VII Forum Rolników i Agrobiznesu: Maksymalizacja produkcji świń
Stan kryzysowy i niemożność podnoszenia cen zmuszają do szukania oszczędności m.in. w kosztach produkcji. Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu przedstawiciele Topigs Norsvin będą mówili o tym jak zoptymalizować produkcję trzody chlewnej przy zastosowaniu dostępnych narzędzi poprawiających jej zyskowność.
Kompleksowo opisując instrumenty pozwalające na zwiększenie efektywności zbliżamy się do terminu „optymalizacja”. Dzisiejsze rolnictwo, w tym hodowla i chów zwierząt, podobnie jak przemysł, również posiada instrumenty pozwalające na poprawę efektywności przy obniżeniu kosztów. Wyzwania i kłopoty wynikające z kryzysu, z jakim przychodzi się zmagać hodowcom, wymuszają poszukiwanie ścieżek, które pozwolą na lepsze wykorzystanie posiadanych zasobów i środków, ograniczenie kosztów, efektywniejsze gospodarowanie, a co za tym idzie, polepszenie rentowności produkcji.
Skupiając się na kilku wybranych, istotnych dla produkcji trzody chlewnej czynnikach, porozmawiamy o problemach i poszukamy podpowiedzi dla polskich producentów, czerpiąc przy tym z doświadczenia duńskiego, bo zaproszonym na Forum gościem jest Karl Johan Moller Klit. Wszyscy wiemy, że Dania to jeden z wiodących krajów w produkcji trzody chlewnej, chcemy więc spojrzeć na polską produkcję wieprzowiny przez pryzmat duńskich doświadczeń. Wdrożenie rozwiązań z zakresu optymalizacji pozwoli również przyzwyczaić się do tego stylu myślenia i zarządzania produkcją nawet w dobie pokryzysowej.
Przyjrzymy się zatem trzem obszarom, które naszym zdaniem mogą zapoczątkować procesy optymalizacyjne i prowadzić do możliwej w obecnej sytuacji maksymalizacji zysków.
Bazując na doświadczeniu zaawansowanych producentów – pierwszym zadaniem do wykonania jest zbieranie i analiza danych. Jest to nieodzowny, choć niezbyt popularny krok na drodze do poprawy efektywności. Mając świadomość, jakie są nasze koszty i ich źródła, dopiero możemy szukać rozwiązań obniżających ich wysokość. Po drugie, chcemy wskazać kluczowe czynniki efektowności i ramowo określić najlepsze drogi ich poprawy, wskazując na konieczność posiadania przeanalizowanych danych. Przyglądając się kilku kluczowym czynnikom poszukamy podpowiedzi i rozwiązań, które pozwoliły zoptymalizować produkcję w innych krajach. Trzecim ważnym obszarem jest zarządzanie, bez którego wszelkie wprowadzane zmiany będą nietrwałe i niepełne.
Podsumowując, optymalizacja produkcji jest jedyną pewną – opartą na odpowiednich narzędziach oraz na analizie danych – ścieżką do maksymalizacji potencjału produkcji i płynących z niej zysków.
Anna Kurek
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Najważniejsze tematy