Mikroorganizmy ograniczające rozwój chorób odglebowych w uprawie pomidora
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mikroorganizmy ograniczające rozwój chorób odglebowych w uprawie pomidora

03.05.2021autor: Kamila Szałaj

Patogeny glebowe stanowią istotne zagrożenie dla każdej uprawy, ale są szczególnie niebezpieczne w uprawie warzyw w tunelach, gdzie panują warunki sprzyjające ich rozwojowi.

W projekcie Excalibur badanych jest kilka potencjalnych lub dobrze znanych mikroorganizmów, które mogłyby zredukować straty wywołane obecnością patogenów glebowych. Część doświadczeń jest prowadzona w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. 

Właściwosci szczepów Trichoderma harzianum i Paenibacillus polymyxa (w zasobach IO-PIB) oraz Clonostachys rosea (pozyskany ze Słoweńskiego Instytutu Ogrodnictwa – KIS) zostały przetestowano pod kątem ich przydatności w ograniczaniu rozwoju patogenów takich, jak Phytophthora nicotianae var. nicotianae i Fusarium oxysporum. Są to sprawcy chorób: zgnilizny pierścieniowej pomidora (objawy chorobowe obejmują zgniliznę korzeni, podstawy pędu oraz owoców) oraz fuzariozy (objawy to: porażenie wiązek przewodzących, zgnilizna korzeni, szyjki korzeniowej, a także podstawy łodyg pomidora).


Mikroorganizmy pożyteczne T. harzianum, C. rosae i P. polymyxa namnażano na ziarnie ryżu. Jest to technika, która pozwala szybko i niezawodnie wytwarzać produkty do łatwego stosowania przez rolników. Rozsadę pomidorów - posadzono do sztucznie zakażonego podłoża, do którego wcześniej zaaplikowano pożyteczne mikroorganizmy. Następnie oceniono ich wpływ na wzrost i zdrowotność roślin pomidora.

Badane szczepy mikroorganizmów pozytywnie wpłynęły zarówno na wzrost, jak i zdrowotność pomidorów w porównaniu do nietraktowanych roślin uprawianych w zakażonym podłożu. Wyniki te zostaną wykorzystane do precyzyjnego dopasowania aplikacji różnych szczepów,  a także ich formułowania, w próbach polowych.

Rośliny pomidora rosnące w podłożu zakażonym i wolnym od patogena 
Działanie różnych korzystnych szczepów mikroorganizmów może być zróżnicowane ze względu na różne mechanizmy ich działania przeciwko patogenom, np. grzyba T. harzianum i bakterii P. polymyxa
Źródło i fot. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Narkotyki o wartości 4,5 mln zł ukryte w kalafiorach

Przestępcy szukają różnych sposobów na przemycenie narkotyków. W ciężarówce wiozącej 16 ton kalafiorów z Hiszpanii do Polski ukryli 154 kilogramy marihuany...

czytaj więcej

Siew pomidora w gospodarstwie Leszka i Elwiry Chudziaków. FILM

Rozpoczynają się siewy pomidora gruntowego. Zobaczcie, jak wygląda to w gospodarstwie Leszka i Elwiry Chudziaków!

czytaj więcej

Jak chronić maliny jesienne?

Plantacje malin potrafią przynieś zbiory wysokiej jakości przy prawidłowym prowadzeniu. Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego stanowiska, dobrej jakości krzewów i skutecznej ochrony. Brak zabezpieczenia przed chorobami to nie tylko straty w plonie, ale możliwość utarty całych roślin.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)