnianie wszystkich upraw ziemniaka i warzyw polowych przez cały sezon wegetacyjny, bez uszczerbek dla sieci wodociągowych i środowiska – mówił prelegent.
III Forum Ziemniaka poświęcone było także rolnictwu precyzyjnemu i innowacyjnemu oraz globalnemu rynkowi ziemniaka. Julian Ćmikiewicz – prezes firmy Digital Cropis przedstawił potrzebę wykorzystywania profesjonalnych stacji meteorologicznych w celu udoskonalania metod wykrywania zagrożeń agrofagów w rolnictwie i podejmowania właściwych decyzji odnośnie terminu ich zwalczania. Firma dysponuje ponadto elektronicznym czytnikiem do wykrywania kwarantannowej bakterii, sprawcy śluzaka ziemniaka, czujnikiem glebowym pozwalającym ustalić aktualne zapotrzebowanie nawodnienia upraw, czy elektronicznym czytnikiem do monitorowania mikroklimatu w przechowalniach.
Nowością zaprezentowaną podczas spotkania w Chobienicach był także produkt ChitoVelum PRO oferowany przez firmę Chitone, którego twórcami jest grupa naukowców z Politechniki Gdańskiej. Ten hydrożel, to całkowicie naturalna i samorozkładająca się substancja zawiera chitozan (polisacharyd), wodę i dwutlenek węgla. Środek przeznaczony jest dla przemysłu spożywczego i rolnictwa. – Preparat wytwarza delikatną błonę na warzywach, owocach, czy spożywczych towarach magazynowanych, chroniąc je w czasie transportu i przechowywania przed utratą wody oraz zakażeniem i rozwojem mikroorganizmów – przekonywał dr hab. Robert Tylingo, wykładowca PG i jeden z producentów tego preparatu.
Tematami omawianymi na III Forum były także wymagania klientów XXI wieku, funkcjonowanie e-sklepów oraz rosnący udział aplikacji internetowych w handlu i zarządzaniu rynkiem, w tym ziemniaka.
[bie]
Na forum dyskutowano m.in. o zrównoważonym rolnictwie jako jednym z wymogów zmiany klimatu. Problem ten zreferowała dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta. Dobre zmianowanie, a właściwie to płodozmian, wpływa na zachowanie żyzności pól oraz potencjału produkcyjnego roślin. Przekłada się on także na ich kondycję zdrowotną, a ta bezpośrednio związana jest ze stosowaniem środków ochrony roślin. Ekspertka zwróciła uwagę na coraz mniejszą liczbę s,cz., którą rolnicy mają do swojej dyspozycji, co przy niewłaściwym zmianowaniu upraw może znacząco ograniczyć produkcję polową.
Do już wycofanych i zaplanowanych w najbliższym czasie do usunięcia z listy dostępnych s.cz. fungicydów należą np. fenamidon, chlorotalonil, mankozen czy dimetoat. Wśród insektycydów są to: tiachlopryd, chloropiryfos, fosmet, cypermetryna i deltametryna, a w grupie desykantów: dikwat i glufosynat amonu. Niepewny jest także dalszy los glifosatu. – To łącznie dość pokaźny arsenał pestycydów, bez którego będzie coraz trudniej utrzymać zrównoważone zmianowanie roślin – podkreśliła ekspertka trudną sytuację w zakresie ochrony upraw.
r e k l a m a
III Forum Ziemniaka poświęcone było także rolnictwu precyzyjnemu i innowacyjnemu oraz globalnemu rynkowi ziemniaka. Julian Ćmikiewicz – prezes firmy Digital Cropis przedstawił potrzebę wykorzystywania profesjonalnych stacji meteorologicznych w celu udoskonalania metod wykrywania zagrożeń agrofagów w rolnictwie i podejmowania właściwych decyzji odnośnie terminu ich zwalczania. Firma dysponuje ponadto elektronicznym czytnikiem do wykrywania kwarantannowej bakterii, sprawcy śluzaka ziemniaka, czujnikiem glebowym pozwalającym ustalić aktualne zapotrzebowanie nawodnienia upraw, czy elektronicznym czytnikiem do monitorowania mikroklimatu w przechowalniach.
Nowością zaprezentowaną podczas spotkania w Chobienicach był także produkt ChitoVelum PRO oferowany przez firmę Chitone, którego twórcami jest grupa naukowców z Politechniki Gdańskiej. Ten hydrożel, to całkowicie naturalna i samorozkładająca się substancja zawiera chitozan (polisacharyd), wodę i dwutlenek węgla. Środek przeznaczony jest dla przemysłu spożywczego i rolnictwa. – Preparat wytwarza delikatną błonę na warzywach, owocach, czy spożywczych towarach magazynowanych, chroniąc je w czasie transportu i przechowywania przed utratą wody oraz zakażeniem i rozwojem mikroorganizmów – przekonywał dr hab. Robert Tylingo, wykładowca PG i jeden z producentów tego preparatu.
Tematami omawianymi na III Forum były także wymagania klientów XXI wieku, funkcjonowanie e-sklepów oraz rosnący udział aplikacji internetowych w handlu i zarządzaniu rynkiem, w tym ziemniaka.
[bie]
Janusz Biernacki
<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a