Susza redukuje plony – raport IGC
Międzynarodowa Rada Zbożowa w swoim najnowszym raporcie rynkowym szacuje, że światowa produkcja zbóż ogółem w sezonie 2019/20 wzrosła o 2% do 2,176 mld ton, ale zakłócenia wywołane pandemią COVID–19 negatywnie wpłynęły na zapotrzebowanie na ziarno w sektorze przemysłowym.
Eksperci IGC przewidują niewielki spadek globalnych zapasów, ponieważ zmniejszenie zasobów kukurydzy jest częściowo zrównoważone przez zgromadzone ilości ziarna pszenicy i jęczmienia. Dodatkowo w kończącym się sezonie, w międzynarodowym handlu obserwuje się rekordowe wielkości sprzedaży pszenicy i kukurydzy.
Zboża
Na nadchodzący sezon prognozę całkowitej produkcji zbóż zmniejszono w tym miesiącu o 5 mln ton. Wpływ na taką redukcję prognoz mają niekorzystne warunki pogodowe i susza zagrażająca perspektywom zbiorów w Europie i regionie Morza Czarnego. Pomimo tych zagrożeń IGC przewiduje, że światowa produkcja zbóż w 2020/21 będzie na poziomie 2,218 mld ton i wzrośnie o 43 mln ton rok/roku, przy największym wzroście w kukurydzy (+ 39 mln).
Zużycie ziarna ma być mniejsze o 4 mln ton, niż eksperci IGC zakładali jeszcze przed miesiącem. Jako główną przyczynę podaje się kolejne zmniejszenie wykorzystania przemysłowego. Jednak analizując dane w stosunku rocznym, we wszystkich gałęziach popytu widać silny wzrost. Prognozuje się, że konsumpcja wykaże wzrost, do rekordowego poziomu 2,222 mld ton (+ 41 mln r/r), w tym wzrosty bezpośredniego spożycia (+ 10 mln t.), wykorzystanie na pasze (+ 14 mln t.) i zastosowanie przemysłowe (+ 17 mln t.).
Oceniając światowy eksport IGC przewiduje się, że handel w całym sezonie wyniesie 384 mln ton z czego połowę stanowić będą dostawy kukurydzy, której eksport rośnie już po raz dwunasty z rzędu.
Soja
Przy znacznie zmniejszonych zbiorach w USA i dalszych obniżkach cen dla producentów z Ameryki Południowej eksperci IGC obniżają prognozę globalnej produkcji soi 2019/20 o 3 mln t, do 338 mln, co oznacza spadek o 24 mln ton. Zmniejszenie podaży i jednoczesne ograniczenie całkowitego zużycia, powoduje, że światowe zapasy na koniec sezonu przewidywane są na poziomie 38 mln ton, co stanowi spadek w stosunku rocznym, o prawie jedną trzecią.
W sezonie 2020/21 w związku z zakładanym odbiciem areału w USA, gdzie ceny zmieniły się na korzyść soi, globalna produkcja może wzrosnąć o 8% rok/roku do 364 mln ton.
Juliusz Urban Foto. Sierszeńska
dr Juliusz Urban
ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Najważniejsze tematy