Technologia zero pozostałości - ICB Pharma w uprawie truskawki
Farma Mój Owoc to nazwa gospodarstwa prowadzonego przez Mateusza Maruszewskiego. Specjalizuje się ono w produkcji owoców jagodowych, w tym truskawki deserowej. Ostatni raz plantację w Nowomichowskiej (gmina Baranów) nasza redakcja odwiedziła 4 lata temu. W tym sezonie sprawdzamy, co przez ten czas się zmieniło. A nastąpiły zmiany. Truskawki chronione są w technologii bez pozostałości z firmą ICB Pharma.
Technologia zero pozostałości. Technologia ta jest stosowana od 2 lat.
– Uważam, że to przyszłość. Szukam rozwiązań bezpiecznych dla konsumentów oraz pozwalających uzyskać owoce wysokiej jakości. Wiąże się to z maksymalnym ograniczeniem środków chemicznych i zastąpieniem ich preparatami biologicznymi. Jednym z nich, wpisującym się w strategię zero pozostałości jest Siltac EC firmy ICB Pharma, zwalczający szkodniki. Stosuje się go na plantacji opryskiwaczem z pomocniczym strumieniem powietrza, co zwiększa skuteczność zabiegu. W przypadku odmian wymagających pod względem nawożenia, np. Malling Allure, podawany jest dolistnie nawóz Miligard. Jest źródłem potasu i fosforu oraz daje wyraźny efekt zazielenienia liści, wzmacnia rośliny, czyniąc je bardziej odpornymi na niekorzystne warunki. Aby podnieść wytrzymałość na stres, stosowany jest Megis, zawierający wysoce przyswajalny krzem i mikroelementy.
Posłuchajcie co ma dopowiedzenia Krzysztof Łęgocki z firmy ICB Pharma
Najważniejsze tematy