Blaski i cienie produkcji kukurydzy cukrowej – relacja ze spotkania. Sprawdźcie co się działo!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Blaski i cienie produkcji kukurydzy cukrowej – relacja ze spotkania. Sprawdźcie co się działo!

06.09.2022autor: Patrycja Bernat

2 września spotkaliśmy się w miejscowości Radziejów, gdzie uczestnicy mieli okazję zapoznać się z odmianami kukurydzy cukrowej, biologicznymi środkami ochrony roślin oraz specjalnie dobranym programem nawożenia. Na zakończenie wybrano oczywiście Superplantatora kukurydzy 2022!

W miejscowości Radziejów wraz z Grupą Producentów Owoców i Warzyw „WARPOL” zorganizowane zostało spotkanie, podczas którego mogliśmy dokładnie zapoznać się z tematyką dotyczącą kukurydzy cukrowej.


- Zdecydowaliśmy się stworzyć pierwsze ogólnopolskie spotkanie, dotyczące kukurydzy cukrowej. Mam nadzieję, że będą następne – zaznaczył Eugeniusz Pawlak, prezes WARPOL – Kukurydza posiana na naszych polach na glebie klasy 4, na ciężkim terenie łatwo nie miała, głównie przez słabe stosunki wodne. Mogą państwo zobaczyć , które odmiany dały sobie radę w naprawdę ciężkich warunkach – dodał.


Fot. Eugeniusz Pawlak prezes WARPOL Sp. z o.o. oraz Katarzyna Wójcik, redaktor naczelna WiOM

Kukurydza cukrowa w Polsce uprawiana jest na około 12 tysiącach hektarach według danych dr Romana Warzechy, kierownika Pracowni Kukurydzy i Pszenżyta w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie. Uprawiana jest przede wszystkim dla potrzeb przemysłu przetwórczego, na ziarno konserwowane w puszkach czy na mrożone kolby. Co ciekawe z roku na rok znacząco wzrasta rynek świeżych kolb, tutaj powierzchnia aktualnie wynosi około 1000 hektarów.


Fot. Dr Roman Warzecha.

Doktor Roman Warzecha poprowadził wykład na temat blasków i cieni w produkcji kukurydzy cukrowej, o którym szerzej będą mogli Państwo przeczytać w kolejnym numerze WiOM.

r e k l a m a

Odmiany kukurydzy cukrowej, jaką wybrać?

Podczas wykładów firmy, których kukurydza została posiana na polach Grupy WARPOL przedstawiły swoja ofertę. Między innymi Dariusz Kacprzak opowiedział o takich odmianach jak: SF 1280 F1, IFS 1770 F1, SF 2070 F1, IFS 1770 F1 oraz SF 1379 F1, pochodzących z hodowli Semillas Fito.


Fot. Dariusz Kacprzak Dyrektor ds. sprzedaży nasion profesjonalnych PNOS Ożarów Mazowiecki

Odmiana SF 1280 F1 to odmiana super słodka skierowana do przemysłu przetwórczego, ma bardzo wysoką wydajność oraz odporność na wyleganie. Okres wegetacji to 80 dni, wysokość rośliny to około 160 – 180 cm, natomiast kolba osiąga długość cylindryczną w przedziale od 23 do 25 cm. Ilość rzędów nasion 16-18.


Fot. Odmiana kukurydzy SF 1280 F1

O odmianach opowiadał również Radosław Grabowski z firmy Seminis. Tutaj warto zwrócić uwagę głównie na odmianę Willinger oraz Messnger.


Fot. Radosław Grabowski

Messenger to odmiana późna, która daje możliwość uzyskania wysokich plonów i zysków. Tworzy długie kolby o bardzo atrakcyjnym wyglądzie z prostymi liniami jasnożółtych ziarniaków. Nawet w upalne lata kolby są w pełni zaziarnione na czubkach. Odmiana wyróżnia się doskonałym smakiem i wysoką jakością surowca. Roślina jest silna i rosła, a jednocześnie odporna na wyleganie podczas silnych wiatrów. Odmiana posiada wysoką odporność na wiele odmian rdzy kukurydzy, a jej rośliny wyróżniają się ciemną barwą i wysoką zdrowotnością.


Fot. Odmiana Willinger i Messenger

Szeroką gamę odmian zaprezentowała również firma HAZERA, o których w czasie wycieczki po polu opowiadała Maria Drosd.

 
Fot. Maria Drosd na polu kukurydzy cukrowej.

Mogliśmy podziwiać miedzy innymi takie odmiany jak: Kamer F1, Kiara F1, Kinze F1, Kopa F1, Supergold F1 i inne.

Kiara F1 to odmiana super słodka, wczesna o bardzo wysokim potencjale plonotwórczym, szeroko adaptująca się do warunków uprawy, niezbyt wysoka roślina do 180 cm. Tworzy kolby o średniej długości 23 cm i średnicy 5,2 cm z 18-20 rzędami. Długi ziarniak 12-13 m. Kolby bardzo dobrze okryte ciemnozielonymi liśćmi okrywowymi. Długość wegetacji około 105 dni. Odporności: HR: Ps; IR: MDMV.


Fot. Odmiana Kiara F1.

Nie może też zabraknąć odmian od firmy STRUBE, Tomasz Banaszek zaprezentował wysiane na polu trzy odmiany, były to: zhy 3278, zhy 1253 oraz zhy 5022.


Fot. Tomasz Banaszek firma Strube

Odmiana zhy 1253 - Wytrzymała odmiana kukurydzy jest odpowiednia zarówno dla rynku świeżego, jak i dla przemysłu przetwórczego. Słodka kukurydza przekonuje wysoką wydajnością. Długość wegetacji to 81 dni. Kolby 21 cm, a jej szerokość 5,1 cm. Roślina średnio wysoka.


Fot. Odmiana ZHY 1253.

Biologiczna ochrona przed omacnicą – jak to robić dobrze?

O biologicznej ochronie kukurydzy cukrowej opowiadał, podczas swojego wystąpienia dr Michał Pniak z firmy Biocont.


Fot.  Dr Michał Pniak Biocont

Dr Michał Pniak, podczas swojego wykładu mówił jak ważne jest stosowanie jest rozwiązań biologicznych w uprawach. Przede wszystkim jest to długo trwała skuteczność, często przewyższająca w tym te chemiczną, dodatkowo nie ma problemu pozostałości.

Rozwiązania dla kukurydzy proponowane przez firmę Biocont. Pierwszym z nich jest Kruszynek, czyli malutka błonkówka, która pasożytuje na jajach motyli, między innymi omacnicy prosowianki. Potomstwo jednej samicy potrafi zniszczyć do 190 jaj szkodników.
Drugim rozwiązaniem jest preparat Lepinox Plus. Zawiera on naturalnie występującą na roślinach i glebie bakterię Bacillus thuriniensis. Działania tych bakterii polega na wytwarzaniu krystalicznych białek, które aktywują się w przewodzie pokarmowym gąsienic. Zainfekowana gąsienica w ciągu 72 godzin ginie. Preparat działa powierzchniowo, dlatego warto przyłożyć się do wykonania dokładnego zabiegu. Co ważne preparat można mieszać z większością środków ochrony roślin, a nawet i nawozami dolistynmi, co zmniejsza koszty związane z ilością wykonywania zabiegów czy przejazdów po polu. O pozostałych nie chemicznych możliwościach już wkrótce! 

Nawożenie - o czym warto pamiętać?

Wojciech Kopeć z firmy Yara, współpracuje z Grupą WARPOL od dłuższego czasu, podczas którego wspólnie wypracowali odpowiedni plan nawożenia.


Fot. Wojciech Kopeć firma Yara

Nawozy, które zostały wykorzystane w uprawie kukurydzy cukrowej to między innymi specjalnie dedykowany YaraMila Corn przedsiewnie w dawce około 300 kilogramów na hektar. Dodatkowo przed siewem użyto nawozu SuperStart, który w swoim składzie posiada trzy formy azotu: saletrzaną, amonową oraz amidową, odpowiednio w ilściach: NO3 – 5,8%, NH4 – 0,5% oraz NH2 – 27,7%, które powodują szybkie, ale i długotrwałe działanie. Ważnym składnikiem jest również rozpuszczalna firma wapnia – CaO – 10,6%. Dzięki podaniu takiemu składu pod roślinę, zmniejszamy podatność na choroby fizjologiczne, a bardzo dobrze rozpuszczalna forma wapnia wpływa na właściwości fizyczne gleby. Użyto również nawozów dolistnych przedstawionych na zdjęciu poniżej.


Fot. Plan nawożenia z użyciem nawozów firmy Yara

Maszyny i nawodnienie

Podczas spotkania odwiedzić można było również stoisko firmy Ha-Dwa-O, która zajmuje się profesjonalnymi systemami nawadniania. Stosowanie nawadniania kropelkowego, nawożenie poprzez użycie systemów nawadniania wpływa na oszczędności, których tak bardzo potrzebuje teraz każdy rolnik. Firma zajmuje się klientem od poziomu projektowania, aż do usługi montażu. A o korzyściach płynących ze stosowania nawadniania opowiadał Patryk Ziółkowski, kierownik działu projektowego.

O odpowiednie zaopatrzenie producentów rolnych w nowoczesną technikę rolniczą służącą do zbioru właśnie kukurydzy, groszku zielonego czy marchwi i ziemniaków zadbała firma Agrowiec, która nie tylko zajmuje się sprzedażą, ale i wyjątkowym doradztwem i pomocą w rozwiązaniu każdego problemu, czy wprowadzeniu na gospodarstwo nowoczesnych technologii. O firmie oraz jej ofercie opowiadał właściciel Remigiusz Weżgowiec.




Fot. Superplantator kukurydzy 2022!









Bądźcie na bieżąco już wkrótce filmy z wydarzenia! 


Bernat Patrycja

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Korzeniowe z Lubaczowa – relacja ze spotkania

To już kolejne spotkanie miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie WiOM wraz z partnerami. Tym razem 20 września gościliśmy na polu Adam Kowala w miejscowości Futory (woj. podkarpackie). 

czytaj więcej
Info+

"Korzeniowe z Lubaczowa" - biologia w uprawie marchwi. Spotkanie już jutro!

Mamy przyjemność zaprosić Państwa na kolejne z naszego cyklu wrześniowych spotkań wydarzenie „Korzeniowe z Lubaczowa”. W trakcie dowiemy się między innymi o dostępnych rozwiązaniach biologicznej ochronie marchwi. To nie wszystkie atrakcje. Sprawdźcie gdzie, kiedy i co czeka na uczestników!

czytaj więcej

„Korzeniowe z Lubaczowa” - Spotkanie już jutro!

Mamy przyjemność zaprosić Państwa na kolejne z naszego cyklu wrześniowych spotkań wydarzenie „Korzeniowe z Lubaczowa”. W trakcie dowiemy się między innymi o dostępnych rozwiązaniach biologicznej ochronie marchwi. To nie wszystkie atrakcje. Sprawdźcie gdzie, kiedy i co czeka na uczestników!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)