r e k l a m a
Partnerzy portalu
Aktywna cieplarnia BBBLS
28.12.2020autor: Kamila Szałaj
Podczas wentylacji tradycyjna szklarnia osiąga poziom CO2 – 450 ppm, przy jego dozowaniu 800 ppm, a w szklarni bąbelkowej istnieje możliwość utrzymania CO2 na poziomie 1200–1400 ppm, co daje wzrost plonu o 30–40%.
Aktywna cieplarnia BBBLS (Bionic Bubble Buildings – Light and Sunny), potocznie zwana szklarnią bąbelkową, jest innowacyjnym systemem, stworzonym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, we współpracy z dwoma przedsiębiorstwami z Norwegii i jednym z Holandii. Pilotażowy obiekt o powierzchni 40 m2 skonstruowano w Drammen w Norwegii, a następnie w pełni wyposażoną cieplarnię BBBLS o powierzchni 120 m2 zbudowano na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kolejny tego typu obiekt, o powierzchni aż 1500 m2, powstał w Sem w Norwegii.
Krążąca piana
Nowatorski projekt wykorzystuje konstrukcję szklarni typu Venlo i jest wyposażony w zaawansowany system sterownia klimatem, w celu zmniejszenia zużycia energii. Jest to obiekt zamknięty, w którym można uprawiać rośliny i grzyby. Wewnętrzna powierzchnia uprawy jest taka sama, jak w przypadku tradycyjnych szklarni. Obecnie aktywna cieplarnia może być wykorzystywana przez ogrodników do produkcji na dużą, komercyjną skalę.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a