Rośliny dobrze odżywione krzemem mają większą tolerancję na czynniki stresowe
Nieprzewidywalność warunków pogodowych i nakładające się na siebie niekorzystne zjawiska, takie jak deficyt wody, znaczne wahania temperatur dzień-noc i niekorzystny rozkład opadów, są czynnikami silnie wpływającymi na kondycję roślin uprawnych. Stąd też niezbędne jest wykorzystanie dostępnych środków, aby dobrze przygotować uprawy do wzrostu i rozwoju w niekorzystnych warunkach. Jednym z pierwiastków, który wpływa pozytywnie na ogólną kondycję i wigor roślin, jest krzem. Jego dostarczanie przynosi uprawom liczne korzyści.
Krzem to powszechnie występujący w skorupie ziemskiej pierwiastek. W zależności od rodzaju gleby, stanowi od 5 do aż 40% jej składu w formie dwutlenku krzemu. Niestety, pula krzemu, z którego mogą korzystać rośliny, jest niewielka. W roztworze glebowym, z którego pobierana jest większość składników pokarmowych, występuje płynna forma krzemu – kwas krzemowy, który bardzo łatwo wchodzi w reakcje i tworzy nierozpuszczalne polimery m.in. z glinem.
Na ilość dostępnego dla roślin krzemu wpływa temperatura, ale ilość jego wolnej formy zależy głównie od odczynu gleby i zawartości próchnicy. Z tego powodu rośliny często nie są w stanie korzystać na obecności tego pierwiastka w naturalnej formie i niezbędne jest nawożenie ich przy zastosowaniu jego przyswajalnej formy, takiej jak np. w nawozie dolistnym CIECH Sarzyna – Sarmin® maKSi.
– Krzem w łatwo przystępnej dla roślin formie, jak w preparacie Sarmin maKSi, zwiększa tolerancję roślin na biotyczne i abiotyczne czynniki stresowe oraz polepsza efektywność gospodarki wodnej, co jest kluczowe w trudnych warunkach pogodowych. Pozytywny wpływ SARMIN maKSi na rośliny uprawne został potwierdzony w licznych badaniach naukowych zarówno własnych, jak i prowadzonych przez niezależne instytucje i ekspertów. O wpływie nawozu SARMIN maKSi na ochronę potencjału plonotwórczego m.in. buraka cukrowego, świadczą badania, które zostały opublikowane w trakcie 60. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin PIB – mówi Bartosz Waniorek, Product Manager z Działu Marketingu w CIECH Sarzyna.
W warunkach stresowych dochodzi do większej ekspresji genów odpowiedzialnych za transport krzemu. Co więcej, rośliny uprawiane przy dostatecznej ilości krzemu nie redukują masy, a nawet ją zwiększają. Poprzez pośrednie oddziaływanie krzemu, stwarzane są lepsze warunki do rozwoju roślin – dzięki niemu rośliny m.in. zwiększają pobieranie wapnia, fosforu oraz potasu, który odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną. Tym samym, pod wpływem lepszego odżywienia roślin w krzem, zmniejsza się transpiracja i ułatwia się pobranie wody.
SARMIN® maKSi to nawóz dolistny, który zawiera 150 g krzemu w 1 l. Korzystnie wpływa on na efektywność gospodarki wodnej poprzez synergistyczne działanie krzemu i potasu. Podnosi także wysycenie roślin krzemem, co z kolei przekłada się na usztywnienie łodygi (źdźbła), utrudnienie żerowania szkodników oraz zmniejszenie tempa rozwoju infekcji.
fot. Katarzyna Wójcik
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy