Hiszpańskie czy włoskie, które cebule od Cora Seeds? – Marcin Wieczyński
5 września spotkaliśmy się na polu u Pana Andrzeja Nowińskiego w Skalmierowicach k. Gniewkowa, uczestnicy mieli okazję zapoznać się z odmianami cebuli, uprawianej bez orki, o której opowiadał sam gospodarz oraz Marcin Wieczyński z firmy Rol - Spec.
Na plantacji u Pana Andrzeja Nowińskiego wysiana została cebula od włoskiej firmy Cora Seeds, które proponuje w swojej ofercie cebule między innymi w typie hiszpańskim czy włoskim.
Fot. Marcin Wieczyński
- Mamy tutaj odmianę czerwoną zaczynając od hiszpańskich, to jest nasza najwcześniejsza odmiana Mitika chwilę później odmiana Fundador z tolerancją na fusarium z uwagi na bardzo mocny system korzeniowy. Najbardziej się skupiamy na tych cebula w typie włoskim, czyli Magika, Ambrador już bardzo dobrze znany na tym terenie oraz odmiana Kalifer – mówi Marcin Wieczyński.
Co wyróżnia te trzy odmiany?
To, co wyróżnia odmiany Magika F1, Ambrador F1 oraz Kalifer F1 to wczesność, bardzo dobra łuska, koloru łuski brązowy, co jest cechą wyróżniającą odmiany typu włoskiego oraz mocny system korzeniowy.
Fiamma F1 - czerwona cebula
- Jest to czerwona odmiana cebuli o bardzo mocnym systemie korzeniowym i też to jest cebula, która poleży troszeczkę dłużej. Cebule czerwone zazwyczaj mogą leżeć do grudni. Tak odmiana Fiamma może być przechowywana aż do stycznia, lutego – dodaje Marcin Wieczyński.
Fot. 3. Cebula czerwona Fiamma F1
Którą odmianę wybrać, jeżeli chodzi o przemysł? Którą odmianę można przechowywać nawet do kwietnia?
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy