r e k l a m a
Partnerzy portalu
Papryka gruntowa bez chwastów
27.03.2021autor: Kamila Szałaj
Papryka może tolerować towarzystwo chwastów do 5–6 tygodni od sadzenia pod warunkiem, że później plantacja utrzymywana jest bez chwastów przynajmniej do 2–3 pierwszych zbiorów.
Co zwiększa zachwaszczenie?
Na zachwaszczenie wpływa rodzaj i sposób nawożenia. Nawożenie organiczne poprawia ogólne warunki wzrostu nie tylko uprawianej rośliny, ale też chwastów. Ponadto może się pojawiać więcej gatunków azotolubnych (chwastnica jednostronna, żółtlica drobnokwiatowa, rdest plamisty, szarłat szorstki, wilczomlecz ogrodowy). Przestrzenne rozmieszczenie chwastów na plantacji zależy od sposobu nawadniania. Przy nawadnianiu kroplowym, miejsca o wyrównanej wilgotności, w pobliżu emiterów są silniej zachwaszczone niż szerokie nienawadniane międzyrzędzia.
Kiedy zwalczać?
Papryka może tolerować towarzystwo chwastów do 5–6 tygodni od sadzenia pod warunkiem, że później plantacja utrzymywana jest bez chwastów przynajmniej do 2–3 pierwszych zbiorów. Powinno się likwidować je jak najwcześniej. Tuż po sadzeniu wzrost papryki jest wolniejszy niż chwastów. Jeżeli nie stosuje się herbicydów oraz gdy asortyment środków dopuszczonych do ochrony papryki jest ograniczony i niedostosowany do gatunków chwastów dominujących na plantacji, przy małym zachwaszczeniu, gdy liczba chwastów nie przekracza 2–5 szt./m2, pierwsze pielenie i mechaniczne uprawki międzyrzędowe można wykonać po ok. 3 tygodniach od sadzenia.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a